Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Πάλη του Αχελώου με τον Ηρακλή: το έμβλημα του Αγρινίου και σε άγαλμα στον νέο κόμβο;

Πάλη του Αχελώου με τον Ηρακλή: το έμβλημα του Αγρινίου και σε άγαλμα στον νέο κόμβο;

Ο κυκλικός κόμβος στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Μάνου Κατράκη στην είσοδο της πόλης του Αγρινίου έχει πολλαπλά οφέλη.

Έλυσε το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στο σημείο και βελτίωσε την εικόνα της περιοχής.Ωστόσο απομένουν κάποιες παρεμβάσεις όπως η ολοκλήρωση του Συντριβανιού ενώ κερδίζει έδαφος και μια πρόταση που για την υλοποίηση της θα απαιτηθεί χρόνος.

Έχει πέσει λοιπόν στον τραπέζι και συζητείται το ενδεχόμενο στον κόμβο αυτό να τοποθετηθεί και άγαλμα. Θα αφορά την πάλη του Ηρακλή με τον Αχελώο που είναι άλλωστε το έμβλημα της πόλης του Αγρινίου. Είναι μια σκέψη ενδιαφέρουσα αλλά ακόμη απόφαση φέρεται να μην υπάρχει.

Θυμίζουμε πως η μυθική αυτή αντιπαράθεση του Αχελώο με τον Ηρακλή αποδίδεται με ψηφιδωτά στην κεντρική πλατεία αλλά και στην πλατεία Παναγοπούλου (Συντριβανίου) αλλά και σε πλάκες σε άλλα σημεία.

Το ψηφιδωτό στο Συντριβάνι

Ο μύθος του Αχελώου

Ο Αχελώος ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, πατέρας των Νυμφών και των Σειρήνων, αλλά και προπάτορας όλων των ποταμών. Άλλωστε το ίδιο το όνομά του εκφράζει γενικότερα την έννοια των ποταμών και των χειμάρρων.

Ο Σοφοκλής στις Τραχίνιες παρουσιάζει τη σύζυγο του Ηρακλή, Δηιάνειρα, να αναφέρει, προλογίζοντας το δράμα, ότι έχει μνηστήρα της τον ποταμό Αχελώο που εμφανιζόταν με τρεις μορφές: σαν ταύρος, σαν αστραποβόλος σκολιός, δράκοντας και άλλοτε πάλι σαν άντρας ταυροπρόσωπος.

Και στην αρχαία εικονογραφία παριστάνεται ζωομορφικά, άλλοτε σαν ανθρωπόμορφος ταύρος και άλλοτε σαν ανθρωπόμορφος δράκοντας. Οι συχνές πλημμύρες του ποταμού που κάλυπταν την περιοχή προκαλώντας σύγχυση των συνόρων ανάμεσα στους Ακαρνάνες και τους Αιτωλούς, αποτελούσαν συνεχεία ένοπλων συγκρούσεων των δυο γειτονικών λαών. Το πρόβλημα της αστάθειας της κοίτης του Αχελώου, εξαιτίας των πλημμυρών αντιμετωπίστηκε στην αρχαιότητα με έργα που έφεραν την τιθάσευση του ορμητικού ποταμού και την οριστική ρύθμιση της κοίτης του.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ηρακλής αναμετρήθηκε με τον Αχελώο, διεκδικώντας και οι δύο την Δηιάνειρα, κόρη του Οινέα, βασιλιά της Αιτωλικής Καληδώνας. Ο Ηρακλής έσπασε το ένα κέρατο του Αχελώου που τον παρακάλεσε να του το επιστρέψει, όπως και έκανε ο Ηρακλής.

Ο Αχελώος, τότε, πρόσφερε στον νικητή αντίπαλό του το κέρας της Αμαλθείας. Σε αυτό το μύθο διαφαίνεται η πάλη των ανθρώπων να δαμάσουν το ποτάμι μετατρέποντας την καταστροφική του δύναμη σε δημιουργική. Ο υποταγμένος ποταμός έγινε συνεργάτης των ανθρώπων, καθιστώντας γόνιμη και εύφορη την περιοχή.

Ο Στράβων σημειώνει ότι ο Ηρακλής τιθάσευσε με αναχώματα και διώρυγες τον ποταμό που έρεε άτακτα, με αποτέλεσμα την αποξήρανση μεγάλου μέρους της εύφορης πλέον Παραχελωίτιδας, προσφέροντας αυτή την υπηρεσία στον Οινέα κι αυτό ήταν κατά τη γνώμη του το κέρας της Αλμάθειας, η καρποφορία της πλούσιας γης. (Πηγή: Στην επικαιρότητα του παρελθόντος, Νίκος Γ. Μοσχονάς, εκδόσεις Αρχείο)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.