Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Προσυνεδριακή εκδήλωση του ΝΑΡ στο Αγρίνιο

Προσυνεδριακή εκδήλωση του ΝΑΡ στο Αγρίνιο

narΤο Νέο Αριστερό Ρεύμα στο πλαίσιο του 4ου συνεδρίου, διοργάνωσε στο Αγρίνιο εκδήλωση με θέμα «Ποιο κίνημα, ποιο μέτωπο και ποιο κόμμα μπορεί να κάνει ένα σύγχρονο Οκτώβρη;» και με ομιλητή τον Άγγελο Χάγιο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στη λέσχη Ρωγμή.
Στην συζήτηση-παρουσίαση των θέσεων της πολιτικής επιτροπής του ΝΑΡ, που , ο Άγγελος Χάγιος ανάπτυξε τα κεφάλαια του κειμένου θέσεων. Ανέφερε τα εξής:
«Στην διεθνή κατάσταση του καπιταλισμού όπου η παγκόσμια κρίση θα είναι διαρκείας με επίθεση των ισχυρών στα εργατικά δικαιώματα με την επιβολή ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα, την καταστροφή του περιβάλλοντος από την υπερεκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Οι ιδιαιτερότητες του καπιταλισμού στην Ελλάδα και η καθυστέρηση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού με την μεγάλη μεσαία διαστρωμάτωση και το ξεμπέρδεμα του κεφαλαίου με αυτά τα στρώματα. Ο εργασιακός μεσαίωνας επιβολής των μνημονίων είναι η επιλογή του ελληνικού κεφαλαίου για να ξεπεράσει την κρίση, να διατηρηθεί η κερδοφορία, διατηρώντας τη θέση του ο ελληνικός καπιταλισμός στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό της Ε.Ε. και των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών.
Η άποψη ότι δεν μπορεί η όποια αριστερή κυβέρνηση να κάνει αλλαγές προς όφελος του λάου, θέση που το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέφρασαν παλαιοτέρα, επιβεβαιώθηκε και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ήταν σωστή η θέση μας για τη μη συμμετοχή στην κυβέρνηση του 2015 ενώ θα υπήρχαν και ανταλλάγματα (βουλευτικές έδρες).
Η πάγια θέση μας για την αναγκαιότητα του κομμουνισμού, της αντικαπιταλιστικής επανάστασης, της εργατικής εξουσίας, με το δρόμο αυτόν να περνά από τη συνεχή πάλη για συνεχείς νίκες να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής του λαού και τον εργαζομένων με τον αγώνα για την κατάργηση των μνημονίων, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, τη διαγραφή του χρέους, το σταμάτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Επαναφορά των εργατικών δικαιωμάτων στα επίπεδα πριν το 2009. Αναφορά έγινε και για την πολιτική και οργανωτική αδυναμία στην περίοδο της κρίσης για να συμβάλουμε στην ανακοπή της επίθεσης που δεχόμαστε. Στην ανάπτυξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των εργατικών σωματίων, των επιτροπών αγώνων, στις εργατικές λέσχες, στις συνελεύσεις γειτονιάς και όλων των εργαλείων του νέου εργατικού κινήματος που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος.
Η συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί θετική εξέλιξη που έδωσε νέες δυνατότητες με τη διεύρυνση πολλών δυνάμεων και την απαραίτητη συνεργασία με κόμματα και δυνάμεις της κομμουνιστικής αριστεράς, επιδιώκοντας στο βαθμό που υπάρχει συμφωνία απόψεων και θέσεων, με κοινή δράση και συντονισμό στους αγώνες που έρχονται.
Τέλος έγινε αναφορά στην θέση για την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα κομμουνιστικού κόμματος. Μια δύσκολη προσπάθεια ,όχι για την δημιουργία ενός νέου μικρότερου ΚΚΕ, αλλά ένα κόμμα που θα ενώνει τις δυνάμεις κομμουνιστικής αναφοράς, ανέντακτους αγωνιστές, δυνάμεις που αποχωρούν από το ΚΚΕ και νέες δυνάμεις που εμφανίζονται. Για τη δυσκολία αυτού του εγχειρήματος έγινε αναφορά στο πως κατάφερε να συγχρωτιστεί το εργατικό κόμμα Τουρκίας».
Μετά τον λόγο πήραν μελή και φίλοι του ΝΑΡ. Ακλούθησε πλούσια συζήτηση ενώ ο Άγγελος Χαγιος έκλεισε την εκδήλωση με την απάντηση των ερωτήσεων που τέθηκαν. Το συνέδριο του ΝΑΡ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 1,2 και 3 Δεκεμβρίου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.