Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

Το ΑΕΙ του Πολιτισμού πρέπει να μείνει Αγρίνιο και θα κοστίσει περισσότερο αν φύγει

Το ΑΕΙ του Πολιτισμού πρέπει να μείνει Αγρίνιο και θα κοστίσει περισσότερο αν φύγει

Του Λίνου Υφαντή,

Ο τίτλος της παρούσας ανάρτησης θα έπρεπε να ανέφερε στον τίτλο αντί “Πολιτισμός”, “Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών”. Επειδή όμως απευθύνεται και στην πόλη, πέρα από τους σπουδάζοντες, πρέπει έστω την ύστατη ώρα να καταλάβουμε την αξία του.

Το αντικείμενο του τμήματος θεωρείται καινοτόμο. Υπάρχει παραπλήσιο μόνο στη Μυτιλήνη και πουθενά αλλού. Συνδυάζει διαχείριση πολιτισμού και πληροφορική εν ολίγοις. Ακόμα και οι συνελεύσεις των φοιτητών το αναγνώρισαν και ζήτησαν να παραμείνει το αντικείμενο. Και φυσικά αρνήθηκαν το δέλεαρ του Ιστορικού Αρχαιολογικού, που ακούγεται πιο “κλασσικό” ως αντικείμενο.

Αν οι φοιτητές δεν έφαγαν το δικό τους δέλεαρ, εμείς είμαστε έτοιμοι να φάμε κάποιο άλλο. Γεωπονική σχολή λέει . Δεκτό και μας αξίζει το όποιο ‘αντιστάθμισμα”, μην ξεχνάμε όμως ότι στο σχέδιο του Αθηνά μόνο το δικό μας Πανεπιστήμιο καταργήθηκε.

Ξέρω, είναι λαϊκισμός, θα πείτε μερικοί. Μόνο που ήταν εξυγίανση a la carte, με μοναδικό θύμα τον τόπο μας. Πάμε στην προτεινόμενη εξυγίανση. Το φυτικής και ζωικής παραγωγής βασίζονται φυσικά σε εργαστήρια και χρειάζονται άπειρα χρήματα. Αξίζει τον κόπο όμως για το αντικείμενο αυτό που ταιριάζει στην πόλη  να βρεθούν.

Γιατί όμως να μπείτε και σε άλλα έξοδα με μεταφορές του Τμήματος Πολιτισμικής Διαχείρισης και Νέων Τεχνολογιών; Δε στεγάζεται σε δημόσιο κτίριο; Γιατί να ψάχνεστε στην Πάτρα για νέες στέγες και υποδομές; Δε συζητάμε για ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σίτιση, στέγαση που θα πάει στα ύψη για σπουδάζοντες κ.α.

Γιατί δε ματαιώνετε την μεταφορά του τμήματος  και τα έξοδα που θα εξοικονομηθούν να πάνε για τα απαιτητικά εργαστήρια του φυτικής και ζωϊκής παραγωγής που σχεδιάζετε; Πόσο μάλλον δε συζητάμε για Πύργους κ.α. , κάτι που από  Πάτρα  πλευρά απορρίφθηκε.

To συγκεκριμένο τμήμα στήθηκε με πολύ κόπο το 2004 υπό την σκέπη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιστήμονες από τον τόπο μας και όχι μόνο αγωνίστηκαν για αυτό. Το 10% της εκπαιδευτικής κοινότητας πέρασε από το τμήμα αυτό, είτε από το προπτυχιακό, είτε από το υπέροχο μεταπτυχιακό που έχει και προσφάτως είτε ως υποψήφιοι διδάκτορες.  Προσέφερε πολλά στην πόλη, στήριξε θεσμούς όπως Σχολή Τοπικής Ιστορίας ΓΕΑ, κύκλους διαλέξεων και πολλά άλλα. Ας κάνουνε έναν κόπο να γνωρίσουμε τι διακυβεύεται να φύγει από την πόλη μας http://www1.culture.upatras.gr/.

Επειδή μόνο με έναν τρόπο μπορούμε να συνεννοηθούμε, αν μεταφέρετε το τμήμα θα σας κοστίσει περισσότερο…για αυτό ξανασκεφτείτε το!

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.