Του Λίνου Υφαντή,
Το Αγρίνιο είχε την τιμή να φιλοξενεί το όνομα ενός εκ των νικητών του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου Ουίνστον Τσώρτσιλ σε κεντρική του Πλατεία. Αυτή δεν ήταν άλλη από τη σημερινή Πλατεία Παναγοπούλου γνωστή ως “Συντριβάνι”. Αυτό συνέβη αμέσως μετά την εκδίωξη του Δημάρχου Αγρινίου Αθανάσιου Κακογιάννη από τους Άγγλους τον Μάρτιο του 1945. (2/14-03-1945).Ήταν η περίοδος που η Αγγλία είχε έντονη στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα ύστερα από τη συμφωνία της Βάρκιζας και η χώρα είχε εισέλθει ήδη στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος επίσημα θα ξεσπούσε ένα χρόνο αργότερα (1946).
Το γεγονός ότι η Ελλάδα επέλεξε να είναι στο “δυτικό μπλοκ” δε σήμαινε ότι εξακολουθούσε να διατηρεί άριστες σχέσεις με την Αγγλία. Έτσι 7 χρόνια αργότερα η Αγγλία διατηρούσε άκαμπτη θέση στο ζήτημα της Κύπρου και η τότε ελληνική κυβέρνηση υποκινούσε παντού διαδηλώσεις κατά της Βρετανίας. Στο πνεύμα αυτό η δημόσια μνήμη έπαψε να θυμάται ότι ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ήταν αυτός που είπε ότι “οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες” για αυτό και “εξορίστηκε” ως όνομα από την κεντρική πλατεία του Αγρίνιου απέναντι από το Δημαρχείου. Αυτό είχε ως συνέπεια την αλλαγή του ονόματος της πλατείας το 1952 σε «Πλατεία Ανδρέα
Παναγόπουλου» προς τιμήν του Δημάρχου που αποφάσισε την διάνοιξή της (250/10-
10-1952).
Το ίδιο συνέβη και με τον βρετανό στρατηγό Ρόναλτ Σκόμπι που πρωταγωνίστησε στα Δεκεμβριανά, ο οποίος “εξορίστηκε” από κεντρικό εμπορικό δρόμο του Αγρίνιο ο οποίος ονομάστηκε σε οδό Κύπρου ως «δώρο αλληλεγγύης προς τους Αγωνιζόμενους αδελφούς Κυπρίους» (53/3-2-1956).
Με πληροφορίες από:
Αγρίνιο, Νέες μορφές αστικού χώρου και οι αναπαραστάσεις τους, Μεσολόγγι: Γράμμα, 2021.
1 Σχόλιο
Νομίζω ότι μετά την πολιτική κονιορτοποίηση και ιδεολογική αποκαθήλωση της Αριστεράς, θα πρέπει να ξανά ονομαστεί.