Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Ερώτηση Καραγκούνη για αδικίες σε βάρος βιολογικών κτηνοτρόφων στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία

karagounis

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, κατέθεσε Ερώτηση στον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αποστόλου, σχετικά με τις αδικίες εις βάρος της Δυτικής Ελλάδας και μετά την Αναδιανομή των Πόρων στην Βιολογική Κτηνοτροφία. Ειδικότερα, κάνει λόγο για έλλειψη της απαραίτητης στήριξης σε βιολογικούς κτηνοτρόφους στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία. Αναλυτικά η Ερώτηση αναφέρει τα εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Ο πρωτογενής τομέας είναι εκείνος που μπορεί πραγματικά να δώσει προοπτική στον τόπο μας, πόσο μάλλον σε περιοχές όπως αυτή της Αιτωλοακαρνανίας που είναι καθαρά μια αγροτική περιοχή.  Η σπουδαιότητα του προγράμματος Π.Α.Α. 2014-2020 τόσο για τους ήδη ενταγμένους βιολογικούς κτηνοτρόφους όσο και για τους νέους είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Δυστυχώς, η αρχική αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στο Μέτρο 11 και τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν πως το παρόν πρόγραμμα δεν παρείχε την απαραίτητη στήριξη στην συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων με έδρα τις ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας που ασχολούνται αποκλειστικά με την παραγωγή βιολογικού κρέατος και όχι και με την παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών λόγω μορφολογίας, περιορίζοντας έτσι την μοριοδότησή τους.
Η αναδιανομή των πόρων Βιολογικής Κτηνοτροφίας που ακολούθησε έδωσε μια ελπίδα σε αυτούς τους κτηνοτρόφους που τηρούν ήδη τον κανονισμό περί βιολογικού τρόπου παραγωγής εδώ και 5 χρόνια, έχουν ήδη επενδύσει κεφάλαια και χρόνο στην κτηνοτροφία στις ορεινές περιοχές και έχουν λάβει άδεια σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.  Αποδείχτηκε όμως για ακόμη μια φορά πως οι ελπίδες που μοίρασε το υπουργείο ήταν φρούδες…
Με έκπληξη αλλά και απογοήτευση βλέπω, κ. Υπουργέ, ότι η Δυτική Ελλάδα, η Περιφέρεια με τις περισσότερες αιτήσεις, έλαβε μόλις 3,5 εκατ. ευρώ με την αναδιανομή των πόρων, αφήνοντας και πάλι εκτός προγράμματος ένα μεγάλο ποσοστό των παλαιών κτηνοτρόφων.  Άλλοι νομοί καρπώθηκαν δυσανάλογα την ανακατανομή των πόρων αυτών.  Το υπουργείο επέφερε ένα μεγάλο χτύπημα στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, παραθέτω τη νέα κατανομή στην περιφέρεια και την αρχική – η πρώτη στήλη αφορά νέους κτηνοτρόφους ενώ η δεύτερη τις ενισχύσεις για διατήρηση παραγωγής:

Δυτική Ελλάδα (νέα) 41.161.218 9.750.753 31.410.465
Δυτική Ελλάδα 38.000.000 9.500.000 28.500.000


Ερωτάστε κύριε Υπουργέ
:
Είστε διατεθειμένος να προβείτε σε µία υπερδέσµευση της τάξεως 10-30% και άρα σε μια νέα τροποποίηση και αύξηση του προϋπολογισμού για περιφέρειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν μεγάλο αριθμό επιλαχόντων, δίνοντας προτεραιότητα στους παλιούς και συγχρόνως δίνοντας ένα μήνυμα στήριξης για στους κτηνοτρόφους μας και τη βιώσιμη ανάπτυξη”;

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.