Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Yπάρχει Αγρίνιο κάτω από το Αγρίνιο;

Yπάρχει Αγρίνιο κάτω από το Αγρίνιο;
Όλοι εως τώρα γνωρίζαμε ότι το τωρινό Αγρίνιο είναι μια καινούργια σχετικά πόλη στη σύγχρονη ιστορία..
Σε αυτή τη γή που είμαστε τώρα ήταν το Κάρλελι που αργότερα έγινε Βραχώρι..
6 αιώνες καλά καλά κατοικείται η τωρινή περιοχή που είναι χτισμένη η πόλη μας.
Στα ψηλά της ιστορίας υπήρχε η εκδοχή ότι κάπου στη περιοχή ήταν το παλιό Αγρίνιο.
Το ταυτίζουν με κάποια αρχαιολογικά ευρήματα ( απομεινάρια από ιερό, πήλινα ευρήματα, ίχνη οχυρώσεων) που βρήκαν σε περιοχή του τωρινού Καποδιστριακού δήμου Νεαπόλεως.
Εϊναι όμως έτσι τα πράγματα;
Αξίζει μια βόλτα στη περιοχή του Πάρκου απέναντι από το Παπαστράτειο αρχαιολογικό μουσείο όπου γίνονται εδώ και μήνες ανασκαφές. Έχουν βρεθεί αγγεία και διάφορα μικροαντικείμενα τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία κάτω από την πόλη.Ίσως υπάρξουν και άλλα σημεία εντός της πόλης, όπου θα γίνουν παρόμοιες ανασκαφές.
Όσο να ναι πάντως όλα αυτά αποτελούν απλές ενδείξεις.Δεν έχει βρεθεί ως τώρα θεμέλια από ναούς η οικίες, πόσο μάλλον ίχνη οχυρώσεων κτλ.
Σκεφτείτε ότι σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν υπόγεια νερά που αλλοιώνουν το έδαφος και μαζί με αυτό μπορεί να γίνεται μεταφορά χωμάτων, άρα και ευρημάτων εκατοντάδες μέτρα μακριά από την αρχική θέση τους.
Λέγανε παλιοί μάστοροι, όταν θεμελιώναν δημόσιο κτήριο την δεκαετία του 60 κοντά στο τωρινό ταχυδρομείο ότι είχαν βρεί συγκεντρωμένα πολλά ανθρώπινα οστά, όταν ανοίγαν τα θεμέλια.Μια εκδοχή ήταν ότι είχαν παρασυρθεί από υπογεια νερά και ότι προέρχονταν από παλιό νεκροταφείο επί τουρκοκρατίας που βρισκόταν δεκάδες μέτρα παραπάνω.
Φανταστείτε τι μπορεί να έχει γίνει με ευρήματα ηλικίας χιλιάδων χρόνων.
Φανταστείτε τι μπορεί να έχει γίνει σε προηγούμενες δεκαετίες, όταν θεμελιώναν σπίτια και αυτό δεν γινόταν υπό την εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας.Θα μαθαίναμε 100% όλα όσα είχαν βρεθεί;
Όπως και να έχει το τελευταίο λόγο σε αυτό έχει η αρχαιολογική υπηρεσία, οι ειδικοί δηλαδή και όχι εμείς.
Μην αποκλείετε λοιπόν στο μέλλον η ιστορία του Αγρινίου η Βραχωρίου η Καρλελίου από την αρχή να ξαναγραφεί..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.