Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

“Όχι νέα Μόρια στον Άγριλο”: συλλαλητήριο- μήνυμα ενάντια στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων

“Όχι νέα Μόρια στον Άγριλο”: συλλαλητήριο- μήνυμα ενάντια στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων

2011-2020, η ιστορία στον Άγριλο επαναλαμβάνεται… Για την ακρίβεια, εννέα χρόνια μετά επαναλαμβάνεται το συλλαλητήριο ενάντια στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων.

Στο χώρο που στο παρελθόν έδρευε το στρατόπεδο «Ψαρογιάννης» – και ο οποίος ανήκει στον δήμο Αμφιλοχίας- είναι σε εξέλιξη κινητοποίηση με τη συμμετοχή των δημοτικών αρχών, των φορέων και των πολιτών των δήμων Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου.

Η διαμαρτυρία στοχεύει στην ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης για ελεγχόμενη δομή που θα στεγάσει 750 άτομα σε πρώτη φάση και με χρονικό ορίζοντα έναρξης το τέλος Φεβρουαρίου.

Πριν το συλλαλητήριο μάλιστα τελέστηκε λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου και στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμάς.

Στο συλλαλητήριο, που διεξήχθη ομαλά, έδωσαν το “παρών” 400 περίπου άτομα ενώ αναρτήθηκαν και πανό με μηνύματα όπως «ΌΧΙ νέα Μόρια στον Άγριλο», «ο Άγριλος ανήκει στους δημότες».

Κεντρικός ομιλητής ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κασούλας που επανέλαβε τα επιχειρήματα που έχει εκφράσει κατά κόρον στο δημοτικό συμβούλιο και στις επαφές με τους κυβερνητικούς παράγοντες.Επεσήμανε πως η έκταση που λειτουργούσε το πρώην στρατόπεδο Ψαρογιάννη αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Αμφιλοχίας που νέμεται το ακίνητο ενώ σε αυτό υπάρχουν αρχαιότητες.
Εντός του χώρου υπάρχει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος λειτουργεί κανονικά και εκεί διοργανώνεται πανήγυρις κατά τον δεκαπενταύγουστο που συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή. Επίσης λειτουργίες γίνονται από τους ιερείς και τους πιστούς της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο δήμαρχος Γ.Κατσούλας , η έκταση έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του Δήμου Αμφιλοχίας για ανάπλαση με την δημιουργία θεματικού πάρκου και εγκαταστάσεων αναψυχής μιας και γειτνιάζει με την λίμνη Αμβρακία και βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής Natura. Ήδη έχει εγγραφεί πίστωση στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου για την κατασκευή των απαραίτητων έργων.

Αυτή τη στιγμή καμία ουσιώδης υποδομή για φιλοξενία ανθρώπων δεν υφίσταται στον χώρο ή στην ευρύτερη περιοχή. Σημειωτέον ότι η παροχή νερού που εξυπηρετούσε το στρατόπεδο έχει αχρηστευτεί από χρόνια και δεν υδρεύεται πλέον ο χώρος. Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στα όρια τριών Δήμων (Αμφιλοχία, Ακτίου – Βόνιτσας και Ξηρομέρου) και είναι βέβαιο ότι η οποιαδήποτε τέτοιας μορφής χρησιμοποίησή του θα επηρεάσει και τους τρείς αυτούς Δήμους.

“Ως Δήμος, αναγνωρίζουμε το μεγάλο εθνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας από τις αθρόες εισροές προσφύγων και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Εάν η πολιτεία κάνει λόγο για 1%, τότε εμείς μπορούμε να αναλάβουμε την εγκατάσταση 170-180 ανθρώπων, οικογενειών Σύριων προσφύγων, αλλά σε καμία περίπτωση σε δομή τέτοιου τύπου όπως σχεδιάζουν.Σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε την παραχώρηση της συγκεκριμένης δημοτικής έκτασης, με οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Αυτό αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ολόκληρου του λαού της Αμφιλοχίας”, aναφέρει η δημοτική αρχη Αμφιλοχίας.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας Γ.Αποστολάκη. Υπογράμμισε την κοινή θέληση των δήμων κάθε περιοχή να πάρει το ποσοστό μεταναστών που τους αναλογεί. Αναφορά μάλιστα που …προκάλεσε την αντίδραση τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση που βρέθηκε στην κινητοποίηση.

Όπως και να έχει, η δημοτική αρχή Αμφιλοχίας προσδοκά πως το συλλαλητήριο θα στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση κάτι όμως που είναι αμφίβολο ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι παρασκηνιακές πιέσεις για το θέμα…


 

Θέματα που ενδιαφέρουν

7 Σχόλια

 1. Ελλάδα 2020

  Φυσικά το πρόβλημα και δεν λύνεται με Μόριες και Αγρίλους. Οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι μετά από κυριολεκτικά σαράντα κύματα εγκαθίστανται στον καταυλισμό και μετά τι; Ανέχεια, βία, κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις- αυτά επίσημα στοιχεία- και ουδεμία ποιότητα ζωής. Αυτή είναι η αποστολή του ανθρώπου; Και παράλληλα οι τοπικές κοινωνίες με τις δίκαιες ανησυχίες τους. Το πρόβλημα είναι πολιτικό, ευρωπαϊκό, με διεθνείς προεκτάσεις και θέλει πολιτική βούληση με σοβαρότητα για να επιχειρηθεί η λύση του.

 2. Σύρρος Βαγγέλης

  Τελικά ο Έλληνας αν χρειασθεί, ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ από τον ΚΑΝΑΠΕ.

 3. Μαρθα

  Τρεις Δήμοι οργάνωσαν συλλαλητήριο και κατάφεραν να μαζέψουν μόλις 400 άτομα.
  Η’ που ο κόσμος τελικά θέλει τους μετανάστες η’ δεν εμπιστεύεται τους τοπικούς του άρχοντες

 4. Κρουστιάνος

  Ο δήμος Αγρινίου πουθενά…
  Όσοι πιστεύουν οτι το Αγρίνιο είναι μακριά από τον Αγριλο,θα το διαπιστώσουν σύντομα οτι δεν είναι για τους χιλιάδες “αιτούντες άσυλο” που τελικά θα έρθουν.
  Η Μόρια είναι για 3000 και έχει φτάσει και 13000…

 5. Ανώνυμος

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΘΑ ΠΑΛΑΙΨΕΤΕ !!!!!!!!!!!!! CHRISTOS

 6. Αναρχοκαπιτάλας

  @CHRISTOS από διπολική διαταραχή πάσχεις; Ως συριζαίος έλεγες φασίστες αυτούς που δεν ήθελαν μετανάστες επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τους δίνει κουράγιο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.