Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Συγκίνηση στη λαμπαδηδρομία για την Επέτειο του “ΟΧΙ” στον Αστακό

Συγκίνηση στη λαμπαδηδρομία για την Επέτειο του “ΟΧΙ” στον Αστακό

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του συλλόγου Αστακιωτών Χρήστος Μπόνης μετά την επιτυχία της λαμπαδηδρομίας στον Αστακό. 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών επανέφερε το  λησμονημένο έθιμο (καθαρά αστακιώτικο όπως τονίζεται) το κάψιμο του ΟΧΙ.
Ένα έθιμο που η ιστορία του βρίσκεται στα πολύ παλιά χρόνια όταν μαθητές και απλοί κάτοικοι του Αστακού με αυτοσχέδιους δαυλούς (πυρσούς) κατευθύνονταν σε μια περιοχή λίγο έξω από την είσοδο της πόλης όπου είχαν ετοιμάσει ένα μεγάλο ΟΧΙ κατασκευασμένο από εύφλεκτα υλικά και το οποίο άναβαν.

Η διάρκεια της καύσης του ήταν αρκετά μεγάλη δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όλους τους Αστακιώτες να το παρατηρούν από πολύ μακριά και από τα περισσότερα σημεία της περιοχή.

Στην πορεία των χρόνων ξεχάστηκε άλλα ο Σ.Α.Α με την περσινή άλλα και την φετινή πρωτοβουλία του, το επανέφερε κάτι το οποίο έγινε ευπρόσδεκτο με ενθουσιασμό από το σύνολο των κατοίκων.
Έτσι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το επανέφεραν στην μνήμη τους οι δε νεότεροι διδάχτηκαν για τα δρώμενα του παρελθόντος.
Αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια υπήρξαν ο Σύλλογος Χοβολιωτών που παράλληλα με την συμμετοχή των μελών του στην λαμπαδηδρομία κατασκεύασαν και τις δυο χρονιές το ΟΧΙ, άλλα και το Λύκειο Αστακού με την συμβολή τους αφ ενός μεν με τους μαθητές που συμμετείχαν στην λαμπαδηδρομία, αφ έτερου δε με την μπάντα που συνόδευε με τους χαρακτηριστικούς ήχους όλη την πορεία από την πλατεία του Αστακού έως το σημείο που ήταν τοποθετημένο το ΟΧΙ
Το Δ.Σ του Συλλόγου εκφράζει τις βαθιές του ευχαριστίες στον Σύλλογο Χοβολιωτών, στον Λυκειάρχη του Λυκείου Αστακού, στους μαθητές που συμμετείχαν στην πομπή, στην καταπληκτική μπάντα, παράλληλα δε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους απλούς κάτοικους που εθελοντικά συμμετείχαν.

Περισσότερες φωτό στο xiromeronews.blogspot.com 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.