Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Δυτική Ελλάδα: Αντιδρούν οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί για τη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία

Δυτική Ελλάδα: Αντιδρούν οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί για τη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας καταγγέλλει προς κάθε αμόδια αρχή τις συνθήκες διενέργειας των rapid test σε φαρμακεία.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Κυριακή Κώτσα και η Γ.Γ. Ιωάννα Ράλλη επισημαίνουν ότι «δόθηκε στα φαρμακεία και άλλους φορείς η δυνατότητα εκτέλεσης ράπιντ τεστ αυθαίρετα χωρίς κανέναν έλεγχο αυτών από αρμόδια υγειονομική αρχή αναφορικά με την πλήρωση των κριτηρίων διενέργειας τεστ εντός ή εκτός αυτών και την τήρηση των μέτρων προστασίας από τη διασπορά του covid -19».

Η επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας κοινοποιείται στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στους Ιατρικούς Συλλόγους, στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, στην Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών – Βιοπαθολόγων – Κυταρολόγων – Παθολογοανατόμων και στην Πανελλήνια, Ομοσπονδία Σωματείων, Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας, Υγείας.

Αναλυτικά :

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της ΠΦΥ της χώρας ,στήριξαν και στηρίζουν τις κρατικές δομές υγείας από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας.

Έχοντας υποστεί το “προσωρινά” θεσπισμένο μέτρο του clawback και rebate που ακολούθως υιοθετήθηκε και παγιώθηκε από όλες τις κυβερνητικές πολιτικές ως μέτρο χρηματοδότησης του προυπολογισμού για την Υγεία από τις δεδουλευμένες αποδοχές των εργαστηρίων, μέτρο ληστρικό που αντίκειται σε κάθε αρχή άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος ,τα ιδιωτικά εργαστήρια εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες ασφαλισμένους και μη του ΕΟΠΥΥ.

Η ανοχή μας έχει εξαντληθεί και η αγανάκτηση για την ισχύουσα κατάσταση έχει φτάσει στο ζενίθ.Δεν είναι δυνατό να εφαρμόζεται κλειστός προυπολογισμός με ανοικτή συνταγογράφηση!

Επιτέλους πρέπει να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, να εφαρμοστεί πλαφόν ανά ασθενή και όταν το ποσό για την ιδιωτική ΠΦΥ εξαντλείται οι ασφαλισμένοι να εκτελούν τις εξετάσεις τους στις δημόσιες δομές .

Είναι παράλογη η πολιτική υποκλοπής του εισοδήματος του ιδιώτη εργαστηριακού γιατρού, ο οποίος επιβαρύνεται καταχρηστικά το κόστος των εξετάσεων των ασφαλισμένων, επειδή δεν μπορείτε ως Υπουργείο να πείτε με απλά λόγια στον πολίτη ότι τα χρήματα για τις εξετάσεις είναι συγκεκριμένα και προφανώς εξαντλούνται εν ευθέτω χρόνω.

Η προείσπραξη του clawback για τον Ιούλιο ανακοινώθηκε στο δυσθεώρητο 44,04 % , (σε εξετάσεις ήδη υποκοστολογημένες έως και 70%) λόγω της υπέρβασης του μηνιαίου ορίου ,που είναι λογικό επακόλουθο της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης που δεν εννοείτε να περιφρουρήσετε!!!!

Σε όλο αυτό το ζοφερό κλίμα παρακολουθούμε έκπληκτοι τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι ο “ΕΟΠΥΥ δεν είναι για τη χρηματοδότηση των εργαστηριακών που έχουν πρόβλημα επιβίωσης “ δήλωση άκρως προσβλητική και παραπλανητική που στηλιτεύει τους ιδιώτες εργαστηριακούς επιστήμονες που με το clawback από το 2013 χρηματοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ και όχι το αντίστροφο όπως στρεβλά διατυπώνει ο Υπουργός!!!

Όπως και την πρόσφατη δήλωση ότι ο ΕΟΠΥΥ θα είναι ασφαλιστικός φορέας των ασφαλισμένων και όχι των παρόχων!!!!!Δηλαδή με τέτοια κατακρεούργηση των δεδουλευμένων αποδοχών ,ο ΕΟΠΥΥ ήταν ευνοικός φορέας των παρόχων;

Των παρόχων που όπως υποννοείται δεν πρόσφεραν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους ασφαλισμένους όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων και εφαρμογής του clawback και τώρα θα έρθετε να κουνήσετε το δάχτυλο και να τους αποζημιώσετε με βάση τα μηχανήματά τους;Θέλετε υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών για τους πολίτες(γεγονός που ήδη συμβαίνει από όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας!!!!) αλλά δεν θέλετε ούτε το κράτος να τις πληρώνει ούτε οι πολίτες!!!Θα μας πείτε με ποια παρθενογέννεση θα βρεθεί αυτό το οικονομικό πεδίο συντήρησης του υψηλού επιπέδου που διαμηνύετε;Και σε ποιο μέρος του κόσμου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο;

Επιτέλους χρειάζετε σοβαρότητα!!!Οι εργαστηριακοί γιατροί δεν είναι κλέφτες!!!Βρίσκονται υπό διωγμό!Το κράτος εκτελεί συστηματική υποκλοπή!!!Έχετε δημιουργήσει την στρεβλή συνθήκη ότι τα ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να προσφέρουν υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών όχι απλά αμισθί αλλά πληρώνοντας στο κράτος επιπλέον το κόστος αυτών,αυτό που ο λαός μας θα έλεγε εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι!!!

Δωρεάν δημόσια υγεία δεν σημαίνει ότι οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί θα πληρώνουν τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο όνομα μιας ακαταλόγιστης κοινωνικής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξυπηρετήσαμε τους πολίτες που απέφευγαν την επίσκεψη στα Νοσοκομεία λόγω COVID-19. Και μας φορτώσατε ανερυθρίαστα, όλο το κόστος της πανδημίας. Από το 2013 τα εργαστήρια χρηματοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ καταλήγοντας στον υπέρτατο παραλογισμό να χρωστούν και να πληρώνουν με δόσεις στο κράτος τα ίδια τους τα χρήματα!!!!

Επιπλέον μέσα σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου τα rapid test υποκοστολογήθηκαν στα δέκα ευρώ παρόλες τις διαμαρτυρίες μας για το υψηλό κόστος με όλη τη διαδικασία που απαιτείται για τη διατήρηση του επιπέδου βιοασφάλειας .Ακολούθησαν ρητές διαβεβαιώσεις για διενέργεια των test μόνο στα εργαστήρια με την προυπόθεση ο αυξημένος όγκος

δειγμάτων να βοηθήσει τα εργαστήρια να κάνουν απόσβεση της μείωσης τιμής διατηρώντας το υψηλό επίπεδο βιοασφάλειας .

Ανταυτού δόθηκε στα φαρμακεία και άλλους φορείς η δυνατότητα εκτέλεσης rapid test αυθαίρετα χωρίς κανέναν έλεγχο αυτών από αρμόδια υγειονομική αρχή αναφορικά με την πλήρωση των κριτηρίων διενέργειας test εντός ή εκτός αυτών και την τήρηση των μέτρων προστασίας από τη διασπορά του covid -19.

Η πλειονότητα των φαρμακείων δεν πληρεί τις προυποθέσεις που έχουν θεσπιστεί εξαρχής και για τα εργαστήρια για την λήψη των δειγμάτων.Έχει καταστεί σαφές και αντιληπτό όταν συζητήθηκε η διενέργεια των self test στα φαρμακεία ,τα οποία ουδέποτε τα εκτέλεσαν ως self test ,τουναντίως τώρα ως rapid τα εκτελούν επί πληρωμή.

Οι πολίτες και εμείς γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας απίστευτης προχειρότητας στη διενέργεια των rapid test .

Σε χώρους ακατάλληλους εντός και εκτός φαρμακείων (σε πεζοδρόμια ,δίπλα σε τραπεζοκαθίσματα εστίασης) διενεργούνται λήψεις δειγμάτων από προσωπικό χωρίς την ειδική στολή προστασίας , χωρίς εφαρμογή πρωτοκόλλου βιοασφάλειας .Στους ίδιους εξωτερικούς χώρους λήψης ,τα κοινόχρηστα πεζοδρόμια δηλαδή ,πλανώδιοι πωλούν τα προιόντα τους και παιδιά παίζουν με τα πατίνια τους χωρίς να προηγηθεί καμία απολύμανση των κοινόχρηστων αυτών χώρων .

Επιπλέον διενεργούνται rapid test εκτός της αποδεκτής λίστας

Eπιτροπής Aσφάλειας και Yγείας της Ε.E. , με μη αποδεκτό υλικό εξέτασης (σίελος αντί ρινοφαρυγγικού). Καταγγέλουμε τη διαδικασία γιατί αποτελεί υγειονομική βόμβα!

Ως γιατροί θεωρούμε την εικόνα αυτή επικίνδυνη για την ασφάλεια στη δημόσια υγεία και εξοργιστική για όλα τα εργαστήρια που με απομύζηση των οικτρών αποθεμάτων τους αγωνίζονται να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο βιοασφάλειας εκτελώντας την ιατρική πράξη της δειγματοληψίας από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό ,με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες ,συντελώντας στην διασφάλιση της προστασίας της υγείας τους και την μη διασπορά του κορωνοιού, αποτελώντας τον ενδεδειγμένο και διαπιστευμένο χώρο εκτέλεσής τους.

Περιφρουρήστε το επίπεδο βιοασφάλειας στην λήψη των rapid και επιτέλους καταργήστε το clawback!!!!

Η ανοχή μας και η “καλή διάθεση’’ έχουν τελειώσει ,είναι η σειρά του

Υπουργείου να δείξει εμπράκτως καλή διάθεση και όχι να απαιτεί με απειλές την αναστολή κινητοποιήσεων .

Για το Δ.Σ. ΣΙΔΕΙΔΕΛ

Η Πρόεδρος                                                                    Η Γ.Γραμματέας

Κώτσα Κυριακή                                                               Ράλλη Ιωάννα

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.