Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2020

Σοφοί γέροντες μιλάνε για την Ευρώπη…

Έχω τύχει σε συζήτηση, ευτυχώς όχι συμμετέχοντας αλλά ακούγοντας κάποιους σοφούς γέροντες, που αλλού; Εκεί που συμπυκνώνεται η σοφία και στο Αγρίνιο όπως και παντού: στο συνοικιακό καφενείο.

Να ανοίξω μια παρένθεση και να πω ότι έχω κατασταλάξει πως τις μεγαλύτερες ψεκασμένες βλακείες τις έχω ακούσει εκεί που συναθροίζονται οι γηραιότεροι Έλληνες παρά στα μπαρ και τα σύγχρονα καφέ, όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι χαμηλότερος. Πάντα είχα την υποψία ότι τα γηρατειά μας δεν πρέπει να έχουν πάρει χαμπάρι και πολύ το τι έχει γίνει τα τελευταία 40 χρόνια.

Η συζήτηση που αναφέρομαι είχε να κάνει με τις ευρωεκλογές, όχι για το πόσο κρίσιμες είναι για την ζωή μας αλλά για το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κερδίσει και γιατί. Είπαμε, σοφοί γέροντες της εποχής μας, μερικοί από τους οποίους δεν θυμούνται από πότε είναι συνταξιούχοι, καθώς το παλιό πολιτικό σύστημα τους έβγαζε συχνά από τα 45 τους στην ουρά για το ταμείο.

«Ξέρετε ότι το πάνε για να κάνουν ανάπτυξη(!) όποιος και να βγει, για να πληρώσουν τα λεφτά πίσω στους Γερμανούς και τους άλλους, ε; Γι’ αυτό σας λέω, ψηφίστε κόμματα που θα κάνουν ύφεση(!)για να μην πάρουν τα λεφτά τους οι ξένοι και να χρεοκοπήσουμε κάτι Γερμανούς κλπ», είπε ο φωστήρας, Μου ήρθε, εκεί μέσα στον καφενέ, να σηκωθώ και να φωνάξω «καταλάβαμε τι ψηφίζεις μάστορα» και να πετάξω την πιο αντισυστημική(εδώ γελάνε) πρόβλεψη που θα μου ερχόταν. Δεν το έκανα, έκατσα όμορφα και απλά είδα αντιδράσεις. Τα άλλα σοφά γερόντια κούνησαν σοφά τα κεφάλια τους συμφωνώντας ή-στην καλύτερη-δείχνοντας συγκατάνευση.

Από κάτι τέτοια έχω διαπιστώσει τι μυαλά κουβαλάμε και γιατί δεν φταίνε τα νέα παιδιά σε τίποτε. Να μην πολυκάνουν μάθημα θέλουν και ίσως να έχουν πιο σφαιρική άποψη για τον κόσμο από εμάς τους έμπειρους, πολύ περισσότερο, δε, από τους σοφούς Νέστορες των 70 ετών που έχουν ήδη 20 χρόνια που πληρώνονται από τα ταμεία.

Άντε μετά να πεις στους νεότερους ότι εδώ και τρεις δεκαετίες έχουν δοθεί στην Ελλάδα 160 δις ευρώ, όχι δανεικά αλλά από ταμεία στήριξης, άρα από λεφτά φορολογούμενων(και δικών μας αλλά κυρίως πιο πλούσιων από εμάς….)! Ή ότι 8 στα 10 νομοσχέδια που περνάνε από την ελληνική Βουλή έρχονται έτοιμα για υπογραφή «απ’ έξω»…

Αντί να ασχολούμαστε με όλα αυτά, ενώ η Ευρώπη ίσως αύριο να μην υπάρχει, εμείς έχουμε μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε γκάλοπ για τις εθνικές και σε συμπλήρωμα των αυτοδιοικητικών!

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.