Πέμπτη, Φεβρουάριος 21, 2019

Άγνωστη φωτογραφία από την απελευθέρωση του Αγρινίου το 1944

elasagrinio
Παρέλαση του Ε.Λ.Α.Σ. στο Αγρίνιο [αναπαραγωγή] ΑΣΚΙ/Αρχείο Πέτρου Ανταίου
Άγνωστη φωτογραφία από την απελευθέρωση του Αγρινίου τον Σεπτέμβριο του 1944. Διακρίνονται αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. να παρελαύνουν στην πόλη. Ο σχηματισμός τους είναι ανά τριάδες οι οποίες παιρνούσαν μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος.  Τις δύο πρώτες τριάδες ακολουθούν έφιπποι αντάρτες.

Η φωτογραφία προέρχεται από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και συγκεκριμένα από το αρχείο του Πέτρου Ανταίου.
Ο Πέτρος Ανταίος (λογ. ψευδώνυμο του Σταύρου Γιαννακόπουλου), γεννήθηκε στην Προύσα και μεγάλωσε στην Μυτιλήνη, σε περίοδο ανθοφορίας της Λεσβιακής Πνευματικής Άνοιξης. Άρχισε να δημοσιεύει στα Νεοελληνικά Γράμματα από 18 χρονών. Σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική και αργότερα στο Λογοτεχνικό Ινστιτούτο Γκόρκι της Μόσχας. Τις μέρες της εισβολής των ναζί στην Ελλάδα ίδρυσε τη «Φιλική Εταιρεία Νέων». Ήταν γραμματέας της ΚΕ του ΕΑΜ των νέων, από τους οργανωτές της ΕΠΟΝ και επικεφαλής των επονιτών ανταρτών του ΕΛΑΣ. Παρουσίασε έργα τριάντα σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων. Τα έργα του φώτιζαν  τους αγώνες, τις δοκιμασίες και τις πνευματικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Μετά τον επαναπατρισμό του εξέδωσε πολλά έργα του (μεταξύ των οποίων δύο μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων) και μεταφράσεις Πούσκιν, Τολστόι, Μπούνιν, Μαγιακόφσκι, Ριμπακόφ, Τουργκένιεφ, Ντοστογιέφσκι κ.ά.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Γιωρίκας

  Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της εποχής “απελευθερώνουν” απο τους φίλους τους Γερμανούς το Αγρίνιο.
  Μάλιστα!!!
  Οι Ελληνικές Σημαίες πού είναι?

 2. Ανώνυμος

  ΓΙΑΤΙ ΒΡΕ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛH ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ-ΧΙΤΕΣ-ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ?CHRISTOS

 3. Δημήτρης

  Συριζανελ εποχης ο ΕΛΑΣ?
  Και έχει δικαίωμα ψήφου ο άλλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.