Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε ανακοινώνεται – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε ανακοινώνεται – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Από 750 έως 800 ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κοινωνικό μέρισμα

Σήμερα 5 Δεκεμβρίου ή Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ παράλληλα η πορεία των εσόδων, που βαίνει ανοδικά, αναμένεται να αυξήσει τη δεξαμενή των δικαιούχων, όπως άλλωστε άφησε χθες 4 Δεκεμβρίου να φανεί με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, από 750 έως 800 ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα διανείμει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες σε 250.000 νοικοκυριά, εφόσον το σχετικό κονδύλι είναι στα 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα ποσά των καταβολών δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν.

Όσον αφορά τους δικαιούχους, πρόκειται για οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στις οποίες, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, εντάσσονται οι μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνα νοικοκυριά καθώς και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ. Ωστόσο, αυτοί που είναι εκτός εικόνας είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ωστόσο, αν και οι μακροχρόνια άνεργοι είναι γύρω στις 570.000, από αυτούς 280.000 είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από τέσσερα χρόνια. Αυτή αναμένεται να είναι η βασική δεξαμενή των δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος.

Όσον αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες, θα πάρουν μέρισμα 10.096 οικογένειες (με τέσσερα παιδιά), 2.161 οικογένειες (με πέντε παιδιά) και 975 οικογένειες (με πάνω από έξι παιδιά) (συνολικά 13.232 νοικοκυριά), που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ.

Σε σχέση με τα ΑμεΑ, δικαιούνται μέρισμα οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω (25.801). Το σύνολο της προβλεπόμενης μείωσης φόρου εισοδήματος για αυτές τις οικογένειες δεν ξεπέρασε τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 205 ευρώ για κάθε περίπτωση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε έντονα κοινωνικό κριτήριο που θα χρησιμοποιηθεί για την επιλογή των δικαιούχων, χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις.

Ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι το επίδομα θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να χρειαστεί η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από την πλευρά των δικαιούχων προκειμένου να συγκεντρωθεί η πληροφορία που έχει να κάνει με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι από τον εφετινό δημοσιονομικό χώρο θα εξοφληθεί και μέρος των οφειλών που έχει το δημόσιο προς τη ΔΕΗ από τα επιδοτούμενα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Καταβολή
Aλλάζουν όλα στην καταβολή, καθώς ο νέος σχεδιασμός, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αποκλείει κάθε πιθανότητα να υποβληθούν αιτήσεις. Με άλλα λόγια, η διανομή του μερίσματος, όπως ειπώθηκε, θα γίνει κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ, βάσει των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί. Επίσης, η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ και θα γίνει σε μετρητά, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

https://www.ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Επιδομα..ηταν δικαιο,έγινε πραξη

    1εκ και κατι επι συριζα…250 χιλ επι νδ….αυτοι που θα το παρουν..την ιδια ωρα δινει 600χιλ€ για απόκτηση κινητών,ταμπλετ και λαπτοπ σε βουλευτές και δημοσιογράφους η κυβέρνηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.