Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Όταν το δέλτα του Αχελώου ήταν στο σημερινό Αιτωλικό. Πως το δημιούργησε στα Μυκηναϊκά χρόνια

Όταν το δέλτα του Αχελώου ήταν στο σημερινό Αιτωλικό. Πως το δημιούργησε στα Μυκηναϊκά χρόνια

Του Λίνου Υφαντή,

Ο ρους του Αχελώου  κρύβει πολλά μυστικά για το πως ήταν η Αιτωλοακαρνανία στα προϊστορικά χρόνια. Άλλωστε η πάλη του Αχελώου με τον Ηρακλή ίσως να μεταφράζεται και ως πάλη του ποταμού με τη στεριά και τα αλμυρά σειρά της θάλασσας. Αυτό άλλωστε αποκαλύπτει παλαιά έρευνα των καθηγητών Γεωλογίας Μ.Δ. Δερμιτζάκη και Χ. Ντρίνια που είχε δημοσιευτεί το 2009 στα πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου για τον Αχελώο. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία.

Οι δύο επιστήμονες παραθέτουν μία σειρά από εικόνες για το πως ήταν το δέλτα του Αχελώου το 6550 π.Χ. και πως ήταν το 1200 π.Χ. συμφωνα με ειδικές γεωλογικές μετρήσεις.

Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε ότι στα προϊστορικά χρόνια έως το 5500 π.Χ. το δέλτα του Αχελώου έπεφτε δυτικά του σημερινού Αιτωλικού. Η υδάτινη περιοχή που βλέπετε πρόκειται για λιμνοθάλασσα διότι η στάθμη της θάλασσας ήταν 12 μ. περίπου κάτω από τη σημερινή. Επίσης η λιμνοθάλασσα περιείχε νησίδες από άμμο. Μία από αυτές υπάρχει ακόμα  και σήμερα, 13 χμ νότια του Αιτωλικού.

Στη δεύτερη εικόνα του 1200 π.Χ. βλέπουμε πως σιγά σιγά ο Αχελώος απέθεσε φερτά υλικά και επέκτεινε τη στεριά προς νότια. Ήταν η εποχή που το γλυκό νερό των λιμνών με το θαλάσσιο άρχισε να συναντιέται, διότι η θάλασσα συνέχισε να ανεβαίνει. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα να συνδέεται η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού με τον Αχελώο και να δημιουργηθεί το σημερινό νησάκι, που σήμερα υπάρχει το Αιτωλικό. Με άλλα λόγια ο ποταμός διέσχιζε την Αιτωλοακαρνανία κάθετα και όχι διαγώνια. Κατά συνέπεια την χώριζε διαφορετικά από ότι φανταζόμαστε σήμερα.

Όσο για το δέλτα μόλις από τον 16ο -17ο αιώνα μ.Χ., στην εποχή δηλαδή της Τουρκοκρατίας άρχισε να εκβάλλει στη θάλασσα. Έτσι η Αιτωλοακαρνανία πήρε σιγά σιγά τη σημερινή της μορφή χάρις στον αρχαίο αυτό ποταμό. Όπως και να έχει, καταλογίζουμε τον Αχελώο ως τον γεωλογικό πατέρα του σημερινού Αιτωλικού και της νοτιοδυτικής Αιτωλοακαρνανίας.

Με πληροφορίες από:

Μ.Δ. Δερμιτζάκης, Χ.Ντρίνια, Παλαιολογική εξέλιξη και μεταβολές της σχετικής στάθμης της θάλασσας της παράκτιας ζώνης της Ακαρνανίας κατά το Ολόκαινο.  Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.), Αχελώος, Χθες, Σήμερα, Αύριο; πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου Ι.Π. Μεσολογγίου, 17 Μαϊου 2009.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Ο μυκηναϊκος πολιτισμός ήταν ποιό παλαιός από το δωρικό ; οταν κατέβηκαν οι Δωριείς στη Πελοπόννησο ήταν ο μυκηναϊκος; θα ήταν άραγες, τότε θα ήταν και ο δωρικός ποιο παλαιος των άλλον πολιτισμον , διότι οι Δωριείς Αιτωλοί Σπαρτιάτες είχαν ανακαλύψει το σίδερο παλαιότερα των άλλον πολιτισμον ( τότε αφού έχουμε δικό μας αρχαίο πολιτισμό γιατί αναφέρεται στη περιοχή άλλος πολιτισμός ο μυκηναϊκος το πώς ήταν ο Αχελώος, ) δε μπορεί να εκφραστεί το πώς ήταν ο Αχελώος έπη Δωρικής σπαρτιατικής εποχής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.