Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

“Να γίνονται εκδηλώσεις και στις Οινιάδες για τη Ναυμαχία”

“Να γίνονται εκδηλώσεις και στις Οινιάδες για τη Ναυμαχία”

po-karatsolis1

Με ανακοίνωσή του, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παντελής Καρατσόλης, σχολιάζει ότι «το παγκόσμιας ιστορικής σημασίας γεγονός της ναυμαχίας του Lepando, είναι επιστημονικά εξακριβωμένο πως δεν διεξήχθη στην περιοχή της Ναυπάκτου, αλλά σ’ εκείνη των Εχινάδων Νήσων». Η ανακοίνωση, έρχεται με αφορμή την τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου της ΛΑ.Σ. στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας.

Ο κ. Καρατσόλης, προτείνει να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων στις Οινιάδες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η χθεσινή παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας συμβούλου της μειοψηφίας για το γεγονός της Ναυμαχίας του Lepando, έφερε στο φως, έστω και δια της τεθλασμένης, τη γνωστή σε όλους μας ιστορική αλήθεια.

Το παγκόσμιας ιστορικής σημασίας γεγονός της ναυμαχίας του Lepando, είναι επιστημονικά εξακριβωμένο πως δεν διεξήχθη στην περιοχή της Ναυπάκτου, αλλά σ’ εκείνη των Εχινάδων Νήσων, παρά το Ακρωτήριο Σκρόφα. Η δε ονομασία της προήλθε όχι από την πόλη της Ναυπάκτου, αλλά από την ονομασία (θέση) του Κόλπου που έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο κόλπος λεγόταν από τους Ενετούς “Κόλπος της Ναυπάκτου”. Οι Δυτικοί ιστορικοί χρησιμοποιούν την ονομασία Ναυμαχία του Λεπάντο (Naval Battle of Lepanto), (Naval Battle of Lepanto), από το μεσαιωνικό όνομα της πόλης.

Φυσικά η γνώση και όχι η αποσιώπηση της ιστορικής αλήθειας, δεν συνεπάγεται ότι κακώς όλα αυτά τα χρόνια διοργανώνονται οι ετήσιες εκδηλώσεις στη Ναύπακτο, αλλά ούτε και πως πρέπει τώρα να σταματήσουν στο όνομα αυτής της αλήθειας. Άλλωστε αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας.

Αυτό όμως που μπορεί και προτείνω να γίνει, είναι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τον πρώην Δήμο Οινιάδων για τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων στις Οινιάδες, ήτοι στον ιστορικό χώρο πραγματοποίησης της ναυμαχίας, να αναληφθεί τώρα πρωτοβουλία συνέχειας τους, σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπακτίας

Αυτή την πρόταση καταθέτω σήμερα προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.