Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Σχολικές καταλήψεις και στην Αιτωλοακαρνανία για το Μακεδονικό

Σχολικές καταλήψεις και στην Αιτωλοακαρνανία για το Μακεδονικό

To κύμα σχολικών καταλήψεων για το Μακεδονικό σήμερα πέρασε και στην Αιτωλοακαρνανία. 24 τουλάχιστον σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού τελούν υπό κατάληψη την ώρα που το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη και από σήμερα σε αυτά προστέθηκαν τα 2ο,4ο,6ο και 7ο Γυμνάσια Αγρινίου, το 2ο Λύκειο Αγρινίου, τα Γυμνάσια Καινουργίου, Νεάπολης, Παραβόλας, Παλαίρου, Νεοχωρίου, Γαβαλούς, Ματαράγκας, 2ο Μεσολογγίου, τα Λύκεια Παναιτωλίου, Ευηνοχωρίου, Αιτωλικού και το ΕΠΑΑ Βόνιτσας.

Πολιτική αντιπαράθεση 

Η υπόθεση των σχολικών καταλήψεων ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Σε σχολεία του Αγρινίου μάλιστα σήμερα εμφανίστηκαν μέλη του ΚΚΕ που διένειμαν φυλλάδια με τα οποία επιχειρηματολογούσαν κατά του σκεπτικού των καταλήψεων.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου  δήλωσε ότι οι καταλήψεις υποκινούνται από ακροδεξιές οργανώσεις και τη Χρυσή Αυγή τονίζοντας πως «η νέα γενιά δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ξανά ένας Παύλος Φύσσας». Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαχωρισμό των καταλήψεων και την Όλγα Γεροβασίλη να απαντά ότι δεν καταδίκασε τον φασισμό.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης καταδίκασε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο χρυσαυγίτης βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος και διερωτήθηκε με πιο ηθικό δικαίωμα κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις σημερινές καταλήψεις, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής του νεολαιίστικου κινήματος των καταλήψεων και τώρα κατηγορεί τους μαθητές μόνο και μόνο επειδή διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.«Εγώ δεν χαρίζω τα παιδιά στη Χρυσή Αυγή, όπως πάτε να κάνετε εσείς», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Το θέμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ η κατά των καταλήψεων αλλά αν είμαστε υπέρ ή κατά του ρατσιστικού μίσους μέσα στα σχολεία μας», σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη.

Ανακοινώσεις σε κεντρικό επίπεδο από ΟΛΜΕ, ΔΑΚΕ και ΑΓΜΕ

Παρεμβάσεις έγιναν για το ζήτημα από Φορείς της Εκπαίδευσης και παρατάξεις.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς «να προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς. Να προχωρήσουν σε έκδοση υλικών και εκδηλώσεις του εκπαιδευτικού κινήματος προς την κοινωνία, στην οργάνωση συγκεντρώσεων με δασκάλους, φοιτητές, εργατικά σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος σε όλες τις πόλεις, καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες με χαρακτήρα αντιφασιστικό, αντιεθνικιστικό, αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό».

Από την άλλη η ΔΑΚΕ Καθηγητών σε ανακοινωθέν της αναφέρει τα εξής: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα πανικόβλητη η Αριστερά παρακολουθεί την εθνική αφύπνιση των μαθητών για το ζήτημα της Μακεδονίας. Οι μαθητές πάρα πολλών σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται καταγγέλλοντας τη συνθήκη των Πρεσπών, που εκχωρεί το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς.

Τρομοκρατημένοι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Παιδείας και οι αριστερίστικες εφεδρείες του κάνουν λόγο για ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες. Εγκλωβισμένοι στις αριστερίστικες τους ιδεοληψίες αδυνατούν να καταλάβουν, πώς τόσοι πολλοί μαθητές ευαισθητοποιούνται και κινητοποιούνται για ένα εθνικό ζήτημα. Άλλωστε ποτέ οι ίδιοι δεν είχαν ιδιαίτερες περγαμηνές και ευαισθησία στα εθνικά ζητήματα. Επειδή το ποτάμι της οργής ολοένα και φουντώνει, ενεργοποιούνται μηχανισμοί καταστολής των μαθητικών αντιδράσεων, με αποβολές μαθητών που είχαν το «θράσος» να τραγουδήσουν το τραγούδι για τη Μακεδονία, εκβιασμούς και απειλές, αλλά και τη συστηματική δολοφονία χαρακτήρων.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών θεωρεί την εκδήλωση του πατριωτικού φρονήματος αυτονόητη υποχρέωση κάθε Έλληνα. Καταδικάζουμε την ποινικοποίηση και την ηθική απαξίωση πατριωτικών εκδηλώσεων, που επιχειρούν οι δυνάμεις του «εθνομηδενισμού» και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών δεν χαρίζει την πλειοψηφία του μαθητικού πληθυσμού στη Χρυσή Αυγή. Οι μαθητές εκφράζουν εύλογες ανησυχίες για την απαράδεκτη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στο μείζον εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας. Στον ανιστόρητο Υπουργό Παιδείας που με ανευθυνότητα υποδαυλίζει τις συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών, δηλώνουμε ότι ο πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τον Φασισμό».

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας τονίζει πως «αυτές τις μέρες τα σχολεία και οι μαθητές μας – τα μηνύματα τους έχουν φτάσει σε όλη την Ελλάδα- έχουν μπει στο στόχαστρο διαφόρων εξωσχολικών κύκλων που τους προτρέπουν να κάνουν καταλήψεις για “Μακεδονικό”, “Κατσίφα” και “Β. Ήπειρο”, παροτρύνοντας τους μαθητές στους οποίους απευθύνονται να επικοινωνήσουν με τα 15μελή και τους συλλόγους γονέων, για να κλείσουν τα σχολεία τους».

Η  ΑΣΓΜΕ  καλεί Γονείς, Μαθητές, Εκπαιδευτικούς «να απομονώσουν τέτοιες φωνές που οδηγούν σε μονοπάτια αλυτρωτισμού, να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν κάθε μέρα μέσα στα σχολεία, μέσα στην κοινωνία, να αγωνιστούν για ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά. Για ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις, χωρίς εμπόδια. Που θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά».

Συμμαχία Καθηγητών Αιτωλοακαρνανίας:  το «αυγό του φιδιού» και… η ΔΑΚΕ!»

Παρέμβαση έκανε και η παράταξη καθηγητών Συμμαχία Καθηγητών Αιτωλοακαρνανίας που τιτλοφορείται «το «αυγό του φιδιού» και… η ΔΑΚΕ!».«Είναι πραγματικά δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς με ψυχραιμία τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην εκπαιδευτική κοινότητα και να μην ανακαλέσει μαύρες ιστορικές μνήμες. Το φάντασμα του φασισμού πλανάται ξανά με πρωτοφανή ορμή και μάλιστα πάνω από τα κεφάλια του ζωτικότερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, των μαθητριών και των μαθητών, που θα κληθούν να χαράξουν για τον βασανισμένο αυτό τόπο ένα μέλλον καλύτερο από αυτό που τους κληροδοτήσαμε κι όχι μια ζοφερή κι εξωπραγματική ζωή», σημειώνει η Συμμαχία.

Πρωτοβουλία ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις για τη Μακεδονία» 

Καλεσμα σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια απευθύνει η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας» ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις για τη Μακεδονία». Σε κείμενο – εκδήλωση που ανάρτησε η Πρωτοβουλία  αναφέρει ότι «την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας».
Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού», προσθέτει.
Η Πρωτοβουλία, τέλος, καλεί όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές α

Μαθητές τώρα έξω από το σχολικό συγκρότημα της οδού Μαβίλη στο Αγρίνιο.

Θέματα που ενδιαφέρουν

11 Σχόλια

 1. NIKH

  Το ΚΚΕ ειναι υπερ σε καθε κατάληψη εφοσον ελεγχεται και υποκινειται απο το ίδιο…
  Για το ξεπουλημα της Μακεδονιας πως να είναι αφου ολοι ξέρουν το προδοτικο του ρόλο απο την εποχη του εμφυλίου..

 2. Pane-6

  Συριζαίοι τα καταφέρατε. “Ολη η κοινωνία είναι εναντίον σας. Ξαναελάτε για ψήφο…Μπράβο στα παιδιά.

 3. Νικος

  Βγήκε ο Τούρκαλος ο Γαβρόγλου, με το μουστάκι καταίφι και η Βασίλη-Γεροβασίλη κλπ!! για να κατηγορήσουν τη νεολαία!! Μα όσο θυμάμαι από πολλά χρόνια, και θυμάμαι καλά, είτε ο Μιχαλολιάκος είτε ο Γεωργιάδης, η οποιοσδήποτε, οποιοσδήποτε μεσαίος, ακραίος κλπ ποτέ δεν στραφήκανε εναντίον των νέων οποιασδήποτε παράταξης όπως γίνεται με μεγάλη κακία τώρα. Έτσι ακριβώς.
  Τώρα τι μίσος, κακία και δηλητήριο είναι αυτό? Τι συμφέροντα παίζονται τέλος πάντων. Γιατί αν κάποιος καθήσει σε μεγάλη θέση έστω για μία μέρα λύνει το πρόβλημα της ζωής του, των παιδιών του, των εγγονών του και πάει λέγοντας?, ξεπουλώντας φυσικά Ελλάδα και κλείνοντας τα μάτια στα εθνικά θέματα?
  Γιατί μόνο αγιοποίηση για τους μεν και τα αιτήματα τους και δαιμονοποίηση και κακία για τους άλλους? Διάβασα και κάτι ανακοινώσεις καθηγητών σχετικά και με απορία είδα να συνδέουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών, με τον συνήθη ύποπτο (αν και δεν ζεί πλέον Φύσσα) με τα εργατικά κέντρα, την κρίση στη Μαύρη Θάλασσα και τους υδρογονάνθρακες. Αν είναι δυνατόν, οι ανακοινώσεις των καθηγητών λέμε τώρα. Σαν από άλλο πλανήτη και από άλλο αιώνα να βγήκανε.
  Εμείς οι ανώνυμοι πάντως στηρίζουμε τη νεολαία και τις ανησυχίες της, τον φλογερό πατριωτισμό της και τα αγνά ιδανικά της νέας γενιάς.
  Πάντοτε οι νέοι είναι πρωτοπόροι. Οι νέοι πολεμήσανε στους πολέμους, οι νέοι αγωνιστήκανε στους αγώνες της φυλής και του έθνους από τον Μέγα-Αλέξανδρο μέχρι το μέλλον. Θυσιαστήκανε και στεφθήκανε Άγιοι της πίστεως, Ήρωες του έθνους, κήρυκες της αδελφοσύνης και της άμιλλας.
  Από πότε ο φλογερός πατριωτισμός είναι καταδικαστέο αίσθημα?
  Ας τελειώσουμε με όλα αυτά που στήνονται εναντίον όποιου δεν συμφωνεί από τα ανδρείκελα της παγκοσμιοποίησης και των εκφραστών της.

 4. Γοχ

  Θα φάνε μεγάλο χαστούκι οι αριστεροί φασίστες στις εκλογές.
  Δεν σάς θέλουμε βρε.

 5. Χάρης βαλεριανος

  Μπράβο ρε μάγκες!!!, συνεχειστε έτσι μην ακούτε κανέναν…. Ούτε καν τους καθηγητές σας αυτή και η μαρξιστική ΟΛΜΕ ο μόνος λογος για να κανουν απεργία η κατάληψη είναι αμα τους κοπή ο μισθός η δεν πάρουν αύξηση

 6. Ανώνυμος

  ΠΟΛΥ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΟ ΜΑΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ !!΄΄ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΙ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΑ΄΄ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΙΛΑ! CHRISTOS

 7. Σωτήρης

  Η συνομοσία των αναρχοάπλυτων αναρχικών Συριζαίων και παλιοκουμουνιστών με το καθίκι εθνομηδενιστή Τζόρτζ Σόρος ΔΕΝ θα περάσει! Η Πατρίς είναι εδώ ενωμένη!
  ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ!!!!

 8. Νέμεσις

  Για …ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα δεν μιλούσε ο αποτυχημένος Γαβρόγλου; Ε, λοιπόν, του προέκυψε ρωμαλέο μαθητικό κίνημα… Ας πρόσεχε!
  Τα παιδιά που διαδηλώνουν για τη Μακεδονία μάς διδάσκουν αξιοπρέπεια!

 9. πητερ στρομ

  τα φυτοφάρμακα και η πολλή πρατινα σας έχει μαμισει τα μυαλά.

  Βάλτε μυαλό, θα μας στείλετε στην λίθινη εποχή για ένα όνομα και έναν ψυχοπαθή με όπλο που την είδε Ράμπο .

 10. ΚΟΛΟΒΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΑΘΛΙΟΙ ΤΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑΣ ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.