Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

“Η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι αδειοδοτούσα αρχή για μονάδες βιορευστών” απαντά η Σταρακά στη «Λιμνοθάλλαζα»

epi-paremvasi-limnothallaza-viorefstaΣε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάλεσε για την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η πρωτοβουλία πολιτών «Λιμνοθάλλαζα» για το ζήτημα της αδειοδότησης τεσσάρων μονάδων βιορευστών εντός του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.
Ωστόσο σήμερα από το γραφείο της Αντιπεριφερειάρχου Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «θα ήταν χρήσιμο να προσανατολιστούν οι διαμαρτυρίες στην κατεύθυνση που πρέπει, εκεί που υπάρχει αρμοδιότητα, δηλαδή στο Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αντί να αναλώνονται οι ενδιαφερόμενοι σε δράσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα». «Η έκπληξή μας έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό πως η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι η αδειοδοτούσα αρχή, πράγμα που έχουμε επανειλημμένως εξηγήσει με όλους τους τρόπους» αναφέρει .

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της Αντιπεριφερειάρχου Αιτωλοακαρνανίας

Με έκπληξη διαβάσαμε όσα αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, 25 Ιανουαρίου 2018, η πρωτοβουλία πολιτών «Λιμνοθάλλαζα», καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι για το ζήτημα της αδειοδότησης τεσσάρων μονάδων βιορευστών στην περιοχή Μεσολογγίου – Αιτωλικού.
Η έκπληξή μας έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό πως η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι η αδειοδοτούσα αρχή, πράγμα που έχουμε επανειλημμένως εξηγήσει με όλους τους τρόπους. Με άλλα λόγια, το κεντρικό κράτος, λέγοντας στους πολίτες της πρωτοβουλίας «Λιμνοθάλλαζα» ότι «τους καταλαβαίνει», εκτιμούμε ότι τους έχει διαβεβαιώσει παράλληλα πως είναι το ίδιο υπεύθυνο για την αδειοδότηση ή μη της συγκεκριμένης επένδυσης.
Ως εκ τούτου, οι αναφορές όπως «θέατρο του παραλόγου», «αναγνώριση του προβλήματος», «κανείς από τους αρμόδιους δεν αναλαμβάνει ουσιαστική δράση» δεν μπορεί να αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Παρά τα ανωτέρω, εμείς προβήκαμε σε μια σειρά από ενέργειες για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που διαφωνούν με την εγκατάσταση των μονάδων να φτάσουν στον υπεύθυνο ο οποίος είναι, επαναλαμβάνουμε, το κεντρικό κράτος. Αυτές οι ενέργειες ήταν:
Α) Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Νικόλαου Μπαλαμπάνη όπου δέχτηκε και άκουσε τις θέσεις της πρωτοβουλίας πολιτών «Λιμνοθάλλαζα».
Β) Πραγματοποιήθηκε συνάντηση τριών ωρών, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι όπου συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά, η ευρωβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ.Νικόλαος Μπαλαμπάνης καθώς και τα μέλη της πρωτοβουλίας «Λιμνοθάλλαζα». Στην σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά σε όλα τα ζητήματα ενώ η κ. Σακοράφα ενημερώθηκε αναλυτικά ενόψει της αναφοράς που πρόκειται να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Γ) Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ.Νικόλαος Μπαλαμπάνης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελο παρουσία του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκο Παπαθεοδώρου έθεσε τα ζητήματα της πρωτοβουλίας «Λιμνοθάλλαζα» και παρέδωσε υπόμνημα στον Υπουργό με τις θέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Από την συνάντηση αυτή προέκυψε τροποποιητικό ΦΕΚ για την χωροθέτηση των μονάδων βιορευστών, με ειδικές χωροταξικές προϋποθέσεις.
Ειλικρινά, δεν αντιλαμβανόμαστε πού έγκειται η «αδιαφορία» για ένα θέμα που δεν είναι της δικαιοδοσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Όσο για τους «δρόμους του ΕΣΠΑ», όπως αυτοί αναφέρονται ειρωνικά στην εν λόγω ανακοίνωση, πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πως ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας είχε ζητήσει συνάντηση με την πρωτοβουλία «Λιμνοθάλλαζα» πριν την εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου στην Τουρλίδα, συνάντηση που την αρνήθηκαν οι άνθρωποι της πρωτοβουλίας «Λιμνοθάλλαζα», πιθανότατα γιατί προείχε η προβολή της διαμαρτυρίας με τα πανό.
Θεωρούμε πως θα ήταν χρήσιμο να προσανατολιστούν οι διαμαρτυρίες στην κατεύθυνση που πρέπει, εκεί που υπάρχει αρμοδιότητα, δηλαδή στο Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αντί να αναλώνονται οι ενδιαφερόμενοι σε δράσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Το Κάλεσμα της Πρωτοβολίας Πολιτών «Λιμνοθάλλαζα» για διαμαρτυρία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Το ζήτημα της Καύσης Βιορευστών έχει κορυφωθεί. Εδώ και ένα χρόνο οι πολίτες ξετυλίγουν το κουβάρι ενός σκανδάλου αδειοδότησης 4 μονάδων βιορευστών εντός του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.
Το κουβάρι έχει ξετυλιχτεί και πλέον ακόμη και από το γραφείο του υπουργού Σ.Φάμελλου αναγνωρίζουν το πρόβλημα που θα προκαλέσει η λειτουργία των μονάδων αυτών.
Ωστόσο, βιώνουμε ένα θέατρο του παραλόγου, αφού, ενώ υπάρχει αναγνώριση του προβλήματος κανείς από τους αρμόδιους δεν αναλαμβάνει ουσιαστική δράση ώστε να δώσει οριστικό τέλος. Μπροστά στις κάμερες και τη δημοσιότητα όλοι χαμογελούν και υπόσχονται ανάληψη πρωτοβουλίας για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά, όταν αυτά χάνονται, η στάση τους μετατρέπεται σε θρασύτατη και προκλητική αδιαφορία.
Για τον λόγο αυτόν, την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στόχος μας, μέσα από αυτή την κινητοποίηση, είναι να αναδείξουμε την πλήρη αδράνεια και αδιαφορία και να απαιτήσουμε την ουσιαστική παρέμβαση των:
Αντιπεριφερείαρχη Περιβάλλοντος, Νικόλαου Μπαλαμπάνη
Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνας Σταρακά
Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας: Απόστολου Κατσιφάρα.
Αυτά τα πρόσωπα, ενώ “περπατούν στους δρόμους του ΕΣΠΑ” με κεντρικό σύνθημα τον οικοτουρισμό, δεν έχουν κάνει όσα αρμόζουν στην θέση που κατέχουν ώστε να σώσουν το Εθνικό Πάρκο από την Καταστροφή. Θα πρέπει να υποχρεωθούν, επιτέλους, να κάνουν τη δουλειά που τους ανατέθηκε, αντί να αναλώνονται σε ανούσιες παρεμβάσεις για τα μάτια του κόσμου.
Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018
Ώρα: 12:00
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι (παλιά νομαρχία)
Ας είμαστε όλοι εκεί!

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. βασιλησ

    Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΊΑ ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!!! ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ!!! ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΛΚΣ ΠΛΕΟΝ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.