Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Παρουσίαση με θέμα “Ζαβέρδα και θάλασσα” στην Πάλαιρο – “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Μποστ στην Βόνιτσα

afisa bost
Σήμερα Παρασκευή 18  Αυγούστου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Θερινές Αποδράσεις Πολιτισμού Δήμου Ακτίου Βόνιτσας  ολοκληρώνονται με δύο εκδηλώσεις μουσικής και μνήμης  για τον Αύγουστο και ουσιαστικά για το Καλοκαίρι 2017.

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου στις 21.30 στο λιμάνι της Παλαίρου θα πραγματοποιηθεί Ομιλία – Παρουσίαση με θέμα “Ζαβέρδα και Θάλασσα”

Η  Ιστορία της Ζαβέρδας είναι  συνδεδεμένη με την θάλασσα .

Την Παρασκευή θα ακουσθούν  και θα  παρουσιαστούν  αληθινές ιστορίες  από το 1940 , όπου  πολλά Πολεμικά Πλοία άραζαν ανοιχτά της Παλαίρου.

Το Ιόνιο και η θάλασσα της Παλαίρου και της Πογωνιάς ήταν συνδεδεμένη με τους πολυάριθμους Αλιείς  που ψάρευαν στα ανοιχτά της Παλαίρου και της Πογωνιάς και ζούσαν τις οικογένειες τους από το ψάρεμα .

Η Παλαιρος απο την δεκαετία του 30 αλλά κυρίως τις δεκαετίες του 50 και 60 είχε πολλούς Ναυτικούς που διέσχιζαν τις θάλασσες του κόσμου . Οι  ναυτικοί στην Ζαβέρδα  αποτελούσαν  τον κύριο κορμό της οικονομίας της Παλαίρου . Ακόμη και σήμερα πολλοί Ζαβερδιανοί είναι Ναυτικοί και ξενιτεύονται για να ζήσουν τις οικογένειες τους .

Αυτές  οι Ιστορίες αλλά και πολλές άλλες που θα ακούσουμε την Παρασκευή 18 Αυγούστου στο λιμάνι της Παλαίρου είναι από αρχεία Ζαβερδιανού που  ασχολείτο  με τα ιστορικά τεκταινόμενα της Ζαβέρδας.

Την Παρασκευή  18 Αυγούστου  2017 στις  21:00 θα πραγματοποιηθεί στο Νησάκι Κουκουμίτσας Βόνιτσας , η θεατρική παράσταση από ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου φέτος το καλοκαίρι επέλεξε να παρουσιάσει την κλασσική πλέον κωμωδία σε διασκευή  του Μποστ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε σκηνοθεσία της Κάτιας Ζαρκάδα.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Μποστ εμπνέεται από την πασίγνωστη ρομαντική σαιξπηρική ιστορία. Οι ήρωες έρχονται από το παρελθόν στο παρόν, λέγοντας την ιστορία με το δικό τους τρόπο μέσα από τον αυτοσαρκασμό, το χιούμορ και τις ανατροπές. Ο Ρωμαίος γεμάτος από έρωτα για την Ιουλιέτα αντιπροσωπεύει το πάθος, το αίσθημα, αλλά και τη δύναμη, έτοιμος να θυσιαστεί για τα ιδανικά της αγάπης. Η Ιουλιέτα, μέσα πάντα από τον ανατρεπτικό όσο και σουρεαλιστικό λόγο του Μποστ, είναι ένα κορίτσι και αργότερα γυναίκα που τη διακρίνει η δυναμικότητα και αποφασιστικότητα, έτοιμη να διεκδικήσει μέχρι τέλους την αγάπη της για τον Ρωμαίο. Και σε αυτό το έργο του Μποστ, πρωταγωνιστής είναι η γλώσσα. Μέσα σε αυτόν τον ευρηματικό και απροσδόκητο δεκαπεντασύλλαβο, ο Μποστ σατιρίζει με το δικό του υπονομευτικό τρόπο τα κακώς κείμενα της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας.

Το έργο ξεκινά στον δρόμο με έναν καυγά μεταξύ υποστηρικτών δύο οικογενειών με ορκισμένη έχθρα μεταξύ τους, των Καπουλέτων και Μοντέγων. Ο Εσκάλους, Πρίγκιπας της Βερόνας, αναγγέλλει τιμωρία με θάνατο αν συνεχιστεί αυτή η πολύχρονη βεντέτα. Αργότερα, ο Κόμης Πάρης ζητά το χέρι της κόρης του Καπουλέτου, της Ιουλιέτας, όμως ο Καπουλέτος του ζητά να περιμένει δύο χρόνια.

Παίζουν οι Ηθοποιοί:

Ρωμαίος : ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΔΑΚΗΣ

Ιουλιέτα : ΛΕΝΑ ΝΤΖΟΥΡΒΑ / ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΛΕΑΝΘΗ

Αφηγητής / Παραμάνα : ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΡΟΥΣΗ

Πατήρ Λαυρέντιος: ΣΙΜΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μητέρα Ιουλιέτας : ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Καταλήγοντας η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, Παντελή Αποστολάκη, αναφέρει: “Σας περιμένουμε την Παρασκευή σε Βόνιτσα και Πάλαιρο  για  να απολαύσετε μια πραγματικά ξεχωριστή θεατρική παράσταση αλλά και μια Ιστορική Αναδρομή στην Ζαβέρδα του χθες”.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.