Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020

Πέτρα στην χολή & κήλη στην κοιλιά: Πως η λαπαροσκόπηση λύνει το πρόβλημα

Η γενική χειρουργική αντιμετωπίζει πλήθος περιστατικών, τα οποία μπορεί να οφείλονται είτε σε χρόνιες παθήσεις (π.χ. κήλη στην κοιλιά) είτε σε ένα ξαφνικό σύμπτωμα που υποδηλώσει πάθηση (π.χ. πέτρες στην χολή).

Και στα δύο παραδείγματα που αναφέραμε η οριστική λύση είναι το χειρουργείο, το οποίο στις μέρες μας γίνεται με την μέθοδο της λαπαροσκόπησης.

Κήλη και λαπαροσκόπηση

Στο τοίχωμα της κοιλιάς υπάρχουν κομμάτια, πολύ ευαίσθητα, όπου περνάνε αγγεία και νεύρα. Αν αυτά τα σημεία χαλαρώσουν υπερβολικά, τότε μπορεί να προβάλουν σπλάχνα, δημιουργώντας κήλη. Η κήλη οφείλεται σε μηχανικά αίτια και ποτέ δεν υποχωρεί μόνη της. Επιδεινώνεται προοδευτικά και χρειάζεται χειρουργείο.

Η ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής για πάνω από 10 χρόνια και η εφαρμογή της σε πληθώρα ασθενών δείχνει ότι υπερέχει ως προς την ταχεία αποκατάσταση, την διαμονή στην κλινική και την ανώδυνη πορεία του ασθενούς. Ελέγχεται όλη η κοιλία κατά την επέμβαση της κήλης στην κοιλιά και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και σε παχύσαρκους ασθενείς.

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Οι πέτρες στην χολή είναι μία από τις καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ειδάλλως οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και ξεκινάνε από απλή φλεγμονή, μέχρι περιτονίτιδα.Τα πλεονεκτήματα της αφαίρεσης χολής με λαπαροσκόπηση είναι πολλά. Αφενός γρηγορότερη ανάρρωση και αφετέρου ασφάλεια, αφού επιπλοκές δεν υπάρχουν, αν ο γιατρός είναι καλά εκπαιδευμένος.

Μετά από μία επέμβαση με λαπαροσκόπηση, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ορισμένες οδηγίες, για εύκολη και ταχεία ανάρρωση. Ενημερωθείτε από τον ίδιο τον γιατρό, κλείνοντας ένα ενημερωτικό ραντεβού, στο οποίο μπορούν να γίνουν και διαγνωστικές εξετάσεις.

Δρ. Ηλίας Γεώργιος
Γενικός Χειρουργός Αθήνα

hlias.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.