Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

Όταν μπροστά από την Μητρόπολη Αγρινίου υπήρχαν μαγαζιά και όχι ανοικτοί χώροι

Όταν μπροστά από την Μητρόπολη Αγρινίου υπήρχαν μαγαζιά και όχι ανοικτοί χώροι
Πηγή: Αρχείο Λίνας Παπαποστόλου-Κασσάρα, Ριζα Αγρινιωτών, τεύχος 5, Δεκέμβριος 1990.

Του Λίνου Υφαντή,

Η συγκεκριμένη φωτογραφία μας διασώζει τον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στα τέλη του 1990. Η οπτική της φωτογραφίας είναι από την πλευρά της Τσαλδάρη στη γωνία με την οδό της Ζωοδόχου Πηγής. Όπως μπορείτε να δείτε ο προαύλιος χώρος καλύπτεται από κτίσματα, όπου φιλοξενούσαν καταστήματα. Αντίστοιχα το ίδιο γίνονταν και στο χώρο όπου σήμερα υπάρχει η πλατεία Δημάδη.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τα καταστήματα γκρεμίστηκαν, οι χώροι άνοιξαν και ο Μητροπολιτικός Ναός πλέον φαίνεται από το δρόμο. Στη θέση του εικονιζόμενου καταστήματος πλέον υπάρχει ένας φοίνικας, ένα μικρό παρκάκι και ένα γλυπτό να το κοσμεί. Το μόνο που θυμίζει την παλαιά εικόνα είναι το περίπτερο που παρέμεινε στη θέση του.

Όσο για τη φωτογραφία, αυτή προέρχεται από το αρχείο της Λίνας Παπαποστόλου-Κασσάρα και δημοσιεύτηκε στο τεύχος 5 της Ρίζας αρχές του 1990. Πρόκειται για μια ξεχασμένη ενθύμηση μιας κεντρικής όμως γωνιάς της πόλης μας, η οποία άλλαξε πάρα πολύ τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο προαύλιος χώρος της Μητρόπολης όπως είναι σήμερα από την πλευρά της Τσαλδάρη

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανωνιμος

    Παλιές καλές εποχές, τότε που ο Εμπορικός κόσμος του Αγρινίου, δούλευε σε φουλ μηχανές. Τότε που το Αγρίνιο ήταν στα πάνω του. Τότε που υπήρχε σεβασμός, ανθρωπιά, εργατικότητα. Τότε ήταν που κατέβαιναν από όλα τα χωριά και το Εμπορικό κέντρο είχε ΖΩΉ. Τώρα έχουμε τα Απρόσωπα, πολύ καταστήματα και τον κόσμο εξαφανισμένο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.