Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

1943: Η απαγωγή του Ιταλού στρατοδίκη μέσα από το Αγρίνιο από την ομάδα του Δημήτρη Μπαλωμένου

1943: Η απαγωγή του Ιταλού στρατοδίκη  μέσα από το Αγρίνιο από την ομάδα του Δημήτρη Μπαλωμένου

Του Λίνου Υφαντή,

Μία από τις ηρωϊκές μορφές της αντίστασης ήταν ο Δημήτριος Μπαλωμένος (με το προσωνύμιο Φωλιάς), καπετάνιος του λόχου Μηχανικού του 2/39 Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Από την πολύτιμη μαρτυρία του στο περιοδικό “Εθνική Αντίσταση” μαθαίνουμε για μια λησμονημένη ηρωϊκή πράξη που έλαβε χώρα μέσα στο Αγρίνιο την περίοδο της Κατοχής. Αν και οι κατακτητές είχαν υπεροπλία, μια ομάδα αντιστασιακών κατάφερε να απαγάγει τον Ιταλό στρατοδίκη Κάρλο Αντίνιο, τον Εισαγγελέα Σωτήρη και τους φρουρούς του Γκιουζέπε και Βάσκο. Την ομάδα αποτελούσαν ο εικονιζόμενος Δημήτρης Μπαλωμένος ( Φωλιάς), Χαμαμτσής, Σάτρας, Παπουτσής Σ, Π. Κλιάφας, Σπ. Σαμαράς και ο εφεδροελασίτης Κουρώσης που εκτελέστηκε αργότερα από τους Γερμανούς. Η απαγωγή έγινε στις 28 Ιουνίου του 1943, λίγες μέρες πριν τη μάχη της Γουρίτσας. Οι αντάρτες μετέφεραν του ομήρους στο Ζελίχοβο ( Αγία Παρασκευή) και γιόρτασαν την μεγάλη αυτή επιτυχία.

Εκεί ο Ιταλός στρατοδίκης Κάρλος Αντίνιο μετέφερε το κλίμα που επικρατούσε στο Γερμανικό στρατόπεδο σύμφωνα με τον οποίο οι Γερμανοί μεταξύ άλλων  “δεν παραδέχονταν ότι είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για αυτούς”. Τον Κάρλο αξιοποιήσαν οι αντάρτες παίρνοντας τον μαζί τους και σε άλλες αποστολές, προκειμένου να μάθουν και άλλες πληροφορίες.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Ιουλίου έγινε η μάχη της Μυρτιάς ( ή της Γουρίτσας)  στο Θέρμο με πολλές απώλειες για τους Γερμανούς κατακτητές. Η απαγωγή των Ιταλών φαίνεται να ήταν προπομπός των επιτυχίων που θα είχε αργότερα η αντίσταση στην Αιτωλοακαρνανία. Όπως και να χει, οι αντιστασιακοί απέδειξαν ότι μπορούσαν να χτυπήσουν τον εχθρό και μέσα στην πόλη του Αγρινίου, στην καρδιά της διοικήσεως του.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    ΟΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΙΤΕΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ? CHRISTOS

  2. Ανώνυμος

    Απορω γιατί οι γερμανοί φέρονταν έτσι; Ποιός ο λόγος; Δε μπορεί να μήν ειπηρχε κάποιος λόγος, δε μπορεί να γίνονταν τέτοια χορις λόγο, ……λένε ότι οι γερμανοί ήθελαν να κυβερνήσουν την ανθρωπότητα, η να πάρουν τα πετρέλαια…… Έτσι λένε…. Ναι αλλά σέ τη οφείλονταν αυτά τα εγκλήματα τών γερμανών…… Θα μπορούσε να εισβάλει σε χώρες γερμανοί ος ιθαγενείς, και να κυβερνούν τα έθνη κράτη,όπως είναι σήμερα,από άλλους,πχ όπως στήν Ελλάδα……θα κυβερνούσαν γερμανοί καί θα βγαναν τα ορυκτα πχ αέριο πετρέλαιο κ τ λ, χωρίς πόλεμο όπως άλλη….. Μετέπειτα τα γεγονότα σε τη οφείλονταν, ανταρτικά εμφύλιος ,για ποιό λόγο γίνονταν ακριβώς…..τώρα πληρώνουμε τα εγκλήματα τών γερμανών, φανταστείτε οι γερμανοί να εκ πλήρωναν τήν αποστολή τους θά καταστρεφόταν ο πλανήτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.