Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Τίμησαν τον Μήτσο Βλάχο στον τόπο θυσίας του στην Κυψέλη

Τίμησαν τον Μήτσο Βλάχο στον τόπο θυσίας του στην Κυψέλη

koi-mitsos-vlaxos-oas3
Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο  κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και τίμησε χθες ,Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, τον αγωνιστή της αγροτιάς Μήτσο Βλάχο στον τόπο θυσίας του,  στην Κυψέλη. Στο πολιτικό μνημόσυνο παρευρέθηκαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ταξικά σωματεία και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία των απλήρωτων καπνοπαραγωγών της Μακρυνείας, όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΟΑΣ, καθώς και ο ίδιος ο Μήτσος Βλάχος σκοτώθηκε σε συλλαλητήριο καπνοπαραγωγών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του χρονικού του αγώνα των καπνοπαραγωγών το 1962 από το μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αμφιλοχίας Διαμάντω Δήμου. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Μακρυνείας Βασίλη Θεοδωρόπουλο όπου μίλησε εκ μέρους των απλήρωτων καπνοπαραγωγών. Αναδείχτηκε ότι ακόμη και μετά από τόσα χρόνια η θυσία του είναι επίκαιρη όσο ποτέ, ενώ από την πλευρά τους οι καπνοπαραγωγοί τόνισαν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούν.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της ΟΑΣ Σπύρο Κοτοπούλη, όπου τονίστηκε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί δίκαιης ανάπτυξης και η έξοδο από τα μνημόνια δεν αφορούν τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας τους, περιγράφοντας έτσι την ζοφερή κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ως παράδειγμα ανέφερε πως “σήμερα που μιλάμε επικρατούν ανοιχτές τιμές σε αρκετά προϊόντα όπως οι ελιές Αγρινίου και τα καλαμπόκια ενώ οι τιμές του κρέατος και του γάλακτος κατρακυλούν. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την φοροληστεία και κάθε λογής χαράτσια που πλέον δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν, βάζουν θηλεία στο λαιμό των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, οδηγώντας τους στον αφανισμό”.

Στη συνέχεια ανάφερε ότι το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού της ΟΑΣ δίνεται στις 28 Σεπτεμβρίου στην ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι στις 11.00 το πρωί, όπου θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας από Αντιπροσωπεία της ΟΑΣ και Αγροτικών Συλλόγων της Αιτωλοακαρνανίας για απλήρωτα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας από το 2012. Επίσης την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου  η Ομοσπονδία θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί από τα ο Εργατικό Αγρινίου στην πλατεία στο σιντριβάνι και ώρα 10.30.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το παράρτημα Αγρινίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ενώ στη συνεχεία πραγματοποιήθηκε κλείσιμο του δρόμου και συμβολικά οι καπνοπαραγωγοί έβαλαν φωτιά σε καπνό.

koi-mitsos-vlaxos-oas1

koi-mitsos-vlaxos-oas2

koi-mitsos-vlaxos-oas5

koi-mitsos-vlaxos-oas4

koi-mitsos-vlaxos-oas6

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.