Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Το ταχυδρομικό περιστέρι από την Ιταλία που προσγειώθηκε στα Όχθια Αγρινίου

Το ταχυδρομικό περιστέρι από την Ιταλία που προσγειώθηκε στα Όχθια Αγρινίου

Του Λίνου Υφαντή,

Το ταχυδρομικό περιστέρι χρησιμοποιήθηκε ως μέσο μεταφοράς μηνυμάτων στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Χρησίμευε για την άμεση μεταφορά μηνυμάτων τόσο σε καιρό πολέμου αλλά και ειρήνης. Ένα από αυτά προσγειώθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου στα Όχθια Αγρινίου και συγκεκριμένα το 1928. Εκεί το βρήκαν οι κάτοικοι αλλά τους προξένησε μεγάλη εντύπωση δύο δακτυλίδια στα πόδια του.

Μέχρι να διαβαστούν τα δακτυλία, οι φήμες έδιναν και έπαιρναν. Άλλοι πίστευαν ότι ήρθε από την Αγγλία, άλλοι ακόμα και από το..Βόρειο Πόλο. Οι περισσότεροι βέβαια συνηγορούσαν ότι προήλθε από την Ιταλία, διότι είχαν ακούσει ότι στη Ρώμη είχαν απελευθερώσει εκατοντάδες από αυτά.

Η ιστορία με το περιστέρι έφτασε ως τις αστυνομικές αρχές του Αγρινίου. Ο τότε ενωματάρχης με επίσημο χαρτί του αρχηγού της Αστυνομίας πήρε στα Όχθια αποφασισμένος να πάρει το περιστέρι από τους κατοίκους και να μάθει την αλήθεια. Η έντονη αστυνομική παρουσία πανικόβαλε τους κατοίκους, οι οποίοι αμέσως παρέδωσαν τον ξένο επισκέπτη.

Οι αστυνομικοί είδαν τα δύο δακτυλίδια από λεπτό καουτσούκ. Πάνω ανέγραφαν τους αριθμούς 836 και 153. Το ένα από τα δακτυλίδια ήταν ασημένιο και έφερε τη λέξη ITALIA και τους αριθμούς 37150 και 27. Το πουλί ήταν τραυματισμένο και δεν μπορούσε να πετάξει. Είχε πυροβοληθεί από κάποιον ντόπιο που την τραυμάτισε.  Όμως τα δακτυλίδια αποκάλυψαν τη χώρα προέλευσής τους, όχι όμως και τα κωδικοποιημένα μηνύματα του, τα οποία ήταν ανεξίτηλα.

Έτσι είχε αίσιο τέλος ο μυστηριώδης φτερωτός επισκέπτης, ο οποίος διέσχισε την Αδριατική για να φέρει το άγνωστο μήνυμα του στα Όχθια Αγρινίου, κοντά δηλαδή στον Αχελώο ποταμό…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.