Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021

Xαρίτσης: έπεται χρηματοδότηση 132 εκατ. ευρώ για το δρόμο Αμβρακία- Άκτιο

Xαρίτσης: έπεται χρηματοδότηση 132 εκατ. ευρώ για το δρόμο Αμβρακία- Άκτιο

w05-165138Χαρίτσης2H ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρισιμότητά της τα επόμενα χρόνια».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο 9ου περιφερειακό συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που πραγματοποιείται στην Πάτρα.
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία που πιστοποιούν, όπως είπε, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2017 ήταν το πρώτο έτος ανάπτυξης μετά από χρόνια, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι έχει καταγραφεί αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανικής δραστηριότητας. Όσον αφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις, είπε ότι «βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας αγγίζοντας τα 10 δισ. ευρώ, ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ, που αποτελεί και ρεκόρ δεκαπενταετίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε επίσης τη μείωση της ανεργίας, που όπως τόνισε, έπεσε στο 20,7%, από το 27% που ήταν μόλις τρία χρόνια πριν, ενώ το 2018 θα υποχωρήσει κάτω από το 20%.
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αναφορικά με ζητήματα που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία είπε πως έπεται σύντομα η χρηματοδότηση της τελικής φάσης της οδικής σύνδεσης Ακτίου-Βόνιτσας με την Ιόνια Οδό, με περίπου 132 εκατ. ευρώ. Ανέφερε ακόμη:

Απόβλητα – Απορρίμματα
Στον κρίσιμο για την ποιότητα ζωής τομέα της διαχείρισης υγρών αποβλήτων χρηματοδοτούνται από το αρμόδιο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μια σειρά από έργα σε όλη την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 42 εκατ. ευρώ (στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, τα Καλάβρυτα, το Νεοχώρι, το Μενίδι κλπ). Έχουμε επίσης διασφαλίσει άλλα 25 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των λυμάτων στον Δήμο Πάτρας. Επιπλέον έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τουρισμός – πολιτισμός
“Μόλις τον προηγούμενο μήνα, εγκρίθηκαν 5 εκατ. € από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών περιοχής Λίμνης Καϊάφα, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρότυπο οικοτουριστικό μοντέλο στην περιοχή με αναβαθμισμένες υποδομές. Επιπλέον, εκτός της σταθερής επιχορήγησης που διασφαλίζουμε, ενισχύουμε τον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας με 8 εκατ. ευρώ επιπλέον για υποδομές από εθνικούς πόρους. Τέλος χρηματοδοτούμε την ανακαίνιση του Ξενία της Ναυπάκτου με 2,6 εκατ. ευρώ”.

Τεχνική υποστήριξη
“Πέρα από το κομμάτι της χρηματοδότησης, πολύ σημαντική είναι και η τεχνική, θεσμική θωράκιση των ΟΤΑ έτσι ώστε αυτοί να είναι σε θέση να ωριμάζουν έργα, να καταθέτουν τις προτάσεις τους κι αυτές να χρηματοδοτούνται από τα Προγράμματα. Δεν έχουν όλοι οι Δήμοι τις ίδιες δυνατότητες, αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, κυρίως οι Δήμοι της Περιφέρειας, κυρίως οι μικροί ορεινοί, οι νησιωτικοί Δήμοι, δεν έχουν ούτε το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό ούτε την τεχνική γνώση για να ωριμάσουν και να υλοποιήσουν πολύ σημαντικά έργα.
Γι’ αυτό το λόγο το Μάιο του 2016 υπογράψαμε μια Υπουργική Απόφαση η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχουν φορείς του Υπουργείου μας όπως είναι η ΜΟΔ αλλά και φορείς όπως είναι η ΕΕΤΑΑ στην οποία συμμετέχει και η Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών για την παροχή αυτής της υποστήριξης προς τους Δήμους, στη διαδικασία ωρίμανσης και υλοποίησης σημαντικών έργων”.

Πρόσθετη χρηματοδότηση
“Επειδή οι ελλείψεις και οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ από τα 700 εκατ. ευρώ στο 1,3 δις. ευρώ το 2017 . Το 2019 θα ξεπεράσει το 1,5 δις. ευρώ
Επιπλέον, δημιουργήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στοχευμένη χρηματοδότηση των τοπικών κοινωνιών, ιδίως των Δήμων που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το νέο Ταμείο Υποδομών, το οποίο ξεκινάει την λειτουργία του σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις αρχές του 2018. Το Ταμείο θα κινητοποιήσει με την ιδιωτική συμμετοχή πόρους συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και θα παρέχει χρηματοδότηση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων υποδομής σε όλη τη χώρα.
Ένα δεύτερο πρόγραμμα είναι αυτό που ανακοινώσαμε πριν μερικές βδομάδες από κοινού με το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο διαχειριζόμαστε εμείς στο Υπουργείο Οικονομίας.
Μέσω αυτού του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν έργα στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, αλλά με έμφαση κυρίως τους Δήμους, με έναν αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα φτάσει στα 2 δις ευρώ σε βάθος πενταετίας. Έργα στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Είναι σημαντικό να πούμε ότι ενώ πρόκειται για ένα πρόγραμμα δανεισμού, δεν επιβαρύνονται καθόλου οι Δήμοι. Θα μπορέσουν δηλαδή οι Δήμοι να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους, να δανειοδοτηθούν από αυτό το πρόγραμμα, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν από την αποπληρωμή του δανείου, καθώς αυτό θα καλυφθεί από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.