50 χρόνια συμπληρώνονται το 2024 από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00 π.μ θα πραγματοποιήσει μία ιδιαίτερα συμβολική εκδήλωση.
Αφορμή για αποτελεί η συμμετοχή του σχολείου στον 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες», ο οποίος διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Σπίτι της Κύπρου – Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
«Απώτερος στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την κατοχή της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Μόρφου. 50 ολόκληρα χρόνια προσφυγιάς, 50 χρόνια διαίρεσης του νησιού, 50 χρόνια αγνοουμένων, 50 χρόνια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέλαμε τη γνωριμία των μαθητών μας και της εκπαιδευτικής κοινότητας με την ιστορία και το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου αλλά και τη προβολή προτύπων ζωής και θυσίας. Θέλαμε δια της παιδείας να οδηγήσουμε τους μαθητές μας να βιώσουν την ιστορία και να ευαισθητοποιηθούν στο εθνικό θέμα της Κύπρου, στην ανοιχτή αυτήν πληγή της πατρίδας μας, καθώς και να γνωρίσουν τους τοπικούς Αιτωλοακαρνάνες ήρωες μας οι οποίοι αγωνίστηκαν αλλά και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου», αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου, Ελένη Μπρούτα.
Το 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου στον διαγωνισμό κατέθεσε τρεις συμμετοχές και οι τρεις με συμπράξεις σχολείων:
- Δημιουργία ενός πανό διαστάσεων 4 m επί 2.20 m με σύμπραξη δύο ειδικών σχολείων του 1ου ΕΕΕΚ Θέρμης Θεσσαλονίκης και του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Κομοτηνής .Το πανό αυτό θα αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία και των τριών πόλεων.
- Δημιουργία τραγουδιού αφιερωμένο στην κύπρια δασκάλα Ελένη Φωκά μια γυναίκα-σύμβολο του ανυποχώρητου αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία. Εικοσιπέντε χρόνια παρέμεινε στην Τουρκοκρατούμενη Καρπασία για να δίνει μέσα στο μισογκρεμισμένο σχολείο, στα Ελληνόπουλα, το φως της καρδιάς της, τα γράμματα, την ιστορία, την πίστη. Παρέμεινε για να διδάσκει με βιβλίο το βλέμμα της και να κάνει τη φωνή της πυξίδα και χάρτη. Το τραγούδι αυτό με τίτλο « Λεύτερη στις σκλαβιές» το τραγουδάει το σχολείο με σύμπραξη των σχολείων:
- Λύκειο Α΄ Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Πάφου
- 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου
- 3ο Γυμνάσιο Θέρμης Θεσσαλονίκης
- 1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης
- ΕΝΕΕΓΥΛ Κομοτηνής
- 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
- 2ο Νηπιαγωγείο Τριαδίου
- Δημιουργία blog με θέμα « Οι νεομάρτυρες Ελλάδας – Κύπρου». Το σχολείο συμμετέχει στο Blog αναφερόμενο στους νεομάρτυρες Κοσμά τον Αιτωλό, Άγιο Ιωάννη τον Βραχωρίτη, και των τριών νεομαρτύρων Θεόδωρο, Λάμπρο και Ανώνυμο. Στο blog συμμετέχουν με σύμπραξη και γράφουν τα σχολεία:
- 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου
- ΕΝ.Ε.Ε..ΓΥ.Λ Πατρών
- 1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης Θεσσαλονίκης
- 3ο Γυμνάσιο Θέρμης Θεσσαλονίκης
- 19ο Γυμνάσιο Θέρμης θεσσαλονίκης
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος είναι οι:
ΜΠΕΣΙΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΤΣΑΡΟΥΧΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΧΟΡΜΟΒΑ ΕΙΡΗΝΗ
ΣΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΚΟΤΣΟΒΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΓΑΙΤΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΑΥΦΑΝΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΚΑΠΕΤΟΥΛΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
1 Σχόλιο
Αν θυμάμαι καλά σ αυτό το κτήριο ‘η γυμνάσιο είχαν προσκληθεί μαθητές από την Τουρκία προ διετίας; είχε ειπωθεί κάτι περί Κύπρου, μήπως επέλεξαν κατόπιν άνωθεν οδηγίας’ ‘θέματα χαμηλής πολιτικης’ ‘; κάτι άλλο;