Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών: Η Standard and Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία

Ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών: Η Standard and Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία

Στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας από ΒΒ- σε Β+ προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard And Poor’s.

Η αναβάθμιση, όπως αναμενόταν, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και στην ελληνική οικονομία. Οπως καταγράφει η έκθεση της S&P το outlook είναι θετικό, κάτι που σημαίνει πως εντός του προσεχούς 12μήνου είναι δυνατή μια νέα αναβάθμιση, εφόσον διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης προχωρά σε αυτήν την αναβάθμιση καθώς υπάρχει σημαντική υποχώρηση των κινδύνων αναφορικά με τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η τελευταία αναβάθμιση κλίμακας της πιστοληπτικής αξιοπιστίας στην Ελλάδα από την Standard and Poor’s, (από Β, σε Β+), είχε γίνει τον Ιούνιο του 2018.

Αλλωστε, εν αναμονή της αναβάθμισης από την S&P η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατέρριψε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής νέο ρεκόρ, υποχωρώντας στο 1,20%, από το 1,23% που είχε μειωθεί την Πέμπτη.

Η νέα κατηγορία ΒΒ- βρίσκεται τρεις βαθμίδες πιο χαμηλά από αυτή που θεωρείται ως ασφαλής για επενδύσεις.

Η αναβάθμιση της Standard and Poor’s έρχεται μετά από μια σειρά καλών ειδήσεων: Πριν από μερικά 24ωρα, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ από ΒΒ-, διατηρώντας θετική την προοπτική του.

Τα βασικά σημεία της αναβάθμισης

– Το θετικό outlook σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο μπορεί να γίνει νέα αναβάθμιση, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

– «Κλειδί» για νέα αναβάθμιση θα είναι και η πειστική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, παραμένει πάντα ο κίνδυνος υποβάθμισης αν οι ρυθμοί ανάπτυξης αποδειχθούν πιο αδύναμοι και «κολλήσουν» οι μεταρρυθμίσεις

– Η S&P κάνει πρόβλεψη για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% την περίοδο 2019- 2022 ενώ χαρακτηρίζει ως θετική εξέλιξη την άρση και των τελευταίων capital controls χωρίς τον παραμικρό αρνητικό αντίκτυπο

– Επίσης ο οίκος αξιολόγησης αξιολογεί ως θετικές τις εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο όπου κρίθηκε συνταγματική η κατάργηση των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων Κατρούγκαλου για τις συντάξεις δεν έχει αναδρομική ισχύ.

– Εάν επιβεβαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, με φοροελαφρύνσεις, βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ιδιωτικοποιήσεις, τότε η ανάπτυξη μπορεί να εκτιναχθεί προβλέπει η Standard & Poor’s.

– Επιπλέον, δίνει θετικό πρόσημο στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

– Τέλος,τονίζει ότι εξαφανίζεται ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας, με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή στις κάλπες .

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες της S&P σε μορφή PDF.

Μητσοτάκης για αναβάθμιση: Η οικονομία μας γίνεται ολοένα και ισχυρότερη

«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor’s αποδεικνύει ότι η οικονομία μας γίνεται ολοένα ισχυρότερη. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας. Και είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςμε ανάρτηση του στο twitter.

Σταϊκούρας: Ενα ακόμη βήμα επιστροφής στην πλήρη κανονικότητα
Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για θετική εξέλιξη που συνιστά ένα ακόμη βήμα επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην πλήρη κανονικότητα.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα

«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα.
Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις. Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.

Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της».

Πηγή: iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.