Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Πως οι Ιταλοί γεμίζουν τα έρημα χωριά τους. Η Αιτωλοακαρνανία;

Πως οι Ιταλοί γεμίζουν τα έρημα χωριά τους. Η Αιτωλοακαρνανία;

Του Λίνου Υφαντή,

Αν ρωτήσει κανείς πιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχει η ύπαιθρος της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγρινίου, η απάντηση είναι φυσικά η ερημοποίηση. Χιλιάδες σπίτια εγκαταλείπονται ή υπολειτουργούν λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης τους. Έτσι οδηγούμαστε στον υδροκεφαλισμό της πόλης του Αγρινίου μέσω ενός νέου κύματος φυγής, που φέρνει αποδόμηση σε βασικές λειτουργικές ανάγκες.

Στην Ιταλία πάντως βρήκαν συγκεντρωτικές λύσεις όπως η παρακάτω.Πρώτη και καλύτερη είναι εκείνη του χωριού
Grottole-παλιά αρχαιοελληνική αποικία παρακαλώ. Εκεί οι Ιταλοί υπόσχονται σ ένα τρίμηνο “ιταλικό” προσκαλώντας ανοικτά κόσμο να συμμετέχει με τη σύμπραξη της airbnb με πρωτοβουλία μιας τοπικής ΜΚΟ (δείτε https://italiansabbatical.com/). Οι επιλεγέντες αναμένεται να γίνουν μέρος του ιστού της κοινότητας και να συμβάλουν στην αναζωογόνηση των προβληματικών περιουσιών του χωριού και να καλύψουν περίπου 600 κενά σπίτια στην πόλη.

Οι επιλεγέντες θα είναι υπεύθυνοι για την ανακαίνιση των κτιρίων, τη διατήρηση του κήπου λαχανικών του χωριού και την φιλοξενία μέσω του Airbnb Experiences, που ξεπερνούν το συνηθισμένο concept bed and breakfast ενσωματώνοντας περιηγήσεις και μαθήματα για τους επισκέπτες.

Σε αντάλλαγμα, στους υποψηφίους θα προσφερθούν δωρεάν διαμονή, και θα έχουν την ευκαιρία να εγγραφούν σε μαθήματα γλωσσών και μαθήματα μαγειρικής.

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπως της  Riace και η Acquaformosa στην Καλαβρία. Εκεί υποδέχθηκαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν την πτώση του πληθυσμού και να εισάγουν νέα ζωή στις γειτονικές τους κοινότητες. Υπάρχουν επίσης χωριά-φαντάσματαπου έχουν πειραματιστεί με ένα μοντέλο γνωστό ως “albergo diffuso” η αλλιώς  “spread-out hotel”, στο οποίο όλο το μέρος μετατρέπεται σε καταλύματα για τουρίστες.

Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το Santo Stefano di Sessanio, ένα πέτρινο χωριό στα βουνά του Abruzzo, στην κεντρική Ιταλία, το οποίο μετατράπηκε σε διανεμημένο ξενοδοχείο από τον Σουηδό-Ιταλό επιχειρηματία Daniele Kihlgren.

Τι λέτε μπορούμε εδώ στην Αιτωλοακαρνανία κάτι τέτοιο; Αν ναι θα το βάλει κάποιος έστω στο προεκλογικό του πρόγραμμα; Όρεξη θέλει πάντως και ανθρώπους να δουλέψουν, αρκεί να τους δώσεις και κάποιο όραμα…

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Moulias

    Οι άνθρωποι δεν μένουν στα χωριά γτ είναι υψηλό το κόστος συντήρησης των σπιτιών του;

  2. Ανώνυμος

    Δρόμους θέλει δρόμους με σχέδιο, το πολύ σε 30′ νάσαι στο Δημαρχείο, και μην μου πεις δεν γίνεται όλο (μέλιστες”) το παλιό δίκτυο να μίνι για ειδικές δηαδρομες (Ράλι)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.