Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Η πιο αγχωτική μέρα του χρόνου

hxeiroter

Καναδυό πανεπιστήμια, κυρίως από κρυόπλαστες περιοχές του βορρά σαν τη Φινλανδία, έχουν λίγα χρόνια που προειδοποιούν πως μόλις αλλάζει η ώρα και πάμε στη θερινή, ειδικά για μια- δυο μέρες μετά, είναι αυξημένος ο κίνδυνος για εμφράγματα ή/και εγκεφαλικά. Οι εξηγήσεις που δίνονται είναι ως συνήθως αμφίσημες και με πολλά ερωτηματικά, όπως συμβαίνει με τα τυχαία ευρήματα που κάνουν δεκαετίες ώστε να συνδεθούν τελικά με κάτι. Οι βόρειοι φίλοι μας- και όσοι νοτιότεροι προσπαθούν να εξηγήσουν το εύρημα- στέκονται στο βιολογικό ρολόι και πώς αυτό απορρυθμίζεται ή στη συσχέτιση των ευρημάτων και με άλλες ασθένειες  όπως ο καρκίνος.

Μετά τα «χρόνια της κρίσης» στην Ελλάδα αρχίζεις να πιστεύεις ότι ψάχνουν σε λάθος μονοπάτια, χωρίς φυσικά να μπορείς να αποδείξεις επιστημονικά τίποτε. Πες το διαίσθηση, πες το αλλιώς σου θυμίζει ένα άλλο εύρημα που λέει ότι τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα είναι πολύ συνηθισμένα πάνω που βγαίνεις στη σύνταξη, όταν χαλαρώνεις πολύ, σε μια μεγάλη χαρά, όταν δεν κρατιέσαι απασχολημένος ή όταν νομίζεις ότι σου πέρασε όλο το στρες της καθημερινότητας που σε βασάνιζε. Πολύ συχνό είναι το φαινόμενο των ανθρώπων που παθαίνουν ισχαιμικά τις πρώτες μέρες που φεύγουν για διακοπές, κάνοντας ένα ωραίο ταξίδι ή μετά από μια μεγάλη αλλαγή ακόμα κι αν αυτή είναι για καλό.

Νομίζεις ότι είναι η προσμονή της μεγάλης μέρας, τα απογεύματα που θα είναι περισσότερο για βόλτα, το καλοκαίρι που έρχεται τρέχοντας και θα ακολουθήσει το όργιο της φύσης μαζί με το όργιο καταχρήσεων του αθάνατου ελληνικού Πάσχα. Και τα έξοδα, η πολύ απαιτητική ζωή όταν «ο καιρός ανοίγει». Το ρεύμα που αυξάνεται χωρίς να το παίρνεις χαμπάρι γιατί αφήνεις λογαριασμούς πίσω. Αλλά θα σου κάνουν περισσότερες δόσεις γιατί αλίμονο αν χρειαστεί αν ζήσεις στην πόλη χωρίς ερκοντίσιον Ιουλίους και Αυγούστους…

Να ζεις σε αυτή τη χώρα όπου αυξήθηκαν τα λουκέτα κατά 70,80 το πρώτο τρίμηνο του έτους και όλοι κοιτάζουν αλλού. Στη χώρα που όλοι λένε «ντροπή» με τον απαράδεκτο πάτερ στη Βέροια ή τους απαράδεκτους με τις γουρουνοκεφαλές αλλά που ούτε ένας δεν θίγεται από το στυγνό νταραβέρι που παίζεται για τους ανθρώπους αυτούς, από- κατά τα άλλα- ανθρωπιστές. Και να βγαίνει ο (αντισυστημικός, πολέμιος της διαπλοκής κι αυτός) υπουργός και να λέει ότι οι πιο καλοδεχούμενοι θα είναι εκείνοι με τα λεφτά, οι οποίοι θα…επενδύσουν στην Ελλάδα με επιδότηση ενοικίου!

Να ζεις σε αυτή τη χώρα, να μην έχεις κομπόδεμα και να έρχεται και το πολυέξοδο ελληνικό καλοκαίρι. Να έχεις μπροστά σου τουλάχιστον 5 μήνες που θα είναι αδύνατον να κάτσεις στο σπίτι σου πάνω από δυο μέρες τη βδομάδα. Που τα παιδιά θα είναι όλη μέρα έξω και θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα καινούριο ποδήλατο. Που θα πρέπει να τα πας στο χωριό κι αν δεν έχεις στο εξοχικό κι αν δεν έχεις στην κατασκήνωση κι αν δεν έχεις… να κόψεις τον λαιμό σου γιατί οι μήνες χωρίς σχολείο είναι σχεδόν τέσσερις. Κάπως έτσι είναι “οι γιορτές” για άλλους λαούς. Για σένα εδώ είναι η διαπίστωση του πόσο φως έρχεται τους επόμενους μήνες!

Και τα μπάνια; Και οι εκδρομές με την βενζίνη με νέο τέλος γιατί δεν βγαίνουν αλλιώς οι πρόωρες συντάξεις των 50άρηδων που κάνουν 8,1 δις το χρόνο; Και οι φίλοι; Και οι μήνες που αν δεν πάει 12 η ώρα δεν θα μπορείς να κοιμηθείς; Και οι τόσοι και τόσοι και τόσοι γύρω σου που… ταξικά είναι ανώτεροι και οικονομικά έχουν να πληρώσουν χρόνια οτιδήποτε όμως το καλοκαίρι θα φύγουν πάλι 20 μέρες για Λευκάδα; Και το θράσος τους; Και η «εναλλακτικότητά» τους; Και το βόλεμά τους και οι παχιές κουβέντες τους; Και τα νοίκια που εισπράττουν και οι δόσεις που δεν πληρώνουν; Και ο ανθρωπισμός τους ο ανέξοδος; Και ο κόσμος που θα αλλάξουν, μόνο αν τα προνόμιά τους παραμείνουν αλλιώς «στάχτη να γίνουν όλα;»

Σταμάτα το εδώ. Αν είναι επειδή μεγαλώνει η μέρα και ο ελληνικός ήλιος έχει έξοδα να πάθεις τίποτε, άστο καλύτερα. Φέτος να πάψεις να παρατηρείς τι κάνουν όλοι γύρω. Να γίνεις πιο αυτάρκης, πιο χοντρόπετσος τελικά, δεν θα σε καταβάλει εσένα μια εξάμηνη «αίθρια» περίοδος…

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.