Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Oριστικό: H Μέι κέρδισε τις εκλογές, έχασε την αυτοδυναμία

Oριστικό: H Μέι κέρδισε τις εκλογές, έχασε την αυτοδυναμία

oristiko-h-mei-kerdise-tis-ekloges-exase-tin-autodunamia_2.w_lH Τερέζα Μέι έκανε άλμα στο κενό. Οπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος και οι αναλυτές σε όλο τον κόσμο έπαιξε και έχασε. Η πρωθυπουργός που επεδίωκε να έχει μια ισχυρή εντολή για να διαπραγματευτεί το Brexit οδήγησε την χώρα σε πρόωρες κάλπες που της δίνουν σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής  αποτελέσματα,νίκη χωρίς αυτοδυναμία. Ηδη στους κόλπους των Συντηρητικών ακούγονται φωνές για την επόμενη μέρα, για το μεγάλο λάθος των εκλογών και για το μέλλον της ίδιας της Μέι. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατάφερε να κεφαλοποιήσει την δυσαρέσκεια των Βρετανών για το Brexit, τα κενά στην ασφάλεια που ανέδειξαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και οι πολιτικές περικοπών που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Μέι.

Η τελική πρόβλεψη του BBC δίνει 316 έδρες στους Συντηρητικούς και 265 στους Εργατικούς ενώ για την αυτοδυναμία απαιτούνται 326 έδρες. Επίσης το BBC δίνει 34 έδρες στους Σκωτσέζους και 13 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. 

Με καταμετρημένες 623 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 309 έναντι των Εργατικών που έχουν 258, ενώ 34 έδρες έχει πάρει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα, 12 οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.

Στις εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί είχαν καταλάβει 330 έδρες.

Δείτε την ροή των αποτελεσμάτων

Μέι: Εκανα ό,τι ήταν καλύτερο για τη χώρα 

Αν και δεν άφησε ανοικτό παραθυράκι για παραίτησή της, η Τερέζα Μέι μίλησε για σταθερότητα, στην περίπτωση όμως που οι Συντηρητικοί είναι πρώτο κόμμα. Η κ. Μέι προχώρησε σε δηλώσεις μετά την επανεκλογή της στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. «Η χώρα χρειάζεται περίοδο σταθερότητας. Αν οι Συντηρητικοί έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες και τις περισσότερες ψήφους, τότε είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε αυτή τη σταθερότητα» ανέφερε χαρακτηριστιά.

Ενδεικτικό της στάσης της ήταν το γεγονός ότι στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτεραιότητές της: να γίνει σωστά η συμφωνία για το Brexit και να γίνει ό,τι είναι το καλύτερο  για τη χώρα. «Πάντα έκανα ό,τι είναι το καλύτερο για τη χώρα» κατέληξε η επικεφαλής των Συντηρητικών.

Tζέρεμι Κόρμπιν: Παραιτήσου 

Το δικό του μήνυμα στους ψηφοφόρους αλλά και στην Τερέζα Μέι προσωπικά έστειλε ο Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος εκλέχτηκε με ρεκόρ ψήφων στην περιφέρεια του Ίσλινγκτον.

Ο ηγέτης των Εργατιών επανέλαβε ότι «η πολιτική στην χώρα άλλαξε» και, αφού ευχαρίστησε την αστυνομία για την δουλειά που έκανε τόσο στις εκλογές, όσο και στις τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μαθαίνει από τους ψηφοφόρους του. «Η πολιτική άλλαξε, δεν πάει πίσω. Οι άνθρωποι είπαν ότι δεν θέλουν άλλη λιτότητα» δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών για να προσθέσει «Είμαι περήφανος για τα αποτελέσματα, για την ψήφο στην ελπίδα και το τέλος της λιτότητας».

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του προς της Τερέζα Μέι για να τονίσει «Η πρωθυπουργός έκανε εκλογές για να ήθελε μια εντολή. Η εντολή που πήρε είναι χαμένες έδρες, χαμένοι ψήφοι. Αυτό είναι αρκετό για να φύγει και να κάνει χώρο για μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί τον λαό αυτής της χώρας».

Φιλεύθεροι: Ούτε συμμαχίες, ούτε συνασπισμοί

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος. Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.

Tα σενάρια της επόμενης μέρας 

Aν οι Συντηρητικοί χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του exit poll, θα έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.

Με μόνο 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, έναντι 330 μέχρι σήμερα, θα χρειασθούν καμιά δεκαριά έδρες στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και αυτοδυναμία.

Πρόκειται για ένα τρομακτικό πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.

Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από την στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.

Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, που πρόσκεινται στους Τόρις, θα είναι ένας προνομιακός εταίρος.

Ωστόσο, μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα.

Ομως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Οι Τόρις μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έκαναν το 2010, όταν συμμάχησαν με τους κεντρώους, φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες. Σήμερα όμως μία τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν αδιανόητη, καθώς οι θέσεις των δύο κομμάτων για το Brexit είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: μία συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.

Της ζητούν να παραιτηθεί

Η  πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα αντιμετωπίσει τεράστια συζήτηση σχετικά με την προεκλογική της εκστρατεία και σχετικά με θέματα περί του προσανατολισμού του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε απόψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Δηλώνοντας ότι η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός εάν κατορθώσει να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον , αλλά και της κυβέρνησης Μέι πριν η βρετανίδα πρωθυπουργός τον απομακρύνει, πρόσθεσε ωστόσο: «Αλλά θεωρώ ότι θα υπάρξει τεράστια συζήτηση για την προκήρυξη των εκλογών αυτών, για το μανιφέστο…για το στιλ της προεκλογικής εκστρατείας».
«Και στη συνέχεια όλου αυτού, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις…για το μέλλον και τον προσανατολισμό του Συντηρητικού Κόμματος».

Υπό αμφισβήτηση

Πρόκειται για καταστροφή για την Τερέζα Μέι. Η ηγεσία της τίθεται υπό αμφισβήτηση και θα δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί, εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Ιαν Μπεγκ , καθηγητής στο London School of Economics. Οσο για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, «είναι αρκετά καταστροφικό, είναι μία κακή είδηση για την Νίκολα Στέρτζον και την διεκδίκησή της για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», πρόσθεσε ο Ιαν Μπεγκ.

 Ενδεικτικό των πρώτων αντιδράσεων είναι το γεγονός ότι με την ανακοίνωση του πρώτου exit poll, η στερλίνα σημείωσε κατακόρυφη πτώση. 

www.thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.