Δευτέρα, Αύγουστος 19, 2019

Εκλογές 2019-Δημοσκόπηση Open TV: Εντείνεται ο διπολισμός, προς αυτοδυναμία η ΝΔ

Στα ύψη οι συσπειρώσεις Νέας Δηµοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – Ποια κόµµατα «τροφοδοτούν» τους δύο «µονοµάχους». Πεντακοµµατική η νέα Βουλή, σύµφωνα µε τα ευρήµατα της έρευνας

Εκλογική αναµέτρηση µε έντονο το χρώµα του διπολισµού, συσπείρωση των ψηφοφόρων στα δύο αφηγήµατα που προβάλλουν για τη διακυβέρνηση της χώρας ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δηµοκρατία, αλλά και σαφέστατο «γαλάζιο» προβάδισµα που οδηγεί σε κοινοβουλευτική αυτοδυναµία καταγράφει η δηµοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασµό του Open. Η Νέα ∆ηµοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν υψηλότατες συσπειρώσεις (στο 91%), υπογραµµίζοντας τον σαφή πολωτικό χαρακτήρα της εκλογικής αναµέτρησης της Κυριακής, αν και, όπως είναι φυσικό, οι µετακινήσεις ψηφοφόρων που τροφοδοτούν αυτές τις συσπειρώσεις προέρχονται από διαφορετικά κόµµατα.
Η Χρυσή Αυγή, η Ενωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση (σε ποσοστά 10%, 10% και 18% αντίστοιχα) φαίνονται να είναι οι βασικοί τροφοδότες της Νέας ∆ηµοκρατίας. Οµως το κόµµα του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να συσπειρώνει κι ένα σηµαντικό ποσοστό αυτών που απείχαν στις 26 Μαΐου (19%), καθώς και ένα µέρος των ψηφοφόρων του Κινήµατος Αλλαγής (9%).

Αντίθετα, αριστερής προέλευσης είναι οι ψηφοφόροι που συσπειρώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού φαίνεται να προσελκύει το 24% όσων ψήφισαν στις ευρωεκλογές το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, αξιοσηµείωτα ποσοστά από το ΚΚΕ (7%), αλλά και ψηφοφόρους µικρότερων σχηµατισµών, καθώς και ένα τµήµα της αποχής (9%).

Μικρή είναι η διαρροή από το ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ (2%). Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά µεταξύ Νέας ∆ηµοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις 8,8 µονάδες (31,1% έναντι 22,3%). Σύµφωνα µε την έρευνα, το κατώφλι του 3% περνούν πέντε κόµµατα και εισέρχονται στη Βουλή, µε το Κίνηµα Αλλαγής στην τρίτη θέση (6,3%), το ΚΚΕ σε χαµηλά για τα δεδοµένα του ποσοστά (3,9%) και τη Χρυσή Αυγή οριακά να επιτυγχάνει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (3,3%).

Πάντως τα ανώτατα στατιστικά όρια της Ελληνικής Λύσης φθάνουν το 4,2% και του ΜέΡΑ25 το 3,6%. Σε δηµοσκόπηση της Alco, που δηµοσιοποιήθηκε από το Open στις 20 Ιουνίου, η διαφορά καταγραφόταν στο 8,5%, µε το 29,8% των ψηφοφόρων να επιλέγουν Ν∆ και το 21,3% τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΜέΡΑ25 έφθανε το 3,2% και έµπαινε στη Βουλή.

Η εκτίµηση της Alco είναι πως στο επόµενο Κοινοβούλιο θα υπάρξει αυτοδύναµη κυβέρνηση, µια και η Νέα ∆ηµοκρατία φαίνεται να συγκεντρώνει το λιγότερο 155 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει από 74 έως 84 βουλευτές.

Να σηµειωθεί πάντως ότι µόνον το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη αυτοδύναµης κυβέρνησης µετά τις εκλογές, ενώ υψηλό παραµένει το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που βρίσκεται σχεδόν στο 12%, παρά το γεγονός ότι βρισκόµαστε λίγα 24ωρα προ της κάλπης. Τσίπρας – Μητσοτάκης Στη σύγκριση των πολιτικών αρχηγών, ο «κανένας» υπερισχύει στο ερώτηµα «Ποιον εµπιστεύεστε περισσότερο;», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισµα οκτώ µονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

untitled.png

Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας εκτιµάται από τους ερωτώµενους ως ο πρωθυπουργός που θα ενισχύσει περισσότερο τη «µεσαία τάξη», µε 13 µονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Οµως και σε αυτό το ερώτηµα η απάντηση «κανένας από τους δύο» συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιµήσεις. Η δηµοσκόπηση της Alco πραγµατοποιήθηκε το χρονικό διάστηµα µεταξύ 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου, µε στρωµατοποιηµένη δειγµατοληψία 1.000 ατόµων, ενώ οι σταθµίσεις της έγιναν µε βάση το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος -www.ethnos.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.