Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Τι γίνεται με το επίδομα τέκνων του ΟΓΑ και το ΚΕΑ

Τι γίνεται με το επίδομα τέκνων του ΟΓΑ και το ΚΕΑ

oikogeneiako epidomaΣτα κριτήρια για την χορήγηση του ΚΕΑ το εισόδημα από το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών που χορηγεί ο ΟΓΑ, λογίζεται ως εισόδημα και εμπεριέχει τον κίνδυνο χιλιάδες οικογένειες να απολέσουν τη χορήγηση του.

Παρότι βάσει του ν. 4093/2012 παρ.7 του άρθρου ΙΑ2 το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων «… δεν προσμετράτε στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου», για τον υπολογισμό των εισοδημάτων για τη χορήγηση του ΚΕΑ λαμβάνεται υπόψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το ίδιο ισχύει και σε ότι αφορά το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών, να με το ν. 4254/2014 άρθρο 7α της Υποπαραγράφου Β2, ορίζεται ότι από 1.1.2013 «δεν προσμετράτε στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος».

Βάσει των συγκεκριμένων νομοθετημάτων η προσμέτρηση των συγκεκριμένων επιδομάτων στον υπολογισμό τους εισοδήματος και κατ’ επέκταση ο αποκλεισμός οικογενειών από το πρόγραμμα του ΚΕΑ αντιβαίνει των προβλέψεων του νόμου.

Όμως το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι λογίζεται ως εισόδημα και σύμφωνα με απάντηση που έδωσε πρόσφατα στη Βουλή, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, κ. Θεανώ Φωτίου: «Το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης που δίνει το ΚΕΑ αντιπροσωπεύει τη διαφορά ανάμεσα στα εισοδήματα που είχε το νοικοκυριό το εξάμηνο πριν την υποβολή της αίτησης του και το ποσό που εγγυάται το πρόγραμμα για κάθε νοικοκυριό, σύμφωνα με τον αριθμό των μελών του. (…) Εάν ένα νοικοκυριό έχει ως μοναδικό εισόδημα τα οικογενειακά επιδόματα, τότε εντάσσεται στο ΚΕΑ και θα πάρει τη διαφορά ανάμεσα στο εγγυημένο μηνιαίο ποσό που αναλογεί στο νοικοκυριό μείον το ποσό των οικογενειακών επιδομάτων».

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της κ. Φωτίου, άλλες οικογένειες να χάσουν εντελώς το ΚΕΑ και αλλές θα το πάρουν μειωμένο, αφού θα αφαιρούνται τα χρήματα που λαμβάνουν για τα επιδόματα τέκνων του ΟΓΑ.

http://www.aftodioikisi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.