Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Τι απαντά το Υπουργείο στο αίτημα ανέγερσης νέου κτηρίου για το 3ο Δημ. Σχολείο Αμφιλοχίας

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος, κατέθεσαν με τη μορφή αναφοράς προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, την την επιστολή του Συλλόγου Διδασκόντων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας, των ΔΣ των Συλλόγων Δασκάλων & Νηπιαγωγών Αμφιλοχίας και Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού με την οποία ζητούν να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για στέγαση του 3ου 6/θ Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας.

Εν συνεχεία, η απάντηση ήρθε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση, που κάνει μια αναφορά στη χρηματοδότηση που έχει λάβει ο δήμος Αμφιλοχίας για ανέγερση- συντήρηση σχολικών μονάδων, χωρίς συγκεκριμένα να αναφέρει κάτι νεώτερο για το 3ο Δημοτικό.

Η επιστολή:

Η απάντηση του Υπουργού:

Σε απάντηση της ανωτέρω Αναφοράς, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. Νικόλαος Μωραΐτης και κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος, σχετικά με την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για στέγαση του 3ου 6/Θ Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό ο οποίος ψηφίζεται από την Εθνική Αντιπροσωπία. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών τους.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και στον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Στο πλαίσιο αυτό, στo Δήμο Αμφιλοχίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατανεμήθηκε από τους ΚΑΠ για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων του, κατά το έτος 2018 ποσό ύψους 394.620,00€.

Επίσης στον ίδιο Δήμο από τους ΚΑΠ κατανεμήθηκε για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων για το έτος 2018 το ποσό των 47.500,00 €.

Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των Δήμων της Χώρας, την βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής
οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε η με α.π. 5133/23.02.2018 πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών συνολικού ύψους 50 εκατ. € με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα ο Δήμος Αμφιλοχίας εντάχθηκε στο ανωτέρω Πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμού 180.000,00€.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί στην αναζήτηση στοιχείων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Αμφιλοχίας με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 59765/29-10-2018 έγγραφο και, μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις θα επανέλθουμε με νεότερο συμπληρωματικό έγγραφο. Κατά τα λοιπά αρμόδια να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.