Τρίτη, Ιανουάριος 15, 2019

Σφραγίστηκε η πηγή του Κεφαλοβρύσου- Κριτική στο δήμο Μεσολογγίου για την υδροδότηση του Αιτωλικού

piges kefalovrisou-aitoliko Η πολύπαθη υδροδότηση του Αιτωλικού επανέρχεται στο προσκήνιο και πυροδοτεί νέα αντιπαράθεση στο δήμο Μεσολογγίου.
Ως γνωστόν, με έκτακτη ανακοίνωση ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου Γεώργιος Κοντογιάννης κάλεσε τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού να μην χρησιμοποιούν το νερό για πόση ,προληπτικά ,έως ότου διερευνηθεί το πρόβλημα οσμής που παρουσιάστηκε σε ορισμένες περιοχές του δικτύου την 1η 11-2017.
Δείγματα νερού έχουν ληφθεί τόσο από την ΔΕΥΑΜ όσο και από την Διεύθυνση Υγείας.
Προηγήθηκε η χθεσινή απόφαση του Προϊσταμένου Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, με βάση την οποία σφραγίστηκε η πηγή Κεφαλοβρύσου ως μη ασφαλής υδροληψία για χρήση νερού για ανθρώπινη κατανάλωση χωρίς ειδική επεξεργασία γιατί από τον Δήμο Μεσολογγίου και την ΔΕΥΑΜ δεν διασφαλίστηκε η μη εισχώρηση του νερού της πηγής Κεφαλοβρύσου στα δίκτυα ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την 1η Νοεμβρίου 2017 να μεταδοθεί μη αποδεκτή οσμή και χρώμα σε όλα τα τμήματα του δικτύου Αιτωλικού και Κεφαλοβρύσου (Νησί, Σταθμός, Άγιος Ιωάννης, Αστροβίτσα, Μπούζα, Άνω και Κάτω της Ε.Ο. Κεφαλοβρύσου) σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο 303398/6796/2-11-2017 της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας.
Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, η πηγή Κεφαλοβρύσου θεωρείται εκ νέου μη ασφαλής καθώς και η ποιότητά της ακατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση.
«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Οι παλινωδίες και οι υποσχέσεις στην ημερήσια διάταξη. Το ψέμα να κλίνεται σε όλες τις πτώσεις της ελληνικής γραμματικής. Περί νερού του Αιτωλικού και πηγής Κεφαλοβρύσου ο λόγος» αναφέρει η δημοτική παράταξη «Η Κοινωνία Μπροστά» του Π.Παπαδόπουλου που κάνει λόγο για αμείλικτα ερωτήματα ζητώντας απαντήσεις «ΕΔΩ και ΤΩΡΑ με σαφήνεια και χωρίς υπεκφυγές» .
Θέτει τα εξής ερωτήματα:
 Τι ακριβώς θα πράξετε κ. Πρόεδρε της ΔΕΥΑΜ και Δήμαρχε Ι.Π. Μεσολογγίου; Θα εκτελέσετε την υπό εξέλιξη εργολαβία σε μια μολυσμένη πηγή;
 Πού πήγαν οι “κορώνες” στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι παραδίδετε καθαρό νερό στην πόλη του Αιτωλικού;
 Γιατί κατ’ εξακολούθηση παραπλανάτε τους δημότες του Αιτωλικού με ψευδείς ειδήσεις παίζοντας κορώνα – γράμματα την υγεία των κατοίκων;

«Με την υγεία των ανθρώπων δεν παίζουμε»

«Με την υγεία των ανθρώπων δεν παίζουμε. Στο Αιτωλικό και σε κάθε γωνιά του δήμου!», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Παναγιώτης Κατσούλης και Παντελής Καρατσόλης και ο Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού Σαλωνίτης Παναγιώτης. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«Αν το νερό, το οποίο από χθες το πρωί έτρεχε στις βρύσες των Αιτωλικιωτών και ανέδυε άσχημη οσμή, οφείλονταν στις «εργασίες στις γεωτρήσεις στα Τσαγκριναίικα», όπως αναφέρεται στην 1η ανακοίνωση – στην οποία επισημαίνονταν πως το πρόβλημα θα διορθώνονταν εντός 2-3 ωρών – τότε η κοινή λογική λέει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο νερό των γεωτρήσεων στα Τσαγκριναίικα.
Πρόβλημα το οποίο αν υφίσταται, θα πρέπει να εξεταστεί με τη δέουσα σοβαρότητα, ειδικά μετά τα όσα ζήσαμε πέρυσι στο Αιτωλικό.
Πρόβλημα το οποίο σύμφωνα με τη 2η ανακοίνωση, δεν είναι ακόμη γνωστό.
Ισχύει όμως αυτή η εκδοχή ή μήπως ισχύει κάποια άλλη;
Διότι αν ισχύει αυτή η εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα εστιάζεται «στις γεωτρήσεις στα Τσαγκριναίικα», τότε γιατί σήμερα ενημερώνονται ΜΟΝΟ οι κάτοικοι «της Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού να μην χρησιμοποιούν το νερό για πόση»;
Αφού όπως αναφέρονταν στην 1η ανακοίνωση και όπως όλοι μας γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, οι περισσότερες περιοχές της Δ.Κ. Αιτωλικού υδροδοτούνται από τις πηγές και τα δίκτυα άλλων κοινοτήτων (Χρυσοβέργι, Νεοχώρι, Μάστρο), το νερό των οποίων αναμιγνύονταν με το νερό των γεωτρήσεων στα Τσαγκριναίικα.
Επομένως ποιός διασφαλίζει, στη βάση ποιών αναλύσεων, ποιών φορέων, πως και το νερό των δικτύων αυτών των κοινοτήτων, το οποίο εδώ και περίπου ένα χρόνο αναμιγνύεται με το «προβληματικό» νερό των Τσαγκριναίικων, δεν έχει υποστεί «αλλοιώσεις»;
Δεν θα έπρεπε και γι’ αυτές της περιοχές του δήμου (Χρυσοβέργι, Νεοχώρι, Μάστρο) να υπάρξουν «προστατευτικές» ανακοινώσεις;
Τέλος, η πηγή του Κεφαλοβρύσου ήταν μέχρι σήμερα σε λειτουργία;
Αν όχι, τότε γιατί στη 2η ανακοίνωση αναφέρεται, πως «Η πηγή Κεφαλοβρύσου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν υδροδοτεί πλέον ούτε περιοχή του Κεφαλοβρύσου»;
Δεν ίσχυε η απαγόρευση παροχής πόσιμου νερού από την πηγή του Κεφαλοβρύσου;
Είχε αρθεί και είχε δοθεί άδεια από τη Δ/νση Υγιεινής να χρησιμοποιείται το νερό της πηγής προς πόση;
Πότε δόθηκε αυτή η άδεια;
Γιατί αν όντως η πηγή του Κεφαλοβρύσου ήταν σε λειτουργία και το νερό αυτής αναμειγνύονταν με το νερό των γεωτρήσεων από τα Τσαγκριναίικα, καθώς και το νερό των άλλων περιοχών εκτός Δ.Κ. Αιτωλικού, τότε μάλλον υποκριτικά αναζητείται το πρόβλημα στα Τσαγκριναίικα.
Ευελπιστούμε μόνο, «εκεί που το είχαμε μεριά να μην το κάναμε φόρτωμα»!

Τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η «Κοινωνία Μπροστά» 

1 2

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.