Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Παπαναστασίου-Σώκος σε «υπέρβαση πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς»

Παπαναστασίου-Σώκος σε «υπέρβαση πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς»

pisteueis

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση που σχεδιάζει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας  Εμμανουέλ Μακρόν καταργεί ουσιαστικά τις γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς έχοντας ως αρχή να μπουν σε αυτή όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι που προέρχονται από την πολιτική. Όχι την παραδοσιακή πολιτική αλλά την πολιτική εν γένει. Κι αυτό για να ξεπεραστεί από τη μία η κακή φήμη και τα σκάνδαλα των επαγγελματιών πολιτικών αλλά και να χαλιναγωγηθεί ο αριστεροδέξιος λαϊκισμός.

Στην Ελλάδα έχουν υπάρξει προσπάθειες ανάλογες, το ερώτημα είναι αν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για κάτι τέτοιο. Αν δεν ήταν τόσο πολύ για γέλια ο λεγόμενος «φιλελευθερισμός»(η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που οι λεγόμενοι «φιλελέ» ταυτίζονται από την Αριστερά με την Ακροδεξιά, διότι οι ίδιοι το έχουν επιτρέψει ενώ  ταυτόχρονα δεν εκπροσωπούν ούτε 5% της ελληνικής κοινωνίας), ίσως να ήταν εκείνος που θα ηγούνταν της προσπάθειας όπως συνέβη στη Γαλλία.

Χαρακτηριστικά υπέρβασης των παλιών διαχωριστικών έχει στην Ελλάδα το «Κίνημα Άρδην» του Γιώργου Καραμπελιά, το οποίο όμως δεν έχει σχέση με τον κοσμοπολιτισμό του Μακρόν ούτε με τον φιλελευθερισμό όπως τον εννοεί π.χ. η κ. Διαμαντοπούλου. Ο Γ. Καραμπελιάς λέει «πέρα από την Αριστερά και την Δεξιά» όμως «ενάντια στον μηδενισμό του Έθνους», με έμφαση στο δημογραφικό, υπέρ της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του πολέμου στην γραφειοκρατία, ενάντια στην παράταση του Εμφυλίου στην κοινωνία και πέρα από τον διχασμό Ανατολή η Δύση στον προσανατολισμό μας.

Στο Αγρίνιο, στις 31 Μαΐου,  θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γ. Καραμπελιά «Η Υπέρβαση» και ήδη συζητιέται η συμμετοχή στην εκδήλωση ταυτόχρονα του δημάρχου Γ. Παπαναστασίου και του πρώην υπερ-περιφερειάρχη, νομάρχη και δημάρχου Θ. Σώκου. Όσο και  να πει κανείς ότι «μια παρουσίαση είναι, κάποιος θα την κάνει, δεν φανερώνει τίποτε», στην πόλη γίνονται πολλές συζητήσει και παρουσιάσεις αλλά ο καθένας διαλέγει σε ποια θα μιλήσει και ποια θα προλογίσει.

Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι το εξής: μπορούν πολιτικοί από τα μέρη μας, όπως οι Σώκος και Παπαναστασίου, με τόσο έντονο πολιτικό παρελθόν να ηγηθούν μιας προσπάθειας «πέρα από την Αριστερά και την Δεξιά» ακόμη κι αν συμφωνούν σε πολλά ή έχουν κοινή πολιτική θεώρηση; Πάντως οι πολιτικοί που βλέπουν μακριά ξέρουν ότι σε ελάχιστα χρόνια δεν θα υπάρχουν παρά ελάχιστα από τα σημερινά κόμματα στη χώρα.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.