Η περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα, θέτει τρία θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας στην πρώτη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρας.
Αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:
Πρόκειται για το σοβαρό υγειονομικό και περιβαλλοντικό ζήτημα που προκαλούν τα σχέδια ανέγερσης βιομηχανίας διαχείρισης και καύσης ιατρικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Πατρών, με εισηγητή τον επικεφαλής της παράταξης Κώστα Καρπέτα (Π.Ε. Αχαΐας), τη απογοητευτική κατάσταση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας με εισηγητές τους Σάββα Αυγέρη και Δημήτρη Μασούρα (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας) και το ζήτημα της αξιοποίησης του Καϊάφα, το οποίο φέρνει προς συζήτηση ο Κώστας Διαμαντόπουλος (Π.Ε. Ηλείας).
Να σημειωθεί ότι, την ίδια ημέρα και μετά την ολοκλήρωση της Ειδικής Συνεδρίασης, θα ακολουθήσει η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητηθούν τρεις επερωτήσεις των Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα».
Ο Νίκος Κοτρωνιάς θέτει το πρόβλημα υποβάθμισης του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας Ναυπακτίας, ο Κώστας Διαμαντόπουλος τα στεγαστικά προβλήματα του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πύργου και άλλων δομών ειδικής εκπαίδευσης της Ηλείας και ο Κώστας Καρπέτας την κατάσταση του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου.
Πιο αναλυτικά, στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Καρπέτας θέτει το ζήτημα της αδειοδότησης λειτουργίας μονάδας διαχείρισης/καύσης επικίνδυνων και τοξικών υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Πατρών, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της Αχαΐας, μετά την ανοικτή επιστολή των Τάσου Γιακουμή, Παναγιώτη Κανελλάκη και Αμβρόσιου Φράγκου. Ο κ. Καρπέτας μεταξύ άλλων, τονίζει ότι, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά εάν είναι σύννομη η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πως η κοινή γνώμη της Αχαΐας πρέπει να λάβει σαφείς και πειστικές εξηγήσεις από τους αρμόδιους, σχετικά με το τι μεσολάβησε και μετατράπηκε σε θετική η αρχική αρνητική απόφαση για τη λειτουργία της εν λόγω μονάδας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» τονίζει ότι, είναι αναγκαίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να πάρει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος και είτε να προσφύγει κατά της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την άδεια λειτουργίας της μονάδας, είτε να υποστηρίξει την ήδη υποβληθείσα προσφυγή από τους τρεις έγκριτους επιστήμονες της περιοχής.
Την αναγκαιότητα συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου της Αιτωλοακαρνανίας, τονίζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Σάββας Αυγέρης και Δημήτρης Μασούρας, στην κοινή ερώτηση που κατάθεσαν στην Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής. Όπως τονίζουν οι σύμβουλοι της παράταξης, πρόκειται για ένα μεγάλο οδικό δίκτυο που χρήζει συντήρησης δεδομένου ότι, εξυπηρετεί ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο, το οποίο έχει χαραχθεί με την σημερινή του μορφή πριν 6 -7 δεκαετίες και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, καθώς έχει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση στην καλύτερη περίπτωση, αφού σε ορισμένα σημεία του δρόμου Αγρίνιο – Θέρμο, αλλά κυρίως Αγρίνιο – Άγιος Βλάσιος – όρια Π.Ε. Ευρυτανίας δεν χωράει δύο αυτοκίνητα.
«Το μικρό πλάτος καταστρώματος σε συνδυασμό με τις πολλές και επικίνδυνες στροφές, χωρίς διαγραμμίσεις, σχεδόν παντελή έλλειψη φωτισμού, επικίνδυνες στροφές και ενίοτε με ύπαρξη λακκουβών, ακόμη και πτώσεις βράχων εντός του καταστρώματος λόγω και του έντονου ανάγλυφου σε πολλά σημεία, έχουν ως αποτέλεσμα η επικινδυνότητα να είναι πολλή μεγάλη και να έχουμε θρηνήσει πολλά ανθρώπινα θύματα», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι περιφερειακοί σύμβουλοι και τονίζουν ότι: «Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί κάποιες εργασίες συντήρησης. Κάποιες υλοποιήθηκαν αλλά σε κάθε περίπτωση υπολείπονται κατά πολύ σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Επειδή είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό και ζωτικής σημασίας για την Αιτωλοακαρνανία, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητηθούν τρόποι επίλυσής του».
Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος χαρακτηρίζει ως «την επιτομή της εγκατάλειψης, της παρακμής και της ερημοποίησης», το έργο αξιοποίησης του Καϊάφα, ο σχεδιασμός του οποίου έχει ναυαγήσει, και υπογραμμίζει, στην ερώτηση που κατέθεσε, ότι ο ρόλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι αυτός του ουδέτερου παρατηρητή. Ο κ. Διαμαντόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, οι παρεμβάσεις της πρώτης φάσης του έργου, προϋπολογισμού πέντε εκατομμυρίων ευρώ, για την εξυγίανση των υδάτων, την αποκατάσταση των σπηλαίων των Ανυγριδών Νυμφών και τον εκσυγχρονισμό δικτύων και υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, ενέργεια, αντιπυρική), ξεκίνησαν και σταμάτησαν, με αποτέλεσμα σήμερα αυτό να έχει απενταχθεί από τη χρηματοδότηση.
Παράλληλα, στο συνολικό σχεδιασμό υπήρχε πρόβλεψη ένταξης δύο ακόμη φάσεων παρεμβάσεων με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη», συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ.
«Σήμερα η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., η εταιρεία δηλαδή που διαχειρίζεται τα ακίνητα του Δημόσιου, παραμένει παθητικός θεατής, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο για την περιοχή, χωρίς διαβούλευση με Περιφέρεια και Δήμο. Παράλληλα η Περιφέρεια παρακολουθεί ουδέτερα τις εξελίξεις κρυπτόμενη πίσω από τις ευθύνες της ΕΤΑΔ. Δε διεκδικεί, δεν παρεμβαίνει, δε συνδιαμορφώνει. Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα προσμένουν ίσως κάποιο θάμα…», τονίζει στην παρέμβασή του ο κ. Διαμαντόπουλος.
Τακτική συνεδρίαση
Στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τρίτης 19ης Μαρτίου 2024, θα συζητηθούν, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι τρεις επερωτήσεις των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα».
Η πρώτη αφορά την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας Ναυπακτίας, η οποία έχει κατατεθεί από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης Νίκο Κοτρωνιά, ο οποίος στην επερώτησή του τονίζει πως: «Μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία έχει προκληθεί από την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Κ. Υ. Άνω Χώρας, το οποίο αποτελεί τη μοναδική δημόσια υπηρεσία υγείας, για την εξυπηρέτηση της πλέον τουριστικής περιοχής της Ορεινής Ναυπακτίας και 18 ακόμη Κοινοτήτων, με πολλούς μόνιμους κατοίκους και μεγάλη επισκεψιμότητα». Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Κοτρωνιάς, δυο ειδικά οχήματα (ένα όχημα 4χ4 και ένα ασθενοφόρο 4χ4) του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας Ναυπακτίας έχουν απομακρυνθεί από τη μονάδα Υγείας, το προσωπικό που έχει αποχωρήσει δεν έχει αντικατασταθεί με αποτέλεσμα το υπάρχον να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής, ενώ το κτίριο του Κέντρου Υγείας έχει ελλιπή συντήρηση. Όλη αυτή η κατάσταση, έχει ως αποτέλεσμα να οδηγεί «με ακρίβεια στη μετατροπή του Κ.Υ. σε περιφερειακό ιατρείο, με δυσμενείς επιπτώσεις στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα». Στην επερώτησή του ο κ. Κοτρωνιάς αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό της εγκατάλειψης του Κέντρου Υγείας και ρωτά την Περιφερειακή Αρχή σε ποιες αναγκαίες ενέργειες και παρεμβάσεις θα προβεί, προς το Υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ, για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων και την ομαλή λειτουργία του Κ.Υ. Άνω Χώρας Ναυπακτίας.
Τα στεγαστικά προβλήματα του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πύργου και άλλων δομών ειδικής εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, είναι το θέμα της επερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστα Διαμαντόπουλου, η οποία θα συζητηθεί στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όπως αναφέρει ο κ. Διαμαντόπουλος: «Το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πύργου στεγάζεται από το 2010 σε λυόμενες κατασκευές στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βυτιναιίκων του Δήμου Πύργου φιλοξενώντας μαθητές απ’ όλη την Ηλεία. Ανάλογα στεγαστικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες δομές ειδικής εκπαίδευσης στον Πύργο όπως το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Δημοτικό και το Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο. Καμία απ’ αυτές τις δομές δεν φιλοξενείται σε σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο, οι λύσεις δε, που επιλέγονται χαρακτηρίζονται ως εμβαλωματικές». Ο περιφερειακός σύμβουλος υπενθυμίζει ότι, η Περιφέρεια διαθέτει τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να υποστηρίξει την κατασκευή σύγχρονων σχολικών μονάδων ειδικής εκπαίδευσης, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Ναυπάκτου το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΑ 2014-2020). Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Διαμαντόπουλος ρωτά τον Περιφερειάρχη τα εξής:
Υπάρχει πρόβλεψη στο ΕΣΠΑ 2021-2027 για την κατασκευή σχολικών μονάδων ειδικής εκπαίδευσης;
Υπάρχει επικοινωνία με τους Δήμους της Ηλείας και ειδικότερα το Δήμο Πύργου για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων σχολικής στέγης;
Θα αναλάβετε κάποια σχετική πρωτοβουλία ανταποκρινόμενος στον ηγετικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει η Περιφέρεια ειδικά σε τέτοια θέματα;
Η τρίτη επερώτηση της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», η οποία έχει εγγραφεί προς συζήτηση στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι αυτή του επικεφαλής της παράταξης Κώστα Καρπέτα για το ζήτημα του Οδοντωτού, η οποία κατατέθηκε με αφορμή τον πρόσφατο εγκλωβισμό 90 επιβατών του τρένου και αφορά τις ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην κατεύθυνση μελέτης και υλοποίησης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο φαράγγι του Βουραϊκού.