Το καλοκαιράκι μας προδιαθέτει για φιλικά μαζέματα, μπυρίτσες με φίλους, νυχτερινές προβολές, βράδια με επιτραπέζια κ.α. Τι καλύτερο από έναν εξαιρετικό μεζέ όπως είναι το χοιρινό κοντοσούβλι. Παρακάτω σας έχουμε μια δοκιμασμένη συνταγή με μαρινάδα μπύρας που θα σας ενθουσιάσει!
Συστατικά:
- 2 κιλά χοιρινός λαιμός (Θα κοστίσει 5-7 ευρώ το κιλό. Ιδανικά ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας ξεκοκαλίσει ένα ολόκληρο κομμάτι λαιμού και όχι πολλά μικρά, αφού έτσι θα κρατηθεί πιο ζουμερό κατά το ψήσιμο και θα έχετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.)
- 2 κουτάκια μπύρα (μπορείτε να πάρετε μια εξάδα από 3,60 στις προσφορές Bazaar και να πιείτε τις υπόλοιπες με την παρέα σας όσο μαγειρεύετε!)
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα
- 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
- 1 κουταλιά της σούπας πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 2 πιπεριές
- 2 ντομάτες
- 2 κρεμμύδια
- Αλάτι για μετά το ψήσιμο
Οδηγίες:
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί τη μπύρα, τη ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, την πάπρικα, τη ρίγανη, το μαύρο πιπέρι και το πιπέρι καγιέν. Αυτή θα είναι η μαρινάδα σας. Κόψτε τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια. Στη συνέχεια τοποθετήστε το κρέας σας σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα ή σε ένα ρηχό πιάτο και περιχύστε το με τη μαρινάδα, φροντίζοντας να έχει καλυφθεί καλά το κρέας. Εάν χρησιμοποιείτε πλαστική σακούλα, σφραγίστε την καλά. Εάν χρησιμοποιείτε πιάτο, καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο και μαρινάρουμε για τουλάχιστον 4 ώρες, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα. Γυρίζετε το κρέας περιστασιακά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο μαρινάρισμα.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.
Αν έχετε σούβλα:
Αν το ψήσετε σε ψησταριά ανάψτε σε δυνατή φωτιά. Αφαιρέστε το κρέας από τη μαρινάδα και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά. Περάστε το στη σούβλα σας και σφίξτε καλά τις άκρες προκειμένου να μένει σταθερό κατά το γύρισμα. Πριν κάθε κομμάτι προσθέτετε φέτες από τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια που έχετε κόψει. Ψήστε το κρέας σας περίπου μία ώρα και 30 λεπτά ή έως ότου η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 63°C. Μην μπείτε στον πειρασμό να ανοίγετε κάθε τόσο την πόρτα του φούρνου ή το καπάκι της ψησταριάς σας αντίστοιχα αφού αυτό θα προκαλέσει αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και ανόμοιο ψήσιμο.
Αν δεν έχετε σούβλα:
Το ότι δεν έχετε σούβλα δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να φτιάξετε κοντοσούβλι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα λαδιού για να καλύψει τον πάτο. Τοποθετήστε το κρέας στο τηγάνι και σοτάρετε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει, περίπου 4-5 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε το χοιρινό σε ένα ταψί και βάλτε το στον προθερμασμένο φούρνο αφού προσθέσετε τα κομμένα λαχανικά από πάνω.Ψήστε για περίπου 1 1/2 ώρα ή έως ότου η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 63°C.
Πριν το σερβίρισμα
Βγάλτε το χοιρινό ψητό από το φούρνο, το αφήνουμε πάνω σε μια επιφάνεια κοπής και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήστε το να ξεκουραστεί για περίπου 10-15 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανάπαυσης, η εσωτερική θερμοκρασία θα ανέβει λίγους ακόμα βαθμούς και οι χυμοί θα ανακατανεμηθούν σε όλο το κρέας. Έπειτα αλατίστε. Το αλάτι το κρατάμε για το τέλος γιατί μέσα στη μαρινάδα θα σκληρύνει το κρέας μας.
Κόψτε το κοντοσούβλι σε φέτες και το σερβίρουμε με τα αγαπημένα μας συνοδευτικά, όπως ψητές πατάτες, λαχανικά ή μια φρέσκια σαλάτα. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε πίτες με τζατζίκι, πατάτες, κρεμμύδι κτλ.
Απολαύστε το χοιρινό σας κοντοσούβλι με μαρινάδα μπύρας!