Τετάρτη, Ιούλιος 24, 2019

Ορίστε ιδέες: Προγράμματα για “ανοιχτές αγορές” σε Πάτρα και Αμφιλοχία

Σχεδόν ταυτόχρονα σε Αμφιλοχία και Πάτρα γίνονται κινήσεις που αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα σημαντικών δρόμων και να … ανακινήσουν λίγο τις αγορές.

Στην Πάτρα τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από τον Εμπορικό Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών για την προβολή, ενίσχυση και συνεργασία των μικρομεσαίων τοπικών επιχειρήσεων απέναντι στην επέλαση των πολυεθνικών αλυσίδων.

Η ιδέα αυτή υιοθετήθηκε από την ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) και έτσι προωθήθηκε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα για τα«Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου».

Υπήρξε διαφάνεια και στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν τέσσερις πόλεις (Πάτρα– Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη) με τον Εμπορικό Σύλλογο να υλοποιεί το πρόγραμμα με δράσεις προβολής της ωφέλειας που έχει ο καταναλωτής και η κοινωνία με την στήριξη των τοπικών καταστημάτων, δημιουργία σχέσεων συνεργασίας των επιχειρήσεων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναβάθμιση των υποδομών του συλλόγου για πρόσβαση ΑΜΕΑ κλπ.

Η χρηματοδότησή του μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσό των 1.900.000 € κι έχει μπει στην τελική ευθεία για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης. Το, δε, Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίασή του στις 12/10/18 ενέκρινε ομόφωνα την συνεργασία του Δήμου με τον Εμπορικό Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών για την συμμετοχή στο πρόγραμμα και κάπου εδώ να  θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Πατρέων δεν είναι δα και κανένας νεοφιλελεύθερος ε;

Επίσης, να σημειωθεί ότι θα γίνουν παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού υποδομών, αισθητικής αναβάθμισης, βελτίωσης της προσβασιμότητας και εγκαταστάσεις συστημάτων έξυπνης πόλης, μαζί με εκσυγχρονισμό και ανάπλαση των προσόψεων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα καταστημάτων.

Τα ίδια, περίπου, και στην Αμφιλοχία όπου ο δήμος θέλει να εγκαταστήσει “Open Mall” και να αναπλάσει δύο κεντρικές οδούς, με ένταξη του δήμου στο ομώνυμο πρόγραμμα. Αυτό θα φέρει  αναπλάσεις πεζοδρομίων, κατασκευή ομοιόμορφου δικτύου φωτισμού και αναμόρφωση των προσόψεων των καταστημάτων.
Βέβαια, με προϋπόθεση για την κατάθεση πρότασης από μέρους του δήμου να συμφωνεί το 80% των καταστηματαρχών με τα μέτρα αυτά και με την βοήθεια του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου. Τα μηνύματα,πάντως, λένε ότι υπάρχει ανταπόκριση και θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός καταστηματαρχών που θα συμφωνήσει για την προσπάθεια.

Ορίστε ιδέες. Όρεξη να υπάρχει και χρηματοδοτικά εργαλεία βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα. Όρεξη και ανοιχτά μυαλά.

 

ο (υ)περαστικός

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.