Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Υπουργείο Υποδομών: Τι συμβαίνει με τον άξονα Ακτιο – Αμβρακία

Υπουργείο Υποδομών: Τι συμβαίνει με τον άξονα Ακτιο – Αμβρακία
Η απόφαση της ΑΕΠΠ δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό για ακύρωση του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξη του έργου, υποστηρίζουν στο υπουργείο Υποδομών. Η εκδοχή του υπουργείου.Τη δική τους εκδοχή σε σχέση με απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) που, σύμφωνα με την GD Infrastutture, δικαιώνει την ιταλική εταιρεία για τον διαγωνισμό-σκούπα που αφορούσε τον άξονα Ακτιο – Αμβρακία δίνουν από το υπουργείο Υποδομών. Στο υπουργείο είχαν αποφασίσει να ακυρώσουν τον διαγωνισμό και δεν ζήτησαν παράταση της ισχύος των προσφορών που είχαν καταθέσει οι υποψήφιοι. Η ιταλική εταιρεία προσέφυγε κατά της συγκεκριμένης απόφασης και χθες κυκλοφόρησε πως δικαιώθηκε από την ΑΕΕΠ.

Στο υπουργείο Υποδομών υποστηρίζουν πως η ΑΕΠΠ «εξέτασε δύο διαφορετικά ζητήματα. Στο πρώτο και πιο κρίσιμο, δικαιώνει το υπουργείο και αποφασίζει ότι ορθώς δεν παρατάθηκε η ισχύς της προσφοράς της GD Infrastrutture (απορρίπτοντας, όπως αναφέρει η απόφαση, τη με ΓΑΚ 59/21.01.2020 Προδικαστική Προσφυγή). Στο δεύτερο ζήτημα, πράγματι, η ΑΕΠΠ αναφέρει ότι ο διαγωνισμός δεν έπρεπε να ακυρωθεί με αυτή τη διαδικασία. Δηλαδή, σύμφωνα πάντα με την ΑΕΠΠ, ορθώς έμεινε εκτός διαγωνισμού η GD Infrastrutture, αλλά στη συνέχεια ο διαγωνισμός δεν έπρεπε να ακυρωθεί με αυτόν τον τρόπο», δηλαδή μέσω της μη παράτασης της ισχύος των προσφορών/εγγυητικών επιστολών.

Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν πως η απόφαση της ΑΕΠΠ δεν σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψουμε στον αρχικό διαγωνισμό. «Η GD Infrastrutture, σύμφωνα και με την ΑΕΠΠ, ορθώς έμεινε εκτός διαγωνισμού. Όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες έχουν αποσύρει τις προσφορές τους. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, ακόμα και αν συνεχιζόταν ο αρχικός διαγωνισμός, θα είχαμε έναν διαγωνισμό χωρίς διαγωνιζόμενους. Άρα σύντομα θα καταλήγαμε στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα -την ακύρωσή του- απλώς με άλλη διαδικασία. Είναι θέμα τύπου και όχι ουσίας».

Η απόφαση της ΑΕΠΠ δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό του Υπουργείου. Όποια και αν ήταν η απόφαση, ήταν δεδομένο ότι το ένα ή το άλλο μέρος (ή ενδεχομένως και τα δύο μέρη, όπως πιθανότατα θα γίνει τώρα) θα προσέφευγε στο ΣτΕ. Αυτό άλλωστε είχε συνεκτιμηθεί εξαρχής από το Υπουργείο στο χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου υπολογίστηκε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού θα σταλεί στην ΕΕ έως τον Μάιο, ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η διαγωνιστική διαδικασία. Δεν αλλάζει κάτι».

Αυτό που θα γίνει τώρα είναι ότι «το υπουργείο θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του μέρους της απόφασης που αναφέρει ότι δεν έπρεπε να ακυρωθεί με αυτή τη διαδικασία ο διαγωνισμός». Λογικά το ίδιο θα κάνει και η GD Infrastrutture κατά του μέρους της απόφασης που λέει ότι ορθώς έμεινε εκτός διαγωνισμού. Για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός «δεν χρειάζεται φυσικά το ΣτΕ να έχει βγάλει την απόφασή του. Αρκεί να έχει απορρίψει την Αίτηση Αναστολής της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί, βάσει των προβλεπόμενων από τον νόμο προθεσμιών, έως τα μέσα Απριλίου».

Στο υπουργείο επισημαίνουν πως «το Άκτιο Αμβρακία είναι πολιτική προτεραιότητα και απόφαση της κυβέρνησης μετά από περιπέτειες 10 ετών να ξεκολλήσει -και θα ξεκολλήσει. Αποτελεί όμως και το πιο εύγλωττο -και θλιβερό- παράδειγμα για το πού οδηγεί ένα έργο η “σαλαμοποίησή” του. Αυτό ήθελαν κάποιοι να συμβεί και στο Πάτρα-Πύργος…».

https://www.euro2day.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Δημήτρης κοντονικας

  Δικαιώθηκε ο αικτροπι του Αχαιλλοου

 2. Agios

  Η αποστροφή περί δυσμενών επιπτώσεων της σαλαμοποιησης είναι κεκαλυμμένη κριτική στο Σουφλιά;
  Πέραν αυτού, ποιος ξέρει τι παιχνίδια παίζονται, το έργο φαινόταν ότι θα μπει σε σειρά με ισχυρούς παίχτες για ανάδοχους (τερνα-ακτωρ) κ τώρα φτου κι από την αρχή…καλό 2025!

 3. gar

  Εδώ ο κόσμος καίγεται (σκοτώνεται) και ο Ε βαφκαλίζεται αφού τον παίρνει. 16 χρόνια χρειάστηκαν για το φράγμα πειρος παραπείρος και ακόμη δεν το έχει τελειώσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.