Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020

Συντάξεις: Σήμερα αναρτώνται τα εκκαθαριστικά – Αναλυτικός οδηγός

Ενημερωτικά σημειώματα για 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους – Δείτε πού θα τα βρείτε, πώς θα τα εκτυπώσετε και πώς θα τα διαβάσετε.

Ξεκινά το μεσημέρι της Τρίτης (1/10) η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών για τις νέες επανυπολογισμένες συντάξεις.

Τα εκκαθαριστικά θα αναρτώνται σταδιακά στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr και αφορούν 1,77 εκατομμύρια παλαιούς συνταξιούχους οι οποίοι είχαν ήδη λάβει σύνταξη ή είχαν ήδη υποβάλλει αίτηση στις 13 Μαΐου του 2016. Επειδή ο όγκος των ενημερωτικών είναι ιδιαίτερα μεγάλος, τα σημειώματα θα αναρτώνται από σήμερα σταδιακά μέχρι και αύριο. Ειδικότερα σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να αναρτηθούν τα πρώτα ενημερωτικά σημειώματα για όλους τους συνταξιούχους πλην του ΙΚΑ.

Σήμερα δηλαδή αναρτώνται τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του Δημοσίου, του πρώην ΟΑΕΕ, του πρώην ΕΤΑΑ κ.α. Αύριο Τετάρτη αναμένεται να αναρτηθούν στον ίδιο ιστότοπο και τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του πρώην ΙΚΑ.

Τα εκκαθαριστικά που θα δουν σήμερα και αύριο οι παλαιοί συνταξιούχοι αφορούν την πληρωμή του περασμένου Ιανουαρίου. Σε δεύτερο χρόνο θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά για τις καταβολές των υπόλοιπων μηνών του 2019. Υπενθυμίζεται πως οι επανυπολογισμένες συντάξεις πληρώνονται από 1/1/2019 σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους. Η πλειονότητα, δηλαδή περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, λαμβάνουν στην τσέπη τα ίδια ποσά μετά την κατάργηση των περικοπών του 2019. Οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενική μετατροπή στη σύνταξή τους είτε έχουν λάβει μια μικρή αύξηση στο προ φόρου ποσό. Κανείς όμως δεν είχε λάβει εκκαθαριστικό για τις καταβολές από τον περασμένο Ιανουάριο. Συνεπώς κανείς δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού και το νέο μεικτό ποσό της σύνταξής του. Γι’ αυτό και η ανάρτηση των σημειωμάτων βάζει τέλος στην αγωνία.

Τα εκκαθαριστικά αφορούν όλους όσοι είχαν ήδη πάρει σύνταξη στις 13 Μαΐου 2016, εκτός από 600.000 συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ και της ΤτΕ, που έχουν τεθεί εκτός επανυπολογισμού. Αφορούν δηλαδή δύο εκατομμύρια παλαιούς συνταξιούχους. Αυτά που αναρτώνται σήμερα και αύριο αποτυπώνουν την πληρωμή του περασμένου Ιανουαρίου για 1,77 εκατομμύρια δικαιούχους. Για τους υπόλοιπους 223.000 τα σημειώματα θα αναρτηθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Τα εκκαθαριστικά έχουν δυο σελίδες. Στην πρώτη σελίδα οι συνταξιούχοι βλέπουν δυο βασικούς πίνακες όπου γίνεται σύγκριση του παλαιού ποσού σύνταξης – μεικτού και καθαρού – με το νέο ποσό σύνταξης που προκύπτει από τον υπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. Στην ίδια σελίδα οι συνταξιούχοι βλέπουν την προσωπική διαφορά της σύνταξής τους, θετική ή αρνητική και το τελικό καταβαλλόμενο ποσό που μπαίνει στον λογαριασμό τους.

Στην δεύτερη σελίδα οι συνταξιούχοι βλέπουν αναλυτικές πληροφορίες για τον επανυπολογισμό και για όλες τις παραμέτρους που ελήφθησαν υπόψη για την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους. Η πληροφόρηση είναι προσωποποιημένη και εξατομικευμένη για τον κάθε συνταξιούχο χωριστά. Εκεί ο κάθε συνταξιούχος θα δει πως έγινε ο επανυπολογισμός της σύνταξής του και ποια στοιχεία ελήφθησαν υπόψη : χρόνος ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές κ.α.

Το ethnos.gr ετοίμασε έναν πλήρη οδηγό, αποκρυπτογραφώντας όλα τα σημεία – κλειδιά των νέων εκκαθαριστικών.

Για να δείτε τα εκκαθαριστικά ακολουθείτε 4 απλά βήματα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ –www.efka.gov.gr

Βήμα 1: Στην πρώτη σελίδα του ιστότοπου του ΕΦΚΑ πηγαίνουμε στο τέλος και βρίσκουμε εκεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους

Γιάννης Φώσκολος

Πηγή: ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.