Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Το Παρθένιο Φρέαρ της Στράτου και η σχέση του με τελετές που παρέπεμπαν σε “Ελευσίνια Μυστήρια”

Πηγή: Θωμάς Μποκόρος, Αιτωλία, Ακαρνανία: Μνημεία, Ήρωες, Θρύλοι

Του Λίνου Υφαντή,

Ένα εύρημα με τη δική του ιδιαίτερη σημασία βρέθηκε στη στοά της Αρχαίας Στράτου.  Όπως ανέγραφε ο Θωμάς Μποκόρος στο βιβλίο του “Αιτωλία, Ακαρνανία, Μνημεία, Ήρωες, Θρύλοι” που εκδόθηκε το 1969 “Πρόκειται για ένα αρχαίο πηγάδι, το οποίο όπως διαφαίνονταν δεν χρησιμοποιούνταν ποτέ για πηγάδι νερού. Βρίσκονταν σε μια οικοδομή στοά. Δύο διάδρομοι οδηγούν σε αυτό. Το σχήμα των διαδρόμων μάλλον ομοιάζει με το ένα σκέλος της τρισκελίδος ( αγκυλωτός σταυρός, έμβλημα Αλκμαιωνίδων). Έφτανε μέχρι την επιφάνεια της γης και κατέληγε σε καλοπελεκημένο πέτρινο πλακόστρωτο. Το πλακόστρωτο είχε ελαφρά απόκλιση προς τους διαδρόμους και περιτρέχεται από τετράγωνο διακοσμητικό περίγραμμα”.

Μία τέτοια κατασκευή παρέπεμπε στο “Παρθένιο Φρέαρ” των Ελευσίνιων μυστηρίων.  Σκεπάζονταν από την “Αγέλαστη πέτρα”. Ήταν ο θρησκευτικός χώρος όπου τοποθετούνταν μέρος τους σπόρους των Δημητριακών για να αποκτήσει γονιμότητα. Ήταν γιορτή της Δήμητρας και της Περσεφόνης για τη γονιμότητα και το Παρθένιο Φρέαρ είχε σχέση με αυτό.  Πως άλλωστε να μην είχε σχέση η Αιτωλία και η Ακαρνανία με αυτές της γιορτές, όταν η θέση της γυναίκας είχε ξεχωριστή σημασία. Ας μην ξεχνάμε την απεικόνιση γυναικείας μορφής πάνω σε γαλατικές ασπίδες και την αναγνώριση του καθοριστικού τους ρόλου στη νίκη έναντι του εισβολέα αυτού.

Ο Θ. Μποκόρος στο βιβλίο του εν έτει 1969 εξέφραζε την ευχή να ανασκαφεί αυτό το φρέαρ και να αναδειχθεί σε τουριστικό αξιοθέατο. Δεν γνωρίζουμε αν έχει καταχωρηθεί σε κάποια αρχαιολογική βιβλιογραφία. Εκείνο όμως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι το “Παρθένιο Φρέαρ” στη Στράτο ξεχάστηκε και μαζί με αυτό η πιθανότητα ο χώρος να είχε συμμετοχή σε μυστικιστικές τελετές στην αρχαιότητα τύπου Ελευσίνιων μυστηρίων…

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Χριστος καραλης

    Περιμενει κ αυτο — μαζι με το αρχαιο θεατρο και το ναο του Στρατιου Διος — προβολη αξιοποηση και αναδειξη ωστε να γινει προορισμος να αποκτησει επισκεψιμοτητα . Σωστα ο αειμνηστος Θωμας Μποκορος το αναφερει αλλα περασανε τοσα χρονια απο τοτε (1969) και δεν εγινε ουσιαστικα καμια προβολη αν κ πραγματοποιηθηκε ανασκαφη στο χωρο . Κριμα

  2. Ριζου Ελενη

    Και αυτος ο νομος εβγαζε δεκα , εντεκα βουλευτες.Κριμα θα επρεπε αυτο το χωριο το ΧΩΡΙΟ μου να ειναι φανος κσι πολος ελξης για ολη την Ελλαδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.