Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων Αιτωλοακαρνάνων στο Καλπάκι Ιωαννίνων (φωτο)

Τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων Αιτωλοακαρνάνων στο Καλπάκι Ιωαννίνων (φωτο)

Στις 18 Νοεμβρίου 2018 με πρωτοβουλία του Δήμου Αγρινίου, της Ε.Α.Α.Σ./Νομού Αιτ/νίας και της VIII Μεραρχίας Πεζικού, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της θυσίας των 43 πεσόντων στρατιωτών κυρίως Αιτωλοακαρνάνων που έλαβε χώρα 14-17 Νοεμβρίου 1940 στο ύψωμα της Γκραμπάλας Καλπακίου Ιωαννίνων.

Οι πεσόντες υπηρετούσαν στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων που η έδρα του ήταν στο Μεσολόγγι και με την κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου το έτος 1940 μεταστάθμευσε στην περιοχή του Καλπακίου και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, ο δε φόρος αίματος ήταν μεγάλος.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κκ Ανδρέα. Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου Αντιδήμαρχος κ. Καρβέλης, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Συνταγματάρχης κ. Δημήτριος Σπύρου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμαρχοι, οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της περιοχής, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. παραρτήματος Αιτ/νίας, ο Πρόεδρος του συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Αιτ/νίας, ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Ε.Δ. νομού Αιτ/νίας και εκπρόσωποι των οικογενειών των πεσόντων. Το Σύλλογο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου εκπροσώπησε ο Πρόεδρός του με πληθώρα μελών.

Συγκινητική ήταν η ομιλία του συνταξιούχου εκπαιδευτικού κ. Οικονόμου, καταγόμενου από το χωριό Γεροπλάτανος, ο οποίος περιέγραψε πως ο ίδιος έζησε τα γεγονότα της εποχής και πως ενταφιάστηκαν οι νεκροί χωρίς τον ιερέα του χωριού τον οποίο είχαν συλλάβει αιχμάλωτο οι Ιταλοί και τον οδήγησαν στην Ιταλία.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.