Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Σχολεία: Σχεδόν ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής για την επαναλειτουργία

Σχολεία: Σχεδόν ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής για την επαναλειτουργία

Σχεδόν ομόφωνη ήταν η απόφαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα, το απόγευμα της Δευτέρας. Έτσι, η επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊό εισηγήθηκε την σταδιακή και υπό προϋποθέσεις επανέναρξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Όπως εξήγησε ο λοιμωξιολόγος, απαντώντας σε ερώτηση δημοιογράφου ούτε σαφή ημερομηνία βάλαμε, ούτε τον σαφή τρόπο που θα γίνει αυτή η επάνοδος στα σχολεία. «Η επιστημονική θέση αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο και φαίνεται να μεταδίδει λιγότερο τον κορωνοϊό» τόνισε.

Σε δύο φάσεις το άνοιγμα των σχολείων

Από το μεσημέρι της Δευτέρας οι πληροφορίες από το Μαξίμου θέλουν το άνοιγμα όλων των σχολείων να γίνεται σε δύο φάσεις έως το τέλος Μαΐου φέρεται. Η τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κάθε περίπτωση, θα ανακοινωθεί στο μήνυμα που θα απευθύνει στους πολίτες την Τρίτη.

Προηγήθηκαν το σαββατοκύριακο αλλεπάλληλες συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς συνεργάτες του, τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Η πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, αφορά έναρξη μαθημάτων για όλες τις τάξεις Λυκείου και Γυμνασίου στις 11 Μαΐου και δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Μαΐου, για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με παράταση του σχολικού έτους.

Δεν «κάνουμε πείραμα» με τα παιδιά στα σχολεία
Ο Σωτήρης Τσιόδρας διευκρίνισε πως η απόφαση αυτή δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και πως οι επιστήμονες της επιτροπής λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία.

«Σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Αμερική, αυτά είναι σταθερά δεδομένα» είπε ο λομωξιολόγος, αναφορικά με ενδείξεις που καταδεικνύουν πως τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό.

«Συζητήθηκαν βέβαια και ενστάσεις, αλλά μόνο μία λευκή ψήφος υπήρξε, οι υπόλοιποι ομόφωνα τοποθετήθηκαν σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Άλλωστε, όπως διευκρίνισε και άλλες χώρες που «κοιτούν επιστημονικά δεδομένα έχουν τοποθετηθεί σαφώς» γι’ αυτή την επανέναρξη των σχολείων στα οποία ο πληθυσμός φαίνεται να κινδυνεύει λιγότερο.

Χωρίς απολυτήριες εξετάσεις θα κλείσουν τα σχολεία
Σε κάθε περίπτωση, πέραν της επαναλειτουργίας των σχολείων, πολύ πιθανό είναι να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Το σενάριο αυτό άφησε ανοιχτό το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Στην ίδια κατεύθυνση «δείχνουν» και ομοσπονδίες εκπαιδευτικών όπως η ΟΛΜΕ. Μένει να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει σε περίπτωση που γονείς επιλέξουν να μην στείλουν τα παιδιά τους σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, φοβούμενοι κάποιο κρούσμα κορωνοϊού στο σπίτι τους. Πάντως έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση να υπάρξει ένας άγραφος κανόνας να μην υπάρξουν επιπτώσεις για τα παιδιά -του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου- αν αποφασίσουν να μην τα στείλουν στα σχολεία οι γονείς.

Πηγή: iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.