Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Γρανίτης ή Ξύλο: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για τους πάγκους της κουζίνας σας;

Η επιλογή του κατάλληλου υλικού για τον πάγκο της κουζίνας σας μπορεί να είναι δύσκολη αν δε γνωρίζετε επαρκείς πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τους πάγκους τους αποκλειστικά βάσει εμφάνισης, χωρίς να συλλογίζονται τις ανάγκες της κουζίνας τους. Οι δύο δημοφιλέστερες επιλογές είναι ο γρανίτης και το ξύλο και, για το λόγο αυτό, με αυτό το άρθρο θα μάθετε λίγα περισσότερα πράγματα για το κάθε ένα από αυτά τα υλικά και να αποφασίσετε ποιο από τα δύο ταιριάζει περισσότερο στον τρόπο ζωής σας και στο στιλ της κουζίνας σας.

Γρανίτης

Το χρώμα και τα σχέδια του γρανίτη εκπέμπουν φυσική ομορφιά και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για να αναβαθμιστεί αισθητικά ο χώρος της κουζίνας σας. Αποτελεί μια κλασική και διαχρονική επιλογή για τους πάγκους της κουζίνας σας και, για το λόγο αυτό, παραμένει πάντα στη μόδα.

Πέραν, όμως, της εμφάνισής του, ο γρανίτης στα έπιπλα κουζίνας διαθέτει υψηλά επίπεδα αντοχής – περισσότερο από άλλους πέτρινους πάγκους.  Ο γρανίτης αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, στις γρατζουνιές και στο νερό. Είναι πολύ δύσκολο να λεκιάσει και, για να αποφευχθεί αυτό εντελώς, πρέπει να στεγανώνεται ανά δέκα χρόνια.

Οι πάγκοι από γρανίτη διατηρούνται πολύ εύκολα και εξίσου εύκολο είναι να καθαριστούν: το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα υγρό πανί και απορρυπαντικό. Τέλος, ο γρανίτης είναι μια από τις οικονομικότερες επιλογές που διαθέτετε για τα έπιπλα κουζίνας σας.

Ξύλο

Το ξύλο, παρότι δε διαθέτει την ίδια φυσική ομορφιά με τον γρανίτη και άλλες πετρώδεις ύλες (πχ. μάρμαρο), προσδίδει στην κουζίνα σας ζεστασιά και χαρακτήρα. Αποτελεί φανταστική επιλογή για τα έπιπλα κουζίνας (mathios.gr) σας, καθώς οι πάγκοι από ξύλο σας προσφέρουν έναν χώρο για να απολάυσετε τον καφέ σας και να συζητήσετε με φίλους, λόγω του αισθήματος οικειότητας που αποπνέουν. Επιπλέον, είναι ιδανικοί για την προετοιμασία του φαγητού σας και, όπως θα δούμε παρακάτω, φημίζονται για την υψηλή αντοχή τους.

Το ξύλο αντέχει στο χρόνο, με την προϋπόθεση ότι συντηρείται κατάλληλα. Οι ξύλινοι πάγκοι χρειάζεται να σφραγιστούν για να αποφευχθούν σημάδια και τυχόν ζημιές. Είναι λιγότερο ανθεκτρικά στις γραντουζνιές και στις υψηλές θερμοκρασίες, σε σύγκριση με τους γρανιτένιους πάγκους. Προτείνεται να μην τοποθετούνται καυτά αντικείμενα πάνω σε ξύλινα έπιπλα κουζίνας, καθώς το ξύλο μπορεί να καεί, ενώ ταυτόχρονα κατά τη διαδικασιά της κοπής, καλό είναι να χρησιμοποιείται ειδικός φορητός πάγκος.

Οι ξύλινοι πάγκοι απαιτούν πολύ περισσότερη συντήρηση από τους πέτρινους πάγκους. Το ξύλο μπορεί να «φουσκώσει» όταν έρθει σε επαφή με νερό, οπότε καλό είναι να σκουπίζετε κάθε σταγόνα που πέφτει πάνω του. Επιπλέον, το ξύλο είναι πιο εύκολο να λεκιάσει όταν πέσει πάνω του φαγητό ή ποτό, ενώ πρέπει να το στεγανώνετε κάθε τρεις μήνες και να το καθαρίζετε χρησιμοποιώντας ένα απαλό πανί και ζεστό νερό με σαπουνάδα. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι, το ξύλο είναι φθηνότερο από τις πέτρινες επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας για τα έπιπλα κουζίνας σας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.