Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

“Χορεύοντας” με τα ρίχτερ στη Δυτική Ελλάδα -Τι λένε Τσελέντης και Χουλιάρας

“Χορεύοντας” με τα ρίχτερ στη Δυτική Ελλάδα -Τι λένε Τσελέντης και Χουλιάρας

4,7 ρίχτερ ο πρώτος σεισμός στον Κορινθιακό , εννέα μετασεισμοί σε μια ώρα στην περιοχή της Δωρίδας.  “Πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά”, λέει ο Άκης Τσελέντης .

Στο ρυθμό των ρίχτερ κινείται η Δυτική Ελλάδα την τελευταία ώρα αρχής γενομένης  στις 00.09 της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου 2021 όταν έγινε η πρώτη σεισμική δόνηση με επίκεντρο τον Κορινθιακό Κόλπο και μεγάλη διάρκεια προκαλώντας  ανησυχία.

Ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις προκάλεσαν σύγχυση καθώς το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτίμησε πως συνέβησαν ταυτόχρονα δύο δονήσεις, η μία εντάσεως 4,9 ρίχτερ βόρεια της Ναυπάκτου και η άλλη 4,7 ρίχτερ στον Κορινθιακό.

Τελικώς το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέληξε πως η κύρια δόνηση ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα 4,3 χιλιόμετρα.

5,1 ρίχτερ το μέγεθος είναι η νεώτερη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου που στην αρχή έδωσε επίκεντρο κοντά στο Αγρίνιο αναθεωρώντας στη συνέχεια.

Ακολούθησαν και δυνατοί μετασεισμοί και συγκεκριμένα ιδιαίτερα αισθητές και στην περιοχή του Αγρινίου έγιναν δονήσεις στις 00.30,τις 00.33 και στις 00:56 τα ξημερώματα αλλά και στη συνέχεια. Γίνεται λόγος για οκτώ αισθητές δονήσεις στην περιοχή της Δωρίδας.

Τσελέντης: “πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά” 

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη «ο σεισμός έγινε κοντά στο Μαραθιά και η περιοχή ήταν από καιρό διεγερμένη και όπως σας είχα πει αναμέναμε να μας δώσει κάποιο μικρό σεισμό πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά”.  Η ανακοίνωση του Άκη Τσελέντη

Ανακοίνωση Σεισμού της 13/01/2021

Εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 00:09 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 153 χλμ. ΔΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 16 χλμ. Β του Αιγίου.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 38.3949 Βόρεια
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 22.0482 Ανατολικά

Έγινε κοντά στο Μαραθιά και η περιοχή ήταν από καιρό διεγερμένη και όπως σας είχα πει αναμέναμε να μας δώσει κάποιο μικρό σεισμό πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά”.

Χουλιάρας: «συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας του Δυτ. Κορινθιακού»

Συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στον Δυτικό Κορινθιακό Κόλπο  χαρακτηρίζει την αποψινή  σεισμικη ακολουθία ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας σε ανάρτησή του στο fb αναφέρει τα εξής:

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ στις 00:09 με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου ανακοινώθηκε απο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Η δόνηση αποτελεί συνέχεια της μικροσεισμικής δραστηριότητας που παρακολουθούμε στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού Κορινθιακού τις τελευταίες εβδομάδες με ασθενείς επιφανειακές δονήσεις.

Σε εγρήγορση η Πολιτική Προστασία 

Μετά την σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Μαραθιά Φωκίδας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό. Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.