Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Όταν αλλάζει η εποχή και προετοιμάζετε το αυτοκίνητό σας για το χειμώνα, φροντίζετε να κάνετε μερικές ανανεώσεις και αγορές, ειδικά αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε μέρη με βαρύ χειμώνα.

Εκτός από τα βασικά αναλώσιμα που χρειάζεστε, όπως οι υαλοκαθαριστήρες και το παραφλού, είναι απαραίτητες και οι αλυσίδες αυτοκινήτου για το χιόνι. Είναι πολύ σημαντικές για την ασφάλεια των επιβατών και επειδή η οδήγηση σε χιόνι κρύβει πολλούς κινδύνους πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι, ώστε όταν έρθει η ώρα, να τις τοποθετήσετε με ασφάλεια και χωρίς να χάσετε χρόνο έξω στο χιόνι.

Ας δούμε τα βασικά είδη που κυκλοφορούν:

Με καρφιά: Τοποθετούνται σχετικά εύκολα και είναι κατασκευασμένες από καρφιά και καουτσούκ. Έχουν άψογη εφαρμογή και ενδείκνυνται για αυτοκίνητα που ταξιδεύουν συχνά και σε πολύ χιόνι. Συνήθως είναι πιο ακριβές από τα υπόλοιπα είδη.

Κλασικές: Η τοποθέτησή τους ίσως σας ταλαιπωρήσει οπότε καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι από πριν, έχοντας κάνει πρόβες σπίτι. Μην προσπαθήσετε να τις βάλετε για πρώτη φορά έξω στο δρόμο, όταν θα έχετε μπροστά σας κακοκαιρία, χαμηλές θερμοκρασίες και τα χέρια σας θα παγώνουν από το κρύο. Είναι οι πιο οικονομικές που κυκλοφορούν, όμως πρέπει να γνωρίζετε τον κατασκευαστή σε κάθε περίπτωση και να μην εμπιστεύεστε αυτές στις χαμηλότερες τιμές, γιατί ενδέχεται να υστερούν ποιοτικά. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ασφάλειά μας όταν κινδυνεύουμε άμεσα. Στα μειονεκτήματά τους εντάσσεται και ο θόρυβος που κάνουν στο οδόστρωμα.

Κουβέρτα: Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο υφασμάτινο κάλυμμα που αγκαλιάζει τον τροχό. Έχει την πιο απλή διαδικασία τοποθέτησης και δεν δημιουργεί κραδασμούς. Προστατεύουν τη ζάντα από γρατζουνιές όμως μπορεί να φθαρούν όταν έρθουν σε επαφή με την άσφαλτο και κακοτράχαλους δρόμους. Είναι ιδανική για οδήγηση σε μαλακό χιόνι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό και γι’ αυτόν, αλλά και τους υπόλοιπους τύπους αλυσίδας, να τις αφαιρείτε αμέσως όταν ο δρόμος είναι χωρίς χιόνι ή πάγο.

Αράχνη: Είναι ο πιο ακριβός τύπος αλλά μπαίνουν πανεύκολα, πιάνοντας από το κέντρο και μετά στο πέλμα του τροχού. Η απόδοσή τους υστερεί λόγω του ότι δεν είναι αρκετά άκαμπτες και έχουν πιο αραιό πάτημα. Δεν συνιστώνται για μικρά αυτοκίνητα γιατί είναι μεγάλες σε όγκο.

Tips:

  • Οι τιμές στις αλυσίδες είναι πιο προσιτές το καλοκαίρι παρά κοντά στο χειμώνα όπου και η ζήτησή τους είναι αυξημένη.
  • Διαλέξτε αλυσίδες αυτοκινήτου που να ταιριάζουν στο μέγεθος των ελαστικών σας και τοποθετείστε τις ανάλογα με το πού έχει το όχημα την κίνησή του (στους μπροστινούς ή πίσω τροχούς).
  • Μαζί με τις αλυσίδες προμηθευτείτε ένα ζευγάρι αδιάβροχα γάντια, όχι όμως πολύ χοντρά, για να μπορείτε να τις τοποθετείτε χωρίς να κρυώνουν ή να τραυματίζονται τα χέρια σας.
  • Φροντίστε η ταχύτητα με την οποία θα κινείστε με τις αλυσίδες να μην υπερβαίνει τα 30 χλμ/ώρα.

Αφού τις χρησιμοποιήσετε και τις αφαιρέσετε, καθαρίστε τις από τη λάσπη και το αλάτι και σκουπίστε τις. Αν τις αποθηκεύσετε χωρίς να έχουν στεγνώσει εντελώς, θα σκουριάσουν.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.