Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020

Ένας σύγχρονος τερματοφύλακας

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η θέση του τερματοφύλακα έχει εξελιχθεί αρκετά και δεν είναι απλά ένας παίκτης ο οποίος απλά διαφυλάττει την εστία του από ένα γκολ της αντίπαλης ομάδας. Η θέση του τερματοφύλακα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η πιο κρίσιμη μέσα στον αγωνιστικό χώρο λόγω των αρκετών ευθυνών που έχει τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι.

Αυτή η κρίσιμη θέση που κατέχει ο εκάστοτε παίκτης απαιτεί φυσικά και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Έτσι ένας τερματοφύλακας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαθέτει τα κατάλληλα γάντια τερματοφύλακα, ώστε να μπορεί να αποδίδει καλύτερα στους αγώνες χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος να τραυματίσει τα χέρια του ή ακόμα και τα δάχτυλά του από τις δυνατές συνήθως μπαλιές των αντιπάλων του.

Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα βασικά του καθήκοντα  που πρέπει να έχει κάποιος για να είναι ικανός να αποδώσει στη συγκεκριμένη θέση:

  • Να αποκρούει τα αντίπαλα σουτ για την αποφυγή σκοραρίσματος φορώντας πάντα τα κατάλληλα γάντια τερματοφύλακα.
  • Να συμπεριφέρεται σωστά στις διάφορες σέντρες.
  • Να καθοδηγεί και να υποστηρίζει την άμυνα.
  • Να τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του με τα χέρια ή τα πόδια και να οργανώνει το παιχνίδι από πίσω.
  • Να οργανώνει το τοίχος και να τοποθετείται σωστά όταν η ομάδα δέχεται φάουλ ή κόρνερ.

Όπως παρατηρούμε λοιπόν, τα καθήκοντα του τερματοφύλακα είναι αρκετά και χρειάζονται ιδιαίτερα προσόντα για να ανταπεξέλθει κάποιος στα παραπάνω.

  • Εκτός των αθλητικών προσόντων, δηλαδή του κατάλληλου ύψους, της αλτικότητας, των αντανακλαστικών και της δύναμης, που πρέπει κάποιος να διαθέτει για να χαρακτηριστεί ως αρκετά ικανός, τα παραπάνω θα πρέπει να συνδυάζονται και με πνευματικά προσόντα, όπως η ψυχραιμία, η σωστή λήψη αποφάσεων, η ηγεσία κλπ.
  • Όλα αυτά σε συνδυασμό και μόνο μπορούν να συνθέσουν έναν τερματοφύλακα αρκετά αξιόλογο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτό το δύσκολο ρόλο που του εμπιστεύεται ένας προπονητής και μια ολόκληρη ομάδα.

Τέλος, έχουμε παρατηρήσει αρκετές φορές στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα ότι ένας τερματοφύλακας μπορεί να κρίνει από ένα απλό αποτέλεσμα ενός αγώνα έως και την κατάκτηση ενός από τα κορυφαία τρόπαια του ποδοσφαίρου.

Πρέπει λοιπόν, να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση από τους προπονητές στην επιλογή του κατάλληλου αθλητή για αυτή τη θέση από μικρή κιόλας ηλικία αλλά και εξειδικευμένη προπόνηση έτσι ώστε ένας τερματοφύλακας να είναι αρκετά ικανός να διαφυλάττει ανέπαφη την εστία του και όχι μόνο.

Στην επιτυχία ενός τερματοφύλακα βέβαια συμβάλλει πάντα και ο κατάλληλος εξοπλισμός και πολύ περισσότερο τα σωστά και κατάλληλα γάντια τερματοφύλακα, που παρέχουν στον παίκτη σιγουριά σε κάθε του κίνηση και απόκρουση της μπάλας.

Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να αμελούμε το κομμάτι του εξοπλισμού, κι εφόσον ασχολούμαστε επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, να επενδύουμε σε ποιοτικά γάντια τερματοφύλακα για μεγαλύτερη προστασία, σιγουριά και αποτελεσματικότητα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.