Τρίτη, Ιανουάριος 15, 2019

Προβληματισμός Καβάκου για την ανακήρυξη του σε Επίτιμο Δημότη Αγρινίου- Φέρεται ενοχλημένος από την αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο

leonidas-kavakos


To προσεχές Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 το Αγρίνιο θα υποδεχτεί έναν από τους πιο περιζήτητους βιρτουόζους βιολονίστες της εποχής μας, τον Λεωνίδα Καβάκο, σε μια κορυφαία στιγμή πολιτισμού για την πόλη.
Πρόκειται για τη μία (και πρώτη) από τις συνολικά τέσσερις συναυλίες στις οποίες ο Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου με σκοπό τη στήριξη φιλανθρωπικού έργου.
Παράλληλα είναι γνωστή η πρόθεση της δημοτικής αρχής Αγρινίου να τον ανακηρύξει σε Επίτιμο Δημότη και να του παραδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης, σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα την ίδια βραδιά με τη συναυλία. Ωστόσο γύρω από το θέμα καταγράφεται εμπλοκή.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Π. Κούτσικου στο ραδιόφωνο του Αχελώου, ο Λεωνίδας Καβάκος φέρεται προβληματισμένος για το αν θα δεχθεί την τιμή. Για λόγους που μάλλον δεν εκπλήσσουν. Είχε γίνει γνώστης της σφοδρής αντιπαράθεση που προκλήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γύρω από τη συναυλία όταν η δημοτική αρχή γνωστοποίησε τις προθέσεις της. Αντιπαράθεση με διαφωνίες όχι βέβαια ως προς την αξία και το πρόσωπο του κορυφαίου βιολονίστα αλλά για τα επιμέρους ζητήματα, όπως για το ποιο σκοπό θα προσφερθούν τα έσοδα της συναυλίας.
Το γεγονός πως στο δημοτικό συμβούλιο σημειώθηκε αντιπαράθεση ακόμη και για το ζήτημα της συναυλίας είχε προκαλέσει εντύπωση στην τοπική κοινωνία. Αναπόφευκτα προκάλεσε εντύπωση και ενόχληση και στον ίδιο τον Καβάκο που φέρεται να ζήτησε μάλιστα το βίντεο της συνεδρίασης.
Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν έχει διακινηθεί ο προβληματισμός του για την ανακήρυξη του σε Επίτιμο Δημότη. Αναμένεται μάλιστα ο ίδιος να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του άμεσα επί του ζητήματος πιθανότατα με μια δήλωση.
Οι προετοιμασίες για τη συναυλία πάντως είναι πυρετώδεις. Η επιστροφή του Λεωνίδα Καβάκου στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, για συνολικά τέσσερις συναυλίες, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός. Η επιλογή του Αγρινίου ως πρώτου σταθμού σαφέστατα και είναι άκρως τιμητικό για την πόλη.
Τα έσοδα από τις τέσσερις συναυλίες του Λεωνίδα Καβάκου με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα προσφερθούν σε ευαγή ιδρύματα των πόλεων όπου θα γίνουν και ένα μέρος θα κρατήσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για την αγορά οργάνων. Αναφορικά με τη συναυλία του Αγρινίου ο κ. Καβάκος έχει ζητήσει μία λίστα ιδρυμάτων από τα οποία θα κάνει ο ίδιος προσωπικά την επιλογή για το που που θα δοθούν τα χρήματα.
Το στίγμα της συναυλίας πάντως το έδωσε ο Λεωνίδας Καβάκος σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όταν αρχίσαμε να συζητάμε για τη συνεργασία μας με την ΚΟΑ, είπα εξ αρχής ότι μ΄ ενδιαφέρει το επίπεδο αυτών των συναυλιών να είναι ισάξιο με εκείνο που θα κάναμε στο Μέγαρο Μουσικής ή σε κάποια πόλη του εξωτερικού. Αυτό το στυλ συναυλιών να το μεταφέρουμε σε πόλεις οι οποίες δεν έχουν την δυνατότητα ούτε την γνώση να διοργανώσουν ανάλογα γεγονότα ούτε βέβαια να τα πληρώσουν. Θέλω, φυσικά, σε μια τέτοια προσπάθεια να έχουμε και τη στήριξη των τοπικών φορέων. Επειδή οι συναυλίες που θα δώσουμε πρέπει να ενεργοποιούν και την τοπική κοινωνία ανέφερε. Εξ ου και ο τίτλος των συναυλιών «Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφορά».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.