Του Λίνου Υφαντή,
Ο Συνταγματάρχης Βλάσης Καραχρήστος ήταν μία από τις πιο ηρωϊκές μορφές της μικρασιατικής εκστρατείας των Ελλήνων στην Άγκυρα το 1921.Κατά τις Επιχειρήσεις της Άγκυρας εναντίων των δυνάμεων του Κεμάλ Ατατούρκ ανέλαβε τη διοίκηση του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. Στη συνέχεια έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά τη διάρκεια της μάχης του Καρακουγιού (λόφος Καραχρήστου) στις 20 Αυγούστου 1921.Ήταν ένα από τα ανώτατα σημεία προέλασης του Ελληνικού Στρατού, το οποίο απείχε 90 χμ περίπου από την Άγκυρα. Ο ελληνικός στρατός έφτασε στο Σαγγάριο την επομένη 21 Αυγούστου 1921. Σε αυτή τη μάχη επίσης ήταν μεγάλες οι απώλειες του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων σε αυτή την μάχη ήταν πολύ μεγάλες και ανήλθαν σε 30 αξιωματικούς και 545 οπλίτες εκτός μάχης. Ουσιαστικά η μάχη που έδωσε ο Καραχρήστος ήταν μέρος της προπαρασκευής της μάχης του Σαγγάριου, που διήρκησε από τον έως τον Σεπτέμβριο του 1921.
Τιμήθηκε με το «Αριστείον Ανδρείας», ενώ μετά το θάνατό του προήχθη σε υποστράτηγο. (δείτε εδώ https://www.agrinionews.gr/karachristos-agkyra/).
Ο Συνταγματάρχης Βλάσης Καραχρήστος γεννήθηκε στο Παλαιό Χαλκιόπουλο Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας το 1860. Η προσωπικότητα του είναι από τις πιο σπουδαίες που ανέδειξε η Αιτωλοακαρνανία στη σύγχρονη ιστορία. Για το λόγο αυτό τον Οκτώβριο του 2022 έγινε μια επιτόπια έρευνα στη γενέτειρα του με τη βοήθεια του κου Δημήτριου Τσιαντή. Πλέον στο νέο Χαλκιόπουλο και την περιοχή του Βάλτου ζουν ελάχιστοι συγγενείς του Συνταγματάρχη Βλάση Καραχρήστου. Ο πιο κοντινός συγγενής του ήταν ο υπερήλικάς Θωμάς Καραχρήστος, ανιψιός από πρώτο ξάδελφο του ήρωα Βλάση Καραχρήστου. Ο υπερήλικας Θωμάς Καραχρήστος μας υποδέχτηκε στο σπίτι του στο Χαλκιόπουλο και μας διηγήθηκε πως θυμόνταν ως παιδί τον “ήρωα μπάρμπα Βλάση” για τον οποίο όλοι μιλούσαν με καλά λόγια. Ο “Μπαρμπά Βλάσης” είχε φύγει έφηβος από το παλαιό Χαλκιόπουλο και πήγε σχολαρχείο στην Αμφιλοχία. Στη συνέχεια υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό με μαζί με τα αδέλφια του Βαγγέλη και Αποστόλη, οι οποίοι ήταν φαντάροι στη Θεσσαλονίκη. Ο “Μπαρμπά Βλάσης” λόγω της στρατιωτικής του καριέρας και λόγω του ότι δεν είχε οικογένεια στο Χαλκιόπουλο είχε “κόψει επαφή” και επισκέπτονταν κατά αραιά διαστήματα το παλαιό Χαλκιόπουλο. Η τοπική κοινωνία θυμάται τον “Μπάρμπα Βλάση” ως καλό άνθρωπο και συνταγματάρχη.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια του Δημήτρη Τσιαντή πήγαμε στο παλαιό Χαλκιόπουλο και είδαμε τα απομεινάρια του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο ήρωας Βλάσης Καραχρήστος. Η εικόνα ήταν απογοητευτική όπως βλέπετε στην εικόνα καθώς δεν υπάρχουν ούτε τα θεμέλια. Δυστυχώς η μνήμη του Βλάση Καραχρήστου, του Συνταγματάρχη που έφτασε έξω από την Άγκυρα τείνει να εξαφανιστεί μαζί με το σπίτι του και τις ασθενείς προφορικές μαρτυρίες. Για να μη ξεχαστεί ούτε η θέση του σπιτιού του ούτε ο τόπος καταγωγής του ήρωα μια εκδήλωση εις μνήμη του Συνταγματάρχη θα πρέπει να τελεστεί από το Δήμο Αμφιλοχίας.
Το παρόν άρθρο είναι μέρος επιστημονικής εργασίας που θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού e-δημοσίευση του Συνδέσμου Φιλολόγιων Αιτωλοακαρνανίας.