Κυριακή, Απρίλιος 21, 2019

Διαφωνία στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου: Oδός Ηρακλείτου ή Αγίου Αθανασίου;

Η ονομασία και ονοματοθεσία οδών και πλατειών του Αγρινίου ήταν το πρώτο θέμα της ατζέντας της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου. Αποτέλεσε και αυτό όμως αντικείμενο διαφωνιών.

Η συνολική πρόταση της Επιτροπής Ονοματοθεσίας είχε αρχικά κατατεθεί πέρυσι- τέτοια περίπου εποχή- και είχε προκαλέσει έντονες συγκρούσεις με ιδεολογικό υπόβαθρο, σήμερα όμως το θέμα επανήλθε με την αντιπαράθεση να εστιάζεται στην περίπτωση τους οδού Ηρακλείτου.

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε ανέδειξε τραγελαφικές διαστάσεις του ζητήματος καθώς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν συμφώνησαν ούτε στο αν στην εν λόγω περίπτωση πρόκειται για ονοματοθεσία ή μετονομασία.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή πρότεινε ο ανώνυμος δρόμος που διέρχεται μπροστά στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Γιαννούζι να λάβει το όνομα «οδός Αγίου Αθανασίου». Όμως ένα τμήμα της οδού που η Επιτροπή χαρακτηρίζει ως ανώνυμη έχει επικρατήσει για δεκαετίες να αποκαλείται Ηρακλείτου.

Σε αυτό το τμήμα δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις-κυρίως εστίασης- που σε όλα τους τα στοιχεία (φορολογικά και επαγγελματικά) αναφέρουν ως έδρα την οδό Ηρακλείτου. Εγγράφως λοιπόν επαγγελματίες και κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν στην Επιτροπή Ονοματοθεσίας ζητώντας να μην υπάρξει αλλαγή ονόματος.

Το παράδοξο εν προκειμένω έχει να κάνει με το γεγονός πως ενώ όλοι συμφωνούν πως η οδός Ηρακλείτου ξεκινά από ένα σημείο της Χαριλάου Τρικούπη στην πόλη του Αγρινίου, διέρχεται πάνω από την αερογέφυρα και εισέρχεται στον οικισμό του Γιαννουζίου, εν τούτοις είναι ακόμη και σήμερα επισήμως απροσδιόριστο το σημείο που σταματά (η Ηρακλείτου)  και συνεχίζει ως ανώνυμη οδός. Τελευταία φορά που οριοθετήθηκε η οδός Ηρακλείτου ήταν το 1986 αλλά έκτοτε πολλά άλλαξαν στην εν λόγω περιοχή.

Η Επιτροπή Ονοματοθεσίας έλαβε υπόψην της το γεγονός πως κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν το όνομα Αγίου Αθανασίου για το δρόμο που διασχίζει το Γιαννούζι στο ύψος της εκκλησίας αλλά δεν προσμέτρησε το γεγονός πως ένα τμήμα αυτού του δρόμου επικράτησε να ονομάζεται Ηρακλείτου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοπίδας Αντωνάκος επικαλέστηκε το έγγραφο των κατοίκων και επαγγελματιών που επιθυμούν τη διατήρηση του ονόματος Ηρακλείτου  και επέμεινε πως η επιτροπή λειτουργεί με προχειρότητα και αποσπασματικά. Ζήτησε το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει για κάθε ονοματοθεσία ξεχωριστά και όχι να ψηφίσει μόνος επί της συνολικής  πρότασης.

Αντίστοιχη σε γενικές γραμμές θέση έλαβε και ο σύμβουλος του «Ανυπότακτου Αγρινίου» Στέλιος Μερμίγκης που επικαλέστηκε και αυτός το έγγραφο όσων δεν επιθυμούν τμήμα του δρόμου που είθισται να αποκαλείται Ηρακλείτου να ονομάζεται πλέον Αγίου Αθανασίου. Έκανε λόγο για υποβαθμισμένη περιοχή ζητώντας να «μην προκαλέσουμε και άλλο πρόβλημα».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κώστας Ρόκος με τη σειρά του ζήτησε να εξαιρεθεί ο εν λόγω δρόμος από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου  και υποστήριξε και αυτός πως πρόκειται για μετονομασία και όχι ονοματοθεσία καλώντας να «επικρατήσει η λογική».

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φαρμάκης υποστήριξε πως η επιθυμία της πλειοψηφίας των κατοίκων είναι να δοθεί το όνομα Αγίου Αθανασίου. Επισήμανε πως πρέπει να ληφθεί απόφαση η οδός Ηρακλείτου να φθάνει μέχρι το σημείο (διχάλα) που ξεκινά ο δρόμος για Μπούζι και εν συνεχεία να αποκαλείται οδός Αγίου Αθανασίου.

Τελικά η συνολική πρόταση της Επιτροπής Ονοματοθεσία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου κατά πλειοψηφία.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    μηπως θα ταν καλυτερα να μη μιλας οταν δεν εχεις γνωση?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.