Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Πανελλαδικές : Ο «χάρτης» με τις γκρίζες ζώνες στα χρόνια του κορωνοϊού

Πανελλαδικές : Ο «χάρτης» με τις γκρίζες ζώνες στα χρόνια του κορωνοϊού

Σε έναν «αγώνα δρόμου» μπαίνουν σύντομα πάνω από 300 άτομα των επιτροπών Πανελλαδικών Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, αλλά και 100.000 υποψήφιοι που θα κληθούν να διαγωνιστούν σε πρωτόγνωρες συνθήκες και μετά από εγκλεισμό και περιορισμένη εκπαιδευτική προετοιμασία τριών μηνών.

Παράλληλα περίπου 80 καινούργια εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα ώστε να μπουν λιγότεροι υποψήφιοι στις κατάλληλες αίθουσες, με πιθανά όμως τεχνικά προβλήματα, καθώς πολλές από τις αίθουσες των γυμνασίων που θα χρησιμοποιηθούν δεν έχουν καν τα απαραίτητα μηχανήματα για τη μετάδοση των θεμάτων.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι το υπουργείο Παιδείας περιμένει (και εύχεται) να έχει φέτος σύμμαχο τον καιρό, καθώς στις 15 Ιουνίου που αρχίζει η διαδικασία και χωρίς κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες αλλά με μόνο φυσικό εξαερισμό, το μοναδικό που δεν θα χρειάζονται οι ήδη ταλαιπωρημένοι ψυχικά υποψήφιοι είναι οι υψηλές θερμοκρασίες.

Ο «χάρτης» των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων σχεδιάζεται από την αρχή αυτές τις ημέρες καθώς όλοι οι κανόνες έχουν αλλάξει. Και συγκεκριμένα:

Με τεστ στις αίθουσες συνεδριάσεων. Προβληματισμός και ανησυχία επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με το πώς θα συνεδριάσουν τα μέλη των επιτροπών των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι αίθουσες όπου συνεδριάζουν συνήθως οι υποεπιτροπές του υπουργείου Παιδείας είναι απομονωμένες, με ηχομόνωση και μικρές! Συχνά σε αυτές συνεδριάζουν έως και 30 άτομα σε 30 τ.μ. Κατ’ επέκταση, έχει ήδη αποφασιστεί ότι τα μέλη των επιτροπών των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα μπαίνουν στο υπουργείο Παιδείας μόνο μετά το ειδικό μοριακό τεστ για να αποδειχθεί εάν είναι φορείς του νέου κορωνοϊού ή όχι.

2. Η μείωση της ύλης και η δυσκολία στην επιλογή θεμάτων. Καταρχήν, η Νεοελληνική Γλώσσα φέτος συνεξετάζεται με τη Λογοτεχνία (με συμμετοχή της δεύτερης κατά 15% στη βαθμολογία), οπότε το μάθημα θα είναι πιο απαιτητικό για τους υποψηφίους. Ισχύει όμως παράλληλα και το αξίωμα που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μέλη των επιτροπών Εξετάσεων, ότι «όσο λιγότερη η ύλη, τόσο πιο δύσκολα τα θέματα». Η μείωση της εξεταστέας ύλης φέτος ακούστηκε αρχικά με ικανοποίηση, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα προβληματίσει τους θεματοδότες που είναι αναγκασμένοι να αντλήσουν θέματα από κεφάλαια που ήταν ήδη περιορισμένα. Δύσκολο θα είναι έτσι να επιλεγούν θέματα που θα είναι κριτικά και θα μπορέσουν να διαβαθμίσουν τους υποψηφίους. Οι γενικές οδηγίες του υπουργείου Παιδείας αναφέρονται στην επιλογή θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας, τα οποία δεν πρέπει να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους λόγω των συνθηκών. Μοιραία όμως τα δεδομένα αλλάζουν φέτος και τον φορμαλισμό της θεματολογίας των Εξετάσεων.

3. Ο τρίμηνος εγκλεισμός. Οι υποψήφιοι πέρασαν δύο μήνες κλεισμένοι στα σπίτια τους, πολλοί δεν επέστρεψαν στα σχολεία, ενώ η πλειονότητα των φροντιστηρίων ακολούθησαν τις συστάσεις των ειδικών και συνεχίζουν τα μαθήματά τους διαδικτυακά. Κατ’ επέκταση ο πολυήμερος εγκλεισμός των νεαρών υποψηφίων στα σπίτια τους δημιούργησε δυσκολίες στην προετοιμασία τους, καθώς η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν δυσκόλεψε τις προηγούμενες ημέρες μόνο την κρατική εκπαίδευση, αλλά και την ιδιωτική και φροντιστηριακή. Παράλληλα, τα «ζωντανά» διαγωνίσματα που είναι μια μορφή εκπαίδευσης και προετοιμασίας δεν έγιναν, κάτι που έχει επίσης αρνητικό ψυχολογικό πρόσημο για τους υποψηφίους.

4. Τα νέα εξεταστικά κέντρα. Τον αριθμό των 80 φτάνουν τα νέα εξεταστικά κέντρα στη χώρα, με πολλά από αυτά να προκύπτουν από την αξιοποίηση των γυμνασίων. Ο κατάλογος με τα νέα εξεταστικά κέντρα ανακοινώθηκε ήδη από το υπουργείο Παιδείας. Ετσι θα έχουμε φέτος 899 εξεταστικά κέντρα στα γενικά λύκεια (56 περισσότερα από πέρυσι) και 156 στα επαγγελματικά λύκεια (περίπου 24 περισσότερα από πέρυσι).

5. Μόνο με φυσικό αερισμό. Χωρίς κλιματιστικά (παρά μόνο όπου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα φυσικού αερισμού), χωρίς ανεμιστήρες και με μόνο «σύμμαχο» τον καλό καιρό θα επιχειρήσει να κάνει φέτος Πανελλαδικές Εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας, μετά την επιμονή του να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα στο καλοκαίρι. Βέβαια, οι αίθουσες των εξεταστικών κέντρων προβλέπεται ότι θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς με φυσικό τρόπο. Μόνο όπου δεν θα είναι δυνατό αυτό προβλέπεται η χρήση κλιματιστικών, σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Παιδείας.

6. Οι «νέοι κανόνες». Οπως είναι γνωστό, φέτος καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων. Εως πέρυσι, σε κάθε επιστημονικό πεδίο υπήρχαν δύο μαθήματα κατεύθυνσης που έδιναν περισσότερα μόρια από τα άλλα, αφού είχαν υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας. Τα μαθήματα αυτά ήταν από τα δυσκολότερα και συνήθως κρατούσαν τις βάσεις χαμηλά, γιατί οι επιδόσεις των περισσότερων υποψηφίων δεν ήταν υψηλές. Τα μαθήματα αυτά είναι τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία Κατεύθυνσης για το 1ο Πεδίο, τα Μαθηματικά και η Φυσική για το 2ο Πεδίο, η Βιολογία και η Χημεία για το 3ο και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Οικονομία για το 4ο Επιστημονικό πεδίο. Φέτος και τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα είναι ισοδύναμα και έχουν την ίδια ακριβώς βαρύτητα στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας. Η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας θα φέρει περισσότερα μόρια στους υποψηφίους. Επίσης φέτος οι υποψήφιοι θα διαλέξουν μόνο από ένα επιστημονικό πεδίο τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν.

Πότε και πώς θα γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Οι Εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου με τη Χημεία και την Οικονομία Κατεύθυνσης. Για τους αποφοίτους παλαιότερων ετών που διαγωνίζονται με το παλαιό σύστημα οι Εξετάσεις θα ξεκινήσουν την ίδια ημέρα με τη Νεοελληνική Γλώσσα και θα ολοκληρωθούν στις 26 με τη Χημεία και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Για τα επαγγελματικά λύκεια οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκινούν στις 16 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 30 του μήνα.

Οι Εξετάσεις θα γίνουν με προαιρετική χρήση μάσκας για τους υποψηφίους και υποχρεωτική για τους επιτηρητές. Σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Η ίδια απόσταση θα πρέπει να τηρείται και στον χώρο προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και στον χώρο εξέτασής τους.

Για τα παραπάνω θα πρέπει να μεριμνούν ο πρόεδρος και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου.

Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι Εξετάσεις.

Πηγή: in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.