Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020

Φαντάσου να είχε το Αγρίνιο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας!

Με κάθε κατανόηση και σεβασμό προς τα ηρωικά Ψαχνά της Εύβοιας(δοκιμάστηκαν άγρια και από την πρόσφατη καταστροφική φωτιά) ο γράφων πληροφορήθηκε ότι στην όμορφη αυτή κωμόπολη λειτουργεί το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών! Και δεν είναι καν το μόνο εντυπωσιακό της υπόθεσης, καθώς, όπως φάνηκε στις πρόσφατες πανελλήνιες εξετάσεις, αρκεί ένας μέρος όρος 8,4 για να εισαχθείς σε αυτό το τμήμα των φυσικών επιστημών και να πας για διαστημικός επιστήμων, διαστημάνθρωπος ή διάτων αστέρας!

Αν ανατρέξεις στα διαδικτυακά ψαχτήρια θα βρεις ότι αυτή η μικρή πόλη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα είχε κάπου 3 χιλιάδες κατοίκους και σήμερα έχει κάπου 5,5 χιλιάδες. Όπως λέει η Βικιπαιδεία “εκεί βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Στερεάς Ελλάδας όπου λειτουργούν επτά τμήματα(!) και δύο σχολές του Ιδρύματος του οποίου η παρουσία έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης”… Από το 2019 έγινε το τμήμα στο οποίο αναφερόμαστε και από το 2019 επίσης δεν υπάρχουν πια ΤΕΙ παρά μόνο πανεπιστήμια. Με άλλα λόγια υπάρχει ακαδημαϊκό υπόβαθρο για μια κωμόπολη των 5,5 χιλιάδων που κάποτε ήταν 3 χιλιάδες…

Ας προσπαθήσουμε τώρα να σκεφτούμε ένα τέτοιο τμήμα στο Αγρίνιο. Όχι τα οφέλη για την μαρτυρική μας πόλη. Όχι την αναγνώριση μιας ολόκληρης περιοχής που φιλοξενεί ένα τόσο ενδιαφέρον αντικείμενο. Όχι την ζωή που αποκτά ένα μέρος που αλλιώς θα έφθινε διαρκώς(πόσο μάλλον ένα μέρος που αλλιώς θα ήταν σαν το Ξυλόκαστρο τον χειμώνα). Όχι, ας σκεφτούμε τα ανέκδοτα που θα έβγαιναν, το γέλιο που θα έπεφτε με το… διαστημικό Αγρίνιο. Την καζούρα που θα κάναμε οι ίδιοι μεταξύ μας. Τους δεκάρικους λόγους στο δημοτικό συμβούλιο για το θράσος μας να κοροϊδεύουμε τα λαϊκά παιδιά και τους γονείς τους και να πλασάρουμε το Αγρίνιο για Χιούστον και το Τ.Α.Ε.Τ για NASA!

Τα αθηναϊκά ΜΜΕ θα μας έκραζαν που αντί για ελιές και ψητά ασχολούμαστε με το διάστημα. Οι αρθρογράφοι-χρονογράφοι θα κυκλοφορούσαν σπαρταριστές ιστορίες και δεν θα παρηγορούσαν το γεγονός  ότι εμείς οι χωρικοί από τον κάμπο τολμάμε να ασχολούμαστε με το διάστημα και τις επιστήμες του! Θα είχαμε μαζευτεί στο καβούκι μας, θα νιώθαμε και ενοχικά που κάποιος τρελός πολιτικός πήγε και μας εξέθεσε έτσι. Διότι, τι είμεθα εμείς που θέλουμε τέτοια μεγαλεία; Δεν έχουμε υποδομές, μέλη ΔΕΠ, υπαλλήλους, κοσμητείες, πρυτανείες και τα ρέστα.

Θα μου πεις, από το να έχουμε διαστημική σχολή όπου περνάς με 8,4 μέσο όρο καλύτερα να μην έχουμε τίποτε; Λάθος. Μέγα λάθος. Στην χώρα που η Παιδεία του Λυκείου εκχωρείται στα φροντιστήρια και το δημόσιο σχολείο υποκριτικά κάνει ότι δουλεύει, δεν έχουμε κανένα λόγο να σκεφτόμαστε τίποτε άλλο παρά μόνο την επιβίωση (και) του δικού μας τόπου. Όχι την ανάπτυξη, την επιβίωση.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Άρης

  “Τα Ψαχνά στη Βικιπαιδεία έχουν 5.500 κατοίκους ενώ κάποτε είχαν 3.000”.

  Το Αγρίνιο στη βικιπαιδεία έχει 46.899 κατοίκους και όχι 100.000 120.000 ή 150.000 κατά την ρήση του μέσου Αγρινιώτη.. Δεν είναι δα και τεράστια η διαφορά.

 2. Νικ

  Όνομα Γεωγραφικός
  κωδικός
  Καλλικράτη Πληθυσμός
  Δήμος Αγρινίου (Έδρα: Αγρίνιο, το) 94.181
  Στοιχεια του 2012

 3. Ταλαίπωρος Βραχωρίτης

  @Νικ Για την πόλη του Αγρινίου μιλάμε, όχι για τον καλλικρατικό δήμο. Προκειμένου ο Αγρινιώτης να μεγαλώσει την πόλη του μπορεί να βάλει μέσα και τα Επτάνησα!

 4. Ανώνυμος

  Νομίζω πως η διαφορά μεταξύ 5.500 κατοίκων των Ψαχνών Εύβοιας και 46.900 του Αγρινίου είναι πολύ μεγάλη, για να έχει το Αγρίνιο 3 σχολές και τα Ψαχνά 7.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.